ER FORLOVET: Lord Ivar Mountbatten er den første i den britiske kongefamilien som har kommet ut av skapet, og nå blir han også det første medlemmet av det britiske kongehus tilå gifte seg homofilt. Foto: Lewis Clarke
ER FORLOVET: Lord Ivar Mountbatten er den første i den britiske kongefamilien som har kommet ut av skapet, og nå blir han også det første medlemmet av det britiske kongehus tilå gifte seg homofilt. Foto: Lewis Clarke Vis mer

Den britiske kongefamilien:

Det britiske kongehus får sitt første homofile ekteskap

Lord Ivar skal følges til alters av ekskona.

Publisert

Han er kanskje ikke et kjent navn for de fleste av oss, men Lord Ivar Mountbatten (55) er dronning Elizabeth sin firmenning og regnes som en utvidet del av den britiske kongefamilien.

I 2016 sto Lord Ivar fram som homofil i et intervju med Mail on Sunday, og ble den gang historisk med sin åpenhet. I dag ble det kjent at han skal gifte seg med sin utkårete, James Coyle, senere denne sommeren.

Bryllupet i deres private kapell blir historisk da dette vil være det første homofile ekteskapet i den utvidede britiske kongefamilien.

Den gledelige nyheten deler paret selv med avisa Daily Mail.

Følges til alteret av ekskona

Tidligere var Lord Ivar gift med Penelope Thompson, som han også har sine tre døtre Ella (22), Alexandra (20) og Louise (15) sammen med. Paret skilte seg i 2011.

Da han sto frem som homofil, forklarte han til den britiske tabloidavisa Daily Mail at ekskona, barna og prins Edward var støttende overfor ham. Nå viser det seg at det også er ekskona som vil følge Ivar til alters når han skal gi Coyle sitt «ja».

Ifølge 55-åringen, var han åpen overfor ekskona om at han var biseksuell den gangen de giftet seg.

- Penny var klar for dette før vi gifta oss. Jeg sa jeg var biseksuell, og at jeg ble tiltrukket av begge deler. Hun var veldig forståelsesfull og jeg er evig takknemlig for det, uttalte han da han sto frem som homofil.

Saken fortsetter nedenfor.

Til avisa forklarer eks-paret nå at de for barnas skyld ønsker at beslutningen om ekteskapet skal behandles med verdighet, og at det er derfor de velger å gå side om side på bryllupsdagen.

- Det var jentenes idé, og det gjør meg veldig rørt. Jeg er virkelig veldig rørt, sier ekskona.

Saken fortsetter nedenfor.

- Han er forandret som mann

Thomson og eksmannens kommende ektemann skal komme svært godt overens, og til avisa forklarer hun at hun likte Coyla fra første stund hun møtte ham. Hun forklarer også at hun slett ikke synes det er rart at hun skal følge eksmannen til alters.

- Det jeg ikke tror Ivar selv er klar over, er hvor mye han har endret seg siden han kom ut av skapet. Han er langt mer avslappet, han er snillere, han er blitt en bedre kokk, sier hun og legger til:

- Han var nok ikke klar over at å holde legningen hemmelig, virkelig plaget ham. Nå som han har «kommet ut» er han en helt annerledes person. Alle sier at de aldri har sett ham lykkeligere.

Saken fortsetter nedenfor.

Viser støtte

Selv om den britiske lorden er den første i familien som nå gifter seg homofilt, har kongehus verden over flere gang vist støtte til LHBT-miljøet. Diana av Wales var blant annet kjent for sitt engasjement for hiv- og aids-smittede på 1980-tallet.

Hennes sønner, Harry og William, har siden fulgt på. Sistnevnte gjorde det ved å pryde forsida av et homomagasin. Det var det britiske homomagasinet Attitude som fikk prisen til å stille opp og ta til orde mot trakassering av folk som har en annen seksualitet.

William var da den første i kongefamilien som stilte opp for et magasin for homofile.

De skandinaviske kongehusene ligger heller ikke på latsida. Da kong Harald holdt tale i 2016, nevnte han blant annet at nordmenn har flere seksuelle legninger og religioner. Talen ble hyllet over hele verden.

RØRENDE TALE: Under kongeparets hagefest holdt Kong Harald en tale om nordmenn. Der formidler han et budskap om at nordmenn er oss all. «Nordmenn tror på Gud, Allah, Altet og Ingenting» Video: NTB Scanpix Vis mer

Svenskene er også støttende. Kronprinsesse Victoria delte i 2013 ut pris på «Gaygalan» - en prisutdeling som hedrer svenske homofile fra året som har gått.

LES OGSÅ: Slik er de offisielle bryllupsbildene

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer