<strong>- NONSENS:</strong> Hertuginne Sarah av York går ut mot beskyldningene som har omsvermet eksmannen hennes, prins Andrew, de siste åra. Her er eksparet fotografert i 1995. Foto: NTB scanpix
- NONSENS: Hertuginne Sarah av York går ut mot beskyldningene som har omsvermet eksmannen hennes, prins Andrew, de siste åra. Her er eksparet fotografert i 1995. Foto: NTB scanpix Vis mer

Prins Andrew:

- Det er nonsens

Hertuginne Sarah tar eksmannen i forsvar etter Epstein-skandalen.

Publisert

Det er ikke noe nytt at vennskapet mellom prins Andrew (59) og avdøde Jeffrey Epstein skaper overskrifter. Forholdet deres er blitt satt under lupen en rekke ganger, men de siste månedene har det eskalert betraktelig.

Som følge av skandaleintervjuet han gjorde med BBC, der han motsa seg anklager om seksuelle overgrep, har flere og flere bestemt seg for å kutte båndene sine til prinsen.

PRINS PÅ FEST: I kjølvannet av overgrepsanklager og spørsmål rundt vennskapet til avdøde Jeffrey Epstein, sier prins Andrew sier i et nytt intervju at han ikke skjønner hvordan han har fått stempelet som «partyprins», da han ikke lenger fester. Bilder av prinsen i Saint-Tropez sier det motsatte. Foto: Coleman-Rayner / Stella Pictures. Klipp: Emilie Rydning Vis mer

Kontoret hans flyttes nå ut av Buckingham Palace, og organisasjonen hans har mistet flere samarbeidspartnere. I tillegg har han mistet flere verv, og er fratatt sine offisielle oppdrag. Dronninga har også bestemt seg for å avlyse den kommende 60-årsfesten hans.

Familien hans har derimot forholdt seg relativt tause. Det er ikke kutyme at kongelige uttaler seg om internt bråk, selv om «kilder i nære relasjoner» har hevdet at det er særs dårlig stemning på Buckingham om dagen.

- Fantastisk mann

Nå har prinsens ekskone, hertuginne Sarah (60) av York, derimot bestemt seg for å kaste seg inn i debatten. I et eksklusivt intervju med arabiske Vogue, tar hun bladet fra munnen om det så mange har lurt på den siste tida - støtter hun anklageren eller holder hun ved eksmannens side?

<strong>STØTTER EKSEN:</strong> Hertuginne Sarah sier i intervjuet at hun synes det er leit å se eksen i så en så vanskelig situasjon. Her er de fotografert sammen i sommer. Foto: NTB scanpix
STØTTER EKSEN: Hertuginne Sarah sier i intervjuet at hun synes det er leit å se eksen i så en så vanskelig situasjon. Her er de fotografert sammen i sommer. Foto: NTB scanpix Vis mer

I intervjuet snakker hun blant annet om at hun ønsker å drive veldedig arbeid i De forente arabiske emirater. I samtale med journalisten kommer det fram at hun har mye erfaring med mental helse, og at hennes erfaringer kanskje kunne komme til nytte blant annet i Dubai.

Uten forvarsel trekker hertuginna brått eksmannen sin inn i svaret, og bryter dermed tausheten om den siste tidas medieoppslag og anklager.

- Når jeg prater om prins Andrew, prater jeg om familie. Det siste halvåret har vært vanskelig for jentene mine og meg. Å se en så fantastisk mann å gjennom så mye smerte … Han er den beste mannen jeg kjenner, sier hun, og fortsetter:

- Alt han har fått til for Storbritannia er fantastisk, og alt annet er nonsens. Når jeg snakker om familie, snakker jeg veldig varmt om det. Menns mentale helse er viktig, og jeg tror det er viktig at vi snakker mer åpent om det, forteller hun, og antyder dermed at eksmannens mentale tilstand ikke er helt på topp om dagen.

Hertuginna skal ha vært bortreist da BBC-intervjuet med eksmannen ble sendt. Hun skal ha vært kritisk til at han lot seg intervjuet, men holdt fortsatt ved at han var en god mann etter intervjuet. «Jeg står ved ham hele veien, og det gjør jeg med ære», skrev hun på Instagram samme dag, ifølge The Telegraph.

Sarah Ferguson giftet seg med prins Andrew i 1986, og fikk tittelen hertuginne av York. Den bærer hun fortsatt, selv om hun offisielt sett er ute av kongefamilien - som følge av skilsmissen i 1992.

Et godt forhold med eksmannen har hun derimot fortsatt. Paret har to barn sammen, prinsesse Beatrice og prinsesse Eugenie, som de har oppdratt sammen.

<strong>HOLDT SAMMEN FOR BARNA:</strong> Sarah og Andrew har hele veien, tross skilsmissen, hatt et tett bånd. Her er de fotografert i 1999 i Sveits sammen med barna. Foto: NTB scanpix
HOLDT SAMMEN FOR BARNA: Sarah og Andrew har hele veien, tross skilsmissen, hatt et tett bånd. Her er de fotografert i 1999 i Sveits sammen med barna. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Følte meg skitten

Selv om prinsens ekskone støtter ham, er det altså mange som har vendt ham ryggen de siste månedene. Da intervjuet med prinsens anklager, Virginia Giuffre, ble sendt i starten av desember, ble det ikke bedre for prinsen.

Hun hevder at hun ble tvunget av Epstein til å ha samleie med den britiske prinsen da hun var 17 år gammel. Epsteins ekskjæreste, Ghislaine Maxwell (57), skal ha sagt hva hun måtte gjøre.

NYE BILDER: Den avdøde mangemilliardæren Jeffrey Epsteins «Zorro-ranch» er nylig blitt filmet og fotografert. Foto/video: thisischriswhite.com Vis mer

Mellom 1999 og 2002 skal prinsen og Giuffre, som den gang het Roberts til etternavn, ha hatt samleie ved tre anledninger. Ifølge Giuffre skal Epstein ha betalt henne 15 000 dollar for å ha samleie med prinsen.

Giuffre fortalte at hun fra en ung alder ble misbrukt, og at hun mentalt var såpass skadet at hun rømte fra livet sitt - og fant Maxwell, som igjen introduserte henne for Epstein. Da skal hun ha blitt tilbudt å bli trent opp til å jobbe som massør for Epstein.

Kort tid etter at hun fikk jobben, begynte de angivelige seksuelle overgrepene. I 2001 reiste de til London, og Giuffre bodde i Maxwells hjem. Dit skal prins Andrew ha kommet på besøk, og ifølge Giuffre drakk de te og snakket om ekskona, Sarah Ferguson (60).

Deretter dro de ifølge Giuffre videre på et utested, der hun blant annet danset med prinsen - en opplevelse hun nå beskriver som «forferdelig».

På vei tilbake til Maxwells skal Giuffre ha fått instrukser om at hun måtte gjøre det samme med prins Andrew som hun før hadde gjort for Epstein.

- Jeg forventet ikke det fra en kongelig. Jeg forventet ikke det fra noen som folk ser opp til.

- Vi tok et bad, så gikk det videre til soverommet. Det varte ikke lenge. Det var ekkelt. Han var ikke slem eller noe sånt, men han reiste seg og sa takk før han gikk ut. Og jeg satt der på senga, vettskremt. Jeg følte meg så skitten. Det var forferdelig, fortalte Virginia Giuffre i intervjuet.

- Det var en skummel tid i livet mitt. Jeg hadde akkurat blitt misbrukt av et medlem av den kongelige familien. Jeg kunne ikke skjønne hvordan noen kunne tillate dette, ikke minst delta i det, sa hun gråtkvalt.

Andrew og kongehuset har hele veien avvist anklagene, og i intervjuet med BBC fortalte Andrew at han ikke kan huske å ha møtt Giuffre.

LES OGSÅ: Søker trøst hos dronningen etter skandalen

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer