Kongeparets 80-årsfeiring:

Desirées kjole stjal showet på Slottet

Det «ukjente» paret fikk mye oppmerksomhet under kongeparets 80-årsfeiring.

HVEM ER PARET I MIDTEN? Mellom det finske presidentparet og det svenske kronprinsparet står et heller ukjent tredje par. Få visste antakelig at kvinnen i rødt er tremenningen til kronprins Haakon. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
HVEM ER PARET I MIDTEN? Mellom det finske presidentparet og det svenske kronprinsparet står et heller ukjent tredje par. Få visste antakelig at kvinnen i rødt er tremenningen til kronprins Haakon. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Flere tusen hadde møtt opp for å få et glimt av den norske kongefamilien på slottsbalkongen tirsdag ettermiddag.

Kongeparet sparket i gang sitt felles 80-årsjubileum, som varer to dager til ende, og ble hyllet med bursdagssang og rørende ord fra Bjarte Hjelmeland.

På balkongen sto også det finske presidentparet, i tillegg til Sveriges kronprins- og prinsepar. Mellom dem sto et tredje par, som antakelig er hakket mer ukjent for de fleste. På sosiale medier har flere spurt seg hvem spesielt den rødkledde brunetten er, og hva hun gjør i kongeparets bursdagsfest.

I slekt med kong Harald

Kvinnen i rød kjole heter Desirée Kogevinas, og er en av døtrene til den svenske grevinnen Madeleine Bernadotte (nå Kogevinas), som igjen er datteren til avdøde prins Carl Bernadotte, eller «onkel Mulle», som var kong Haralds onkel.

Madeleine Kogevinas er altså kusinen til kong Harald og prinsesse Astrid. Dermed er Desirée tremenningen til kronprins Haakon og prinsesse Märtha.

Saken fortsetter nedenfor.

PÅ BALKONGEN: Desirée Kogevinas og Carlos Eugster tittet ned på folkehavet mellom Sveriges prinse-og kronprinspar. Vi skulle likt å vite hva Victoria tenker på i dette øyeblikket ...  Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
PÅ BALKONGEN: Desirée Kogevinas og Carlos Eugster tittet ned på folkehavet mellom Sveriges prinse-og kronprinspar. Vi skulle likt å vite hva Victoria tenker på i dette øyeblikket ... Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Navnet Kogevinas kommer fra Desirées greske far, Nicolas Kogevinas, forklarer TV 2s kongehusekspert Kjell Arne Totland.

- Hun var blant dem som fikk mye oppmerksomhet fra publikum og presse både på slottsbalkongen, og i den kongelige prosesjon ved festen på Slottet tirsdag kveld. Både på grunn av sin flammende røde asymmetriske aftenkjole, sitt greske gulldiadem og sine åpne aftensandaler, sier kongehuseksperten.

Mannen ved siden av Desirée Kogevinas heter Carlos Eugster, og var Kogevinas' ledsager for anledningen. De to står oppført på gjestelisten sammen - under gjester fra Sverige. Dette fordi onkel Mulle var svenskfødt, i likhet med mora til Madeleine Bernadotte.

Desirée Kogevinas bor, ifølge sin egen Facebook-profil, egentlig i Sveits. Det finnes ellers lite informasjon om den kongelige gjesten, som er født i 1977, ei heller i svenske medier. Hun ble heller ikke nevnt med navn av kommentatorene i NRKs direktesending fra slottsbalkongen.

Saken fortsetter nedenfor.

- HURRA!: Flere tusen var samlet på Slottsplassen under feiringen av kongeparets 80-årsdager. Her synger publikum og Garden bursdagssangen. Video: NTB Scanpix Vis mer

Godt representert

Inntil 40 gjester fra Europas kongehus, i tillegg til det islandske og det finske presidentparet, tar del i kongeparets folkefest.

Fra Sverige er dronning Silvia (73), kong Carl Gustaf (71), kronprinsesse Victoria (39) og prins Daniel (43) på plass.

Også prins Carl Philip (37) og prinsesse Sofia (32), som er gravid med sitt andre barn, deltar.

FEIRER: Kronprins Håkon og Prinsesse Märtha Louise taler til Kong Harald og dronning Sonja under gallamiddagen på Slottet i anledning kongeparets 80-årsfeiring. Video: NTB Scanpix Vis mer

Prins Joachim (47) og prinsesse Marie (41) fra Danmark skal bare delta under onsdagens markering, mens dronning Margrete (77), kronprins Frederik (48) og kronprinsesse Mary (45) er med både i går og i dag, melder Kongehuset.

Det har også kommet gjester som har litt lenger reisevei enn våre naboer.

Hele veien fra Monaco kommer fyrst Albert (59), mens fra Belgia møter Kong Philippe (57) og dronning Mathilde (44) opp.

Kortreist mat

I dag ble kvelden avsluttet med gallamiddag på Slottet, der det ifølge NTB sto kortreist norsk mat på menyen.

Gjestene fikk blant annet servert kalv med tartelett (erter og neper), lime og oxalis mousse med sitron/ingefær marmelade, kongekrabbe og laksetartar.

Til sammen var 183 personer invitert til gårsdagens fest, som var en god blanding av kongelige, politikere, finansfolk og andre kjendiser. Tradisjonen tro hådnhilste kongeparet på alle de festkledde gjestene.

Saken fortsetter nedenfor.

TALER: Kong Harald taler under gallamiddagen på slottet i anledning feiringen av kongeparets 80-årsdager. Video: NTB Scanpix Vis mer

Før selve middagen startet, holdt kong Harald tale.

- Jeg ser tallet 80, og har vanskelig med å forstå at dette tallet har noe med meg å gjøre. Det har i hvert fall ikke noe med dronningen å gjøre. Hun er utrolig sprek. Jeg har hatt vanskeligheter med å holde tritt med henne i flere år, spøkte han til stor latter fra gjestene.

Prinsesse Märtha Louise og kronprins Haakon hyllet også foreldrene med velvalgte ord.

Festen fortsetter i dag, onsdag, først med et mini-cruise på Kongeskipet, deretter med fest i Operaen.

LES OGSÅ: Se hvem som glitret mest på Slottet

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer