Prins Carl Philip og prinsesse Sofia:

- Det er nok nå

Prins Carl Philip og prinsesse Sofia deler et lengre innlegg om netthets etter kongens sjokk-avgjørelse.

TAR AVSTAND: Kort tid etter at kongen offentliggjorde endringer i kongehuset, deler prinsesse Sofia og prins Carl Philip et lengre innlegg om netthets. Foto: NTB Scanpix
TAR AVSTAND: Kort tid etter at kongen offentliggjorde endringer i kongehuset, deler prinsesse Sofia og prins Carl Philip et lengre innlegg om netthets. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Reaksjonene lot ikke vente på seg da det tidligere denne uken ble kjent at kong Carl Gustav (73) har tatt en beslutning om å fjerne fem av sine barnebarn fra kongehuset.

«Prins Alexander (3), prins Gabriel (2), prinsesse Leonore (5), prins Nicolas (4) og prinsesse Adrienne (1) er fortsatt medlemmer av kongefamilien. De har derimot ikke lenger tittel som Kongelige Høyheter, og forventes ikke i fremtiden å påta seg kongelige oppdrag», het det blant annet i pressemeldingen.

Samme dag kom det også frem at barna til prinsesse Madeleine (37) og Chris O'Neill (45), og prins Carl Philip (40) og prinsesse Sofia (34) i større grad vil betraktes som privatpersoner.

Netthets

Både Madeleine og Carl Philip, og deres partnere, har uttalt at de ser på endringene som svært positive for sine egne barn.

Men torsdag kveld ser det ut til at det ikke bare har vært fryd og gammen etter at kongens endringer ble kjent, ifølge Expressen.

Prinseparet har nemlig delt et lengre innlegg på sin felles Instagram-konto, hvor de blant annet skriver at de tar stor avstand fra netthets.

«Netthets kan aldri aksepteres. Vi sier ifra nå! Hatet finnes overalt, i alle samfunn, alle yrker, kjønnsidentiteter og aldre. Vi vet det, og det er nok nå», skriver de videre.

Beholder titler

Prinseparet påpeker at målet deres er, ved hjelp av et felles symbol og aktiv bruk av dette, å vise at de tar avstand fra netthets og alt det innebærer.

«Å si ifra er noe vi alle kan gjøre. Og vi starter nå!».

Kongens avgjørelse om barnebarna skal ha skjedd i samråd med familien over en lengre periode. Etter at endringene ble kjent mandag, delte prinseparet også et innlegg med følgerne sine.

«I dag meddelte kongen at våre barn ikke lenger har titler som Kongelige Høyheter. Vi ser positivt på dette da Alexander og Gabriel vil få friere valg i livet», skrev de, og fortsatte:

«De vil beholde sine hertugtitler og hertugdømmer, Södermanland og Dalarna, noe vi verdsetter og er stolte av».

Ikke uenige

Også prinsesse Madeleine og hennes ektemann har vært positive til endringene.

«Tidligere i dag gikk hoffet ut med informasjonen om at Leonore, Nicolas og Adrienne ikke lengre skal tilhøre kongehuset. Denne forandringen har blitt planlagt over lang tid. Chris og jeg synes det er bra at barna våre nå får større mulighet til å forme sine liv som privatpersoner i fremtiden», skrev prinsessen.

Etter at nyheten ble kjent, skrev en rekke svenske medier - deriblant Expressen - at kongen angivelig skal ha trosset datteren, prinsesse Madeleine, sitt ønske om at barna fortsatt skulle være en del av kongehuset.

Expressens kongehusekspert Karin Lennmor avkreftet imidlertid dette overfor den svenske avisen.

- Kildene som sier at prinsesse Madeleine har vært imot dette, er ikke riktige. Det sier seg selv at kongen ikke hadde tatt en slik beslutning mot sin datters vilje. Dette har vært diskutert lenge, og jeg er sikker på at hele kongefamilien står bak det, sa Lennmor til Expressen.

- JEG STREVER: Hennes Kongelige Høyhet prinsesse Madeleine røpet hos «Skavlan» at hun aldri har vent seg til å være i oppmerksomhetens sentrum. - Jeg strever med det, sier svenskeprinsessen. Video: NRK Vis mer

LES OGSÅ: - Det er et fryktelig stort tap for ham

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer