Meghan Markle:

- Det blir en tung kamel å svelge

Enkelte kjoler, meninger og hilsemåter må glemmes totalt.

<strong>ETIKETTETRENING:</strong> Meghan Markle må sette seg inn i et helt nytt sett med regler før bryllupet. For med en gang hun giftes inn i det britiske kongehuset, vil hun bli nøye fulgt med på. Foto: NTB scanpix
ETIKETTETRENING: Meghan Markle må sette seg inn i et helt nytt sett med regler før bryllupet. For med en gang hun giftes inn i det britiske kongehuset, vil hun bli nøye fulgt med på. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mens vi her i Norge kanskje er opptatte med å planlegge 17. mai, er det helt andre ting på agendaen i Storbritannia.

Lørdag den 19. mai skal prins Harry (33) endelig få sin Meghan Markle (36), når bryllupet går av stabelen i Windsor Castle. Den amerikanske skuespilleren har en helt annen bakgrunn enn drømmeprinsen, som har tatt del i kongelige skikker siden fødselen.

Det er derfor ventet at Markle må indoktrineres i både kongelig etikette og protokoll før bryllupet. Når hun er gift, og med all sannsynlighet blir tildelt et hertugdømme av dronningen, vil det nemlig ikke bli noe slingringsmonn eller barmhjertighet fra rojalister.

I perioden før bryllupet har hun fått prøve seg ved forlovedens side, og har allerede fått kritikk for flere brudd på protokollen og den standardiserte etiketten. Her er reglene Los Angeles-kvinnen må sette seg inn i når hun nå blir hertuginne.

KONFLIKT: Prins Harrys fremtidige kone, Meghan Markle, har vært i konflikt med søsteren sin i flere år. Nå sier søsteren Samantha at hun elsker Meghan, og håper å bli invitert i bryllupet hennes. Video: Expressen Vis mer

Hilsemåte

Som kongelig er det en rekke regler å sette seg inn i, og ikke alle angår offentligheten. I private middagsselskap er det også forventet at man følger en viss etikette, som innebærer alt fra hvordan man snakker med dronningen til hvordan man holder gaffelen.

Ifølge Andrew Morton, som har skrevet biografi om den blivende hertuginnen, kan det bli noe klumsete i starten for Markle.

<strong>ANDRE KÅR:</strong> Meghan Markle kommer fra USA, og har en helt annen oppvekst enn sin utkårede. Her er hun fotografert som tenåring sammen med faren, Thomas Markle. Foto: Privat, NTB scanpix
ANDRE KÅR: Meghan Markle kommer fra USA, og har en helt annen oppvekst enn sin utkårede. Her er hun fotografert som tenåring sammen med faren, Thomas Markle. Foto: Privat, NTB scanpix Vis mer

- Jeg tror hun kommer til å klare seg bra, men det blir nok enkelte vanskeligheter i starten, sier han til nyhetsbyrået Reuters.

Å måtte omtale ektemannens bestemor, dronning Elizabeth, som «Deres Majestet» er en av tingene hun må ha i bakhodet. Det er heller ikke mye rom for klemming i familien. I både formelle og uformelle sammenhenger må hun neie - eller knikse - for dronningen, samt også andre medlemmer av den britiske kongefamilien.

Den offisielle metoden å knikse på innebærer at man tar den ene foten bak den andre, bøyer knærne og lener hodet noe fram. Hendene skal være inntil kroppen, og det er forventet ar man gjør denne hilsenen overfor alle kongelige. Menn skal derimot bukke mot den kongelige - uten å bevege kroppen.

<strong>MESTER:</strong> Hertuginne Kate knikser alltid når hun møter dronningen, mens ektemannen bukker. Foto: NTB scanpix
MESTER: Hertuginne Kate knikser alltid når hun møter dronningen, mens ektemannen bukker. Foto: NTB scanpix Vis mer

Det er prins Harrys tidligere butler Grant Harrold som forteller om skikken. Det gjør han i et intervju med Global News. De offisielle nettsidene til det britiske kongehuset nevner også hilseformen.

Skikken med å hilse var Meghan Markles svigerinne, hertuginne Kate, var rask med å mestre. Det er også slik de to må hilse på hverandre framover.

<strong>LÆRER:</strong> Dette bildet ble tatt tidligere i år, og som man ser er Meghan Markle allerede på god vei mot mestring. Dronning Elizabeth kommer ut av bilen, og da er det bare å knikse i vei. Foto: NTB scanpix
LÆRER: Dette bildet ble tatt tidligere i år, og som man ser er Meghan Markle allerede på god vei mot mestring. Dronning Elizabeth kommer ut av bilen, og da er det bare å knikse i vei. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Svært viktig

- Etikette og protokoll er svært viktig for den kongelige familien, og det har det vært i århundrer. Reglene er der for å få dem til å forstå hva som forventes av dem, men også for at de skal skjønne hva de skal gjøre og hva de ikke skal, sier den tidligere butleren til nyhetsbyrået.

Det skal nevnes at kongelig protokoll ikke er hogget i stein, og at det endrer seg kontinuerlig med moderniseringen av Europas kongehus. Det meste som følges av protokoll i dag, ble etablert av franske kong Ludvig XVI - som levde fra 1754 til 1793.

Likevel har spesielt yngre medlemmer av kongehus en mye løsere tilnærming til eget regelverk enn tidligere. Hertuginne Kate, prins William og resterende, unge medlemmer av det britiske monarkiet, har alle brutt protokoll flere ganger - uten å tilsynelatende ha brydd seg særlig om det.

- Dronningen bryr seg egentlig ikke om folk neier eller bukker, men om det er noen som vet det, er det henne. Men hun kommer ikke til å reagere om noen ikke gjør ting, sier historiker Hugo Vickers til Reuters.

Dette må hun styre unna

I den korte perioden verden har blitt kjent med Meghan Markle som prins Harrys forlovede, har vi allerede sett at hun har utfordret protokollen flere ganger.

I mars deltok Markle og en rekke andre kongelige på en konferanse i regi av «The Royal Foundation».

I debatten kom nemlig Markle med støtte til #metoo- og «Time's up»-bevegelsene, noe som er høyst uvanlig av de kongelige. Med det som av mange oppfattes som politisk korrekte uttalelser, brøt Markle nemlig med kongelig etikette.

BRYTER KONGELIG ETIKETTE: Meghan Markle uttalte seg politisk på pressekonferansen den 28. februar. Video: NTB Scanpix Vis mer

Markles uttalelser har vakt oppsikt i flere internasjonale medier, og ble omtalt som et klart brudd på protokollen. Hun har også uttalt seg politisk tidligere, men det var før hun forlovet seg med en britisk prins.

Enkelte har nå advart henne mot å gå inn i en politisk rolle.

- Hun må huske at hun ikke lenger er en skuespiller med en rolle - selv om hun var en god skuespiller. Hun er nå en del av varemerket Storbritannia, og derfor vil alt hun gjør bli dømt ut fra det, har etiketteekspert Liz Brewer uttalt.

Andre måter hun har brutt protokoll på tidligere er for eksempel ved å kle seg i kjoler som er for korte - etter kongelig kontekst.

Dagens unge og kongelige ansikter er kanskje ikke så konservative som sine forgjengere, men det forventes at kvinner bruker kjoler og skjørt av en viss lengde. Bryster skal dessuten også tradisjonelt sett dekkes over.

Ifølge Town & Country er hun også blitt kritisert for å ha uflidd hår enkelte ganger. Hun har også brukt helsvarte antrekk - som helst bør unngås. Det er nemlig forbundet med sorg, og skal brukes når et familiemedlem har gått bort eller en katastrofe har inntruffet.

Hun må dessuten trolig unngå å spise skalldyr og lære seg rekkefølgen på bestikk i en middag.

BLIND DATE: Under forlovelses-intervjuet med prins Harry og Meghan Markle kom det frem at deres første møte var en «blind date» og at prinsen ikke visste hvem skuespilleren var før de møttes. Video. NTB / Scanpix / AP Vis mer

- Må passe seg

- Selv om hun er godt vant med kjendislivet kommer det til å bli en bratt læringskurve, forteller kongehusekspert i Se og Hør, Anders Johan Stavseng.

Han mener det er greit at kongelige har regler å forholde seg til. Han understreker derimot at det ikke eksisterer lovfestet etikette innad i det britiske kongehuset.

- Det handler litt om å være opphøyet. For kongehusene er den seremonielle delen viktig. Ved statsbesøk gjester man nasjonalmonumentet, gjør hoff-kniks - eller reverens - ovenfor de med høyere rang. Det er av og til på sin plass å være høytidelig, men det er også på sin plass å være laidback og avslappet, forteller han.

<strong>- PASSE PÅ:</strong> Flere mener at Meghan Markle er på god vei mot å bli indoktrinert i kongelig etikette. Hun bør derimot ikke ta for lett på ting. Foto: NTB scanpix
- PASSE PÅ: Flere mener at Meghan Markle er på god vei mot å bli indoktrinert i kongelig etikette. Hun bør derimot ikke ta for lett på ting. Foto: NTB scanpix Vis mer

Han mener derimot at hun bør tenke seg godt om framover. Hver minste bevegelse hun tar vil bli fanget av verdenspressen, og protokollbrudd kan resulterte i uønskede presseoppslag.

- I åra som kommer må hun passe på alt hun sier og alt hun gjør, det kan ikke bare skade hennes rykte - det kan også skade monarkiet om hun er uforsiktig og tar feil valg, forteller han og fortsetter:

- I Norge har kronprinsesse Mette-Marit kommet som et friskt pust inn i kongefamilien. Selv om de fleste heiet på kronprinsessen da hun droppet stortingsmiddagen for å hente sin homofile bestevenns surrogattvillinger i India for noen år siden, rynket noen på nesa. Det gikk likevel greit i Norge, men det spørs om det hadde gått i konservative England, forklarer Stavseng.

Han understreker at Markle også må passe seg for dobbeltmoral, og at det eksempelvis kan være dumt å dra på en miljøkonferanse med en bil fra slottet stående på tomgang utenfor. Det hendte her hjemme i Norge, med kronprinsesse Mette-Marit.

UT PÅ TUR: Prins Harry og forloveden Meghan Markle besøker et av Londons mest trendy sted sør i byen. Video: CNN Vis mer

Gjør som Diana

Stavseng spekulerer på at overgangen kan bli spesiell for Markle. Som amerikaner er man ikke vant til verken kongelige eller noe aristokrati.

- For Meghan må det vel føles litt spesielt å neie og knikse og vise respekt for folk bare fordi de har høyere tittel. Hun er en sterk kvinne som har vist at hun har mye godt på hjertet. En dag må nok også hun gjøre reverens for noen hun slettes ikke liker, forklarer eksperten og fortsetter:

- Å knikse, eller bøye seg, for en kongelig med verdier som en dinosaur - det blir nok en tung kamel å svelge. Det vil nok bli det vanskeligste.

Hun har heldigvis forbilder hun kan se opp til. Hennes avdøde svigermor Diana brøt ved kongelig protokoll stadig vekk, og var med på å modernisere det britiske kongehuset.

- Prinsesse Diana sjokkerte en hel verden da hun dro Afrika og hadde hivpositive barn på fanget. Den gang var det et stort stigma blant befolkningen. Hun ryddet også landminer i felten, med pressen på slep. Folk var sjokkerte. Det var ikke slik en prinsesse skulle oppføre seg.

- Meghan kommer nok også til å sjokkere, men jeg tror hun vil følge Dianas fotspor. Diana var 37 år da hun døde brått og forlot verden. Tilfeldighetene vil ha det til at Meghan også er 37 år når hun trer inn i kongefamilien. Meghan vil garantert videreføre prinsesse Dianas arv, der hun slapp, om vi kan bruke det ordet, avslutter eksperten.

LES OGSÅ: Måtte plutselig vaske gulv for å betale regningene

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer