Prins Joachim:

- Det er ikke alltid lett

Den danske prinsen innrømmer at han sliter med å finne sin plass i kongehuset.

NUMMER TO: Prins Joachim åpner seg om det å stå i skyggen av storebroren, kronprins Frederik. Her er han avbildet sammen med kona prinsesse Marie i 2018. Foto: Jacques Witt / AFP / NTB
NUMMER TO: Prins Joachim åpner seg om det å stå i skyggen av storebroren, kronprins Frederik. Her er han avbildet sammen med kona prinsesse Marie i 2018. Foto: Jacques Witt / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er ingen hemmelighet at dronning Margrethes (81) avdøde mann, prins Henrik, slet med å finne sin rolle i kongehuset i den tiden han levde.

Prinsen ville nemlig ikke akseptere sin plass «under» kona.

I likhet med sin far, strever også prins Joachim (51) med å leve i skyggen av et nært familiemedlem - nemlig storebror kronprins Frederik (52).

HARNISK: En casino-reklame vekker oppsikt i Danmark. Flere mener at den ene figuren i reklamen er dronning Margrethe av Danmark. Vis mer

Det er bare tolv måneder mellom prinsebrødrene, men det er altså kronprins Frederik som har førsteretten til tronen.

- Det er ikke lett

I et åpenhjertig intervju med det franske magasinet Point de Vue, gjengitt av danske B.T, erkjenner 51-åringen at han har utfordringer med rollen sin.

- Mellom oss er det mer komplisert. Kronprinsen skal følge tingenes gang. Men ingenting er definert for nummer to og vedkommendes kone, verken i skrift eller i tale. Faren min stiftet bekjentskap med samme utilfredsstillelse og klarte aldri å klargjøre sin plass i kongefamilien, forteller prinsen ærlig til magasinet.

STREVER: Prins Joachim er åpen om at det er krevende å være en nummer to. Her med kona prinsesse Marie i 2015. Foto: Lise Serud / NTB
STREVER: Prins Joachim er åpen om at det er krevende å være en nummer to. Her med kona prinsesse Marie i 2015. Foto: Lise Serud / NTB Vis mer

- Men det er ikke alltid lett. Vi må finne ut av det selv, samtidig som at man må holde seg innenfor rollen som nummer to i rekken, fortsetter han.

Ble rammet av blodpropp

Danske prins Joachim har nok å henge fingrene i om dagen. Han bor for tida i Paris sammen med kona prinsesse Marie (45) og deres to barn, prins Henrik (12) og prinsesse Athena (9). Prinsen arbeider som forsvarsattaché i den franske hovedstaden.

I fjor sommer ble firebarnsfaren innlagt på sykehus i Toulouse på grunn av blodpropp i hjernen.

Han ble operert for blodproppen umiddelbart, og to uker etter operasjonen ble han skrevet ut fra sykehuset. Han har i ettertid vært i fin form, noe han selv kunne fortelle tre måneder etter innleggelsen.

BLODPROPP: Kongehus-ekspert Caroline Vagle tror danskene nå er bekymret, etter at Prins Joachim fredag kveld ble innlagt på sykehus for blodpropp. Video: Jeanette N. Vik / Dagbladet Vis mer

I april fortalte Joachim og Marie overfor Hjernesagen at det var svært dramatisk da tilstanden inntraff.

- Jeg visste med en gang at det var noe alvorlig galt med hjernen hans. Jeg kunne se ansiktslammelse, det var veldig, veldig forferdelig. Det er bilder jeg for alltid vil ha i hodet, sa prinsessen ærlig til bladet.

Begynte å snøvle

Ekteparet beskrev en vanlig sommerdag i Sør-Frankrike, hvor prinsen hadde gitt en fransk avis et intervju på formiddagen. Senere var de sammen med barna på besøk hos prinsens franske kusine.

Da ekteparet nøt sola på terrassen gikk det plutselig galt. Når prinsen snakker med fetteren sin begynner han å snøvle, fortalte prinsessen. Det var ifølge henne helt usedvanlig, og hun trodde først han tullet. Så skjønte hun at noe ikke stemte.

Selv merket ikke prinsen noe, men skjønte på ansiktet til sin kone at noe ikke stemte. Prinsessen er heldigvis handlekraftig, og sammen med prinsens kusine fikk de slått alarm.

Fryktet det verste

En brannbil i nærheten fikk sørget for at prinsen ble hentet, og fraktet til sykehus på raskest mulig vis.

Selv forklarte 51-åringen at han var helt klar, og husker hvert eneste sekund fra turen til sykehuset. Halve kroppen hans, fra ansiktet til foten på venstre side, var imidlertid lammet.

På sykehuset i Cahors ble han sendt videre til Toulouse, for å akuttopereres hos spesialister. I ambulansen mistet han bevisstheten.

80-ÅRSDAG: Dronning Margrethe II av Danmark fyller 80 16. april. Egentlig skulle dagen feires med venner og bekjente. Men, som resten av verden har også de kongelige nå måttet ty til digitale løsninger. Video: Det danske kongehus Vis mer

Magasinet skrev at blodproppen var stor, men at det gjorde det lett for legene å få tak i den, og trekke den ut.

- Det var så nærme en tragedie, som kunne ha endret livene våre for alltid. Vi er veldig takknemlige for å være sammen i dag og kunne snakke med dere om det. Jeg er så takknemlig for at han kan smile og gjenkjenne meg, sa prinsessen.

LES OGSÅ: I hardt vær: - Så skuffende

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer