Dronning Elizabeth og Donald Trump:

Derfor vekker dronningens smykker oppsikt

Dronning Elizabeths brosjevalg har fått flere til å stusse.

BROSJE-STIKK: Flere engelske og amerikanske mener dronning Elizabeths brosje-valg under Donald Trumps statsbesøk til Storbritannia kan ha vært skjulte Trump-stikk. Foto: NTB Scanpix
BROSJE-STIKK: Flere engelske og amerikanske mener dronning Elizabeths brosje-valg under Donald Trumps statsbesøk til Storbritannia kan ha vært skjulte Trump-stikk. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fra et kaotisk Nato-møte i Brussel reiste USAs president Donald Trump (71) videre til Storbritannia og London torsdag i forrige uke.

Der møtte han blant andre Storbritannias statsminister Theresa May og dronning Elizabeth.

Fredag demonstrerte titusener av mennesker i Londons gater mot amerikanernes president.

I etterkant av statsbesøket tror flere nå at dronning Elizabeth selv kan ha sendt Trump langt mer subtile stikk.

Gjennom sine brosjer.

TUSENER PÅ TUSENER I GATENE: Flere titalls tusen demonstranter var samlet på Trafalgar Square for å vise sin motstand mot at den amerikanske presidenten er invitert til Storbritannia. Video: Nicolai Delebekk og Jesper Nordahl Finsveen Vis mer

Obama og Canada

Flere medier, deriblant britiske The Guardian og amerikanske People, skriver at brosjen dronningen brukte den første dagen av Trumps statsbesøk, ble gitt til henne av USAs forrige president Barack Obama.

Brosjen hun brukte den andre dagen av statsbesøket, var en gave fra Canadas regjering.

Den første brosjen skal Barack Obama og hans kone Michelle Obama selv ha valgt ut før deres statsbesøk til Storbritannia i 2011, ifølge People.

Dagen dronningen ga Trump en omvisning, og verdenspressen fikk være til stede, brukte hun brosjen moren hennes brukte i kong Georges begravelse.

The Guardian-skribenten Hadley Freeman skriver følgende om dronningens brosje-valg:

LONDON: USAs president Donald Trump er invitert på audiens hos dronning Elizabeth på Windsor Castle utenfor London. Video: AP Vis mer

«Overtolker man dette? Det er velkjent at dronningen velger brosjer i tråd med den aktuelle dagens tema».

Hvorvidt det var bevisst av dronningen eller ikke, har brosjevalgene fått mye oppmerksomhet. Trump var som kjent en av Obamas tøffeste kritikere.

Den siste tiden har Trump også havnet i konflikt med Canada og den kanadiske statsministeren Justin Trudeau.

Kritiserte May

Etter å ha landet i Storbritannia torsdag og blitt mottatt av statsminister May, trykket den britiske avisen The Sun et intervju med Trump hvor han kritiserte britenes statsminister.

I intervjuet fordømte han vertskapets brexit-strategi, fornærmet May og hyllet Mays fremste rival. Da hadde Trump bare vært i landet noen timer.

Fredag ble ikke stort bedre for Trump.

Titusenvis av demonstranter fylte gatene i London fredag ettermiddag og kveld.

«Si det høyt og si det klart, Donald Trump er ikke velkommen her», messet demonstrantene som samlet seg på Trafalgar Square i sentrale London, hvor Dagbladet var til stede.

TRUMP-BABY: En oransje Donald Trump-ballong der den amerikanske presidenten er karikert som en baby med bleie har skapt stor debatt i England. I dag fikk ballongen fly i to timer, samtidig som store protester er i gang i den britiske hovedstaden, i forbindelse med Trumps besøk til byen. Video: Nicolai Delebekk Vis mer

Trump-baby

Tidligere på dagen i London, ble verdenspressen vitne til et annet opptrinn. Utenfor det britiske parlamentet ble en oppblåsbar luftballong formet som Trump sendt til himmels.

Den framstiller den amerikanske presidenten som en baby iført bleie. I hånda har Trump-babyen en mobiltelefon, trolig for å drive Twitter-krigføring.

- Vår intensjon er å gjøre narr av Donald Trump. Det er det eneste språket han forstår, sa Matt Bonner til Dagbladet.

Han var en av arrangørene bak stuntet, og bar ei jakke hvor det sto «Trump Babysitter», altså «Trump-barnevakt». De andre arrangørene bar også samme jakke. Andre brukte røde capser med samme påskrift.

De er umiskjennelige like de etter hvert berømte capsene Trump brukte under valgkampen hvor slagordet hans sto: «Make America Great Again.»

Saken ble først publisert på Dagbladet.no.

LES OSGÅ: Her trosser de vaktenes ordre

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer