Kronprins Frederiks ryggproblemer:

- Det er en kamp for resten av livet

Kronprinsen vil slite med ryggskaden i lang tid fremover, skal vi tro den danske legen Charlotte Bøving.

OPERERT: Danmarks kronprins Frederik ble nylig operert for skiveprolaps i ryggen. Kronprinsesse Mette-Marit (t.v.) var igjennom en ligende operasjon, men i nakken, i 2013. Foto: Tim Rooke/REX/Shutterstock/ NTB scanpix
OPERERT: Danmarks kronprins Frederik ble nylig operert for skiveprolaps i ryggen. Kronprinsesse Mette-Marit (t.v.) var igjennom en ligende operasjon, men i nakken, i 2013. Foto: Tim Rooke/REX/Shutterstock/ NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Søndag ble kronprins Frederik (50) av Danmark operert for en diskusprolaps i ryggen, og som følge av operasjonen har han måttet avlyse alle sine kongelige oppdrag i et par uker fremover.

Allerede i slutten av mai ble det kjent at Frederiks rygg var vond, da han under «Royal Run», en stor løpefest i Danmarks fem største byer, kunne fortelle at han den siste tiden hadde hatt ryggproblemer, og derfor ikke kom til å løpe inn til noen nye rekorder. Det meldte Danske Radio.

Det at kronprinsen nå er operert, er imidlertid ikke nødvendigvis en permanent løsning på ryggproblemene, skal vi tro den danske legen Charlotte Bøving.

Hun har selv gjennomgått den samme operasjonen, og beskriver skaden som «en kamp for resten av livet».

Øker belastningen

Hun forteller til Ekstrabladet at en diskusprolaps - eller skiveprolaps - er noe man har hele livet, og at det må legges mye arbeid i rehabilitering og styrking av musklene i etterkant av en slik operasjon.

Bøving er tydelig på at en operasjon og rehabilitering ikke alltid er en mirakelkur, i og med at den konstante treningen av muskler og ledd kan øke belastningen på leddene rundt.

- Det betyr at det vil være en økt risiko for slitasje i de andre leddene over tid. Hvis man har et svakt område i ryggen, slik Frederik nå har på livstid, så kommer det til å slite på de øvrige virvlene og skivene, advarer hun.

Det at kronprinsen er glad i fysisk aktivitet er en positiv ting, ifølge den danske legen - som sier det å delta på «Royal Run» i mai var et lurt trekk, da mosjon gjør godt for rygglidelser.

Sporty tronarving

Se og Hørs kongehusekspert, Caroline Vagle, kan fortelle at kronprins Frederik i alle år har vært glad i å holde seg i form.

Saken fortsetter under bildet.

- Det sies at det er viktig å være aktiv for å holde slike ryggproblemer i sjakk, og det er jo kronprins Frederik i aller høyeste grad, sier Vagle og fortsetter:

«ROYAL RUN»: I mai feiret kronprinsen bursdagen sin med flere festløp rundt om i Danmark, til tross for at han hadde vondt i ryggen. Det var et lurt trekk, ifølge lege Charlotte Bøving. Foto: NTB Scanpix
«ROYAL RUN»: I mai feiret kronprinsen bursdagen sin med flere festløp rundt om i Danmark, til tross for at han hadde vondt i ryggen. Det var et lurt trekk, ifølge lege Charlotte Bøving. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Han har stadig vekk deltatt i ulike løp, både vinter og sommer. Han har blant annet gått Vasaloppet og Birkebeineren på ski - sistnevnte i konkurranse med sin gode venn kronprins Haakon, og han har deltatt i krevende Ironman.

Hun legger til at det derfor var naturlig for den spreke kronprinsen å feire med en løpefest da han fylte 50 år i mai.

SPREK: Kronprins Frederik er glad i å holde seg i form. Her er han under Birkebeineren i 2016. Foto: NTB Scanpix
SPREK: Kronprins Frederik er glad i å holde seg i form. Her er han under Birkebeineren i 2016. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Tilbakevendende skade?

Det er ikke kjent hva diskusprolapsen skyldes, men Charlotte Bøving ser ikke bort fra at det kan være en tidligere skade som er kommet tilbake.

Ifølge legen oppstår diskusprolaps av to årsaker. Enten som følge av slitasje på skiver og ryggvirvler, eller som følge av en tidligere skade.

I oktober 2016 pådro kronprinsen seg en alvorlig skade i ryggsøylen i forbindelse med trampolinehopping ved et privat arrangement.

- Jeg husker han skadet seg på trampoline, og det kan godt være at et grunnlag for en prolaps oppstod allerede den gang, sier hun.

Om det er et nylig uhell eller en tilbakevendende skade som er årsaken til kronprinsens diskusprolaps, er i skrivende stund ikke blitt kommentert av kongehuset.

Mye nakkeproblemer

Vår egen kronprinsesse Mette-Marit (45) har i likhet med den danske kronprinsen hatt diverse plager i rygg og nakke.

I 2010 ble hun sykmeldt i tre uker etter å ha pådratt seg en slitasjeskade i nakkevirvlene, og ble bedt av legene om å ta det med ro.

- Kronprinsessen er fortsatt sykmeldt, og har fått beskjed om å ta det med ro på grunn av skadene i nakken, fikk Se og Hør opplyst fra Slottet den gang.

LATTERKRAMPE: Kronprinsesse Mette-Marit reiser med Litteraturtoget for femte gang. Første stopp er et skrivekurs på Mette-Marits gamle ungdomsskole, Fiskå skole. Her leser hun lattermildt opp en av sine egne tekster fra 9. klasse. Vis mer

Høsten 2013 ble hun igjen sykmeldt, denne gang på grunn av prolaps i nakken, etter lang tid med smerter.

Kronprinsessen har hatt tilbakevendende nakkeproblemer etter at hun falt stygt under en reise til Ukraina i 2008. Hun fikk hjernerystelse og ble sykmeldt i flere uker etter at hun kom hjem.

Høsten 2013 ble sykmeldingen forlenget med åtte uker, og i november samme år ble hun operert. Etter at hun ble skrevet ut fra sykehuset, gikk hun rehabiliterende turer i skogen sammen med kronprinsen.

Lang sykmelding

Caroline Vagle kan fortelle at Mette-Marit også ble sykmeldt etter operasjonen.

- Kronprinsesse Mette-Marit har jo også blitt operert for prolaps, dog i nakken. Hun var naturligvis også sykmeldt en periode, og jeg mener det var lengre enn de to ukene det er forespeilet at Frederik skal være borte, sier hun.

Kongehuseksperten påpeker at det viktigste er å gjøre som man får beskjed om fra profesjonelt hold:

- Det er selvsagt viktig å høre på legenes råd og ta opptreningen i riktig tempo - kongelig eller ei, fastslår hun.

LES OGSÅ: Kjæresten døde brått

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer