Dronning Sonja

Derfor var dronningen uønsket på Stortinget

Fryktet at hun ville sette kong Harald i skyggen.

PÅ PLASS: I dag er det en selvfølge at dronning Sonja er ved kong Haralds side ved den tradisjonsrike åpningen, men slik har det ikke alltid vært. Foto: Torstein Be / NTB
PÅ PLASS: I dag er det en selvfølge at dronning Sonja er ved kong Haralds side ved den tradisjonsrike åpningen, men slik har det ikke alltid vært. Foto: Torstein Be / NTB Vis mer
Publisert

Mandag 11. oktober åpnet kong Harald (84) det 166. Storting i en høytidelig seremoni. Det gjorde han tradisjonen tro ved å holde trontalen; en tale som tar for seg rikets tilstand og hovedlinjene i regjeringens arbeidsprogram og politikk for det kommende året.

Årets tale var for øvrig den siste i rekken under Erna Solbergs (60) statsministerperiode i denne omgang.

Kongen kom til Stortinget sammen med dronning Sonja (84) og kronprins Haakon (48). De to førstnevnte kom kjørende i åpen bil fra Slottet til Stortinget.

I dag er det en selvfølge at dronningen er ved kongens side ved denne tradisjonsrike åpningen, men slik har det ikke alltid vært.

TRONTALEN: Kong Harald foretar hvert år den høytidelige åpningen av Stortinget med å lese trontalen, som han her får overlevert fra nylig avgåtte statsminster Erna Solberg. Foto: Terje Bendiksby / NTB
TRONTALEN: Kong Harald foretar hvert år den høytidelige åpningen av Stortinget med å lese trontalen, som han her får overlevert fra nylig avgåtte statsminster Erna Solberg. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer

Debatt om dronningens rolle

Da kong Olav døde i januar i 1991 stilte dronning Sonja naturligvis opp i Stortinget da ektemannen skulle avlegge sin ed som landets nye konge. Men allerede i forkant av dette ble det stilt spørsmål rundt hennes tilstedeværelse, og om det også ville bety at hun kom til å delta ved den offisielle åpningen av Stortinget samme høst.

I SORG: Enkelte skal ha vært skeptisk til at dronningen var til stede under kong Haralds edsavleggelse kort tid etter hans fars død i januar 1991. Foto: Inge Gjellesvik NTB / NTB
I SORG: Enkelte skal ha vært skeptisk til at dronningen var til stede under kong Haralds edsavleggelse kort tid etter hans fars død i januar 1991. Foto: Inge Gjellesvik NTB / NTB Vis mer

I en sak fra Aftenposten i 2007 står det at dronningen rett og slett var uønsket i Stortinget. Noen fryktet at hun ville stjele for mye oppmerksomhet fra kong Harald.

Ifølge Aftenposten står det også følgende i boken «To liv - én gjerning»:

«Få dager etter dødsfallet skulle Kongen avlegge ed til forfatningen i Stortinget. I forkant av edsavleggelsen oppsto det en debatt om hvorvidt dronningen skulle være til stede. Noen fant det unaturlig at dronningen var til stede når hun ikke hadde noen konstitusjonell rolle i forbindelse med edsavleggelsen».

Det står videre at dronningen ikke kommenterer saken i boken, men sier indirekte at hun husker at hun ikke var velkommen.

ISOLERT: Dronning Sonja fortalte under åpningen av en kunstutstilling med Magne Furuholmen at det var trist å ikke kunne møte folk under coronapandemien. Video / Foto: NTB Scanpix. Vis mer

Kompromiss

I kommentaren «En elsket dronning» fra VG i 2009 skriver tidligere soussjef på Slottet, Carl-Erik Grimstad, at tidligere stortingspresident Jo Benkow i tiden før den nevnte stortingsåpningen var i et møte på Slottet. Her skal saken ha blitt drøftet, men Benkow hevdet i ettertid at han ikke ga klart uttrykk for sin holdning i saken.

«Enten husker ikke Benkow godt, eller så ble hans standpunkt feiltolket av dem som brakte resultatet av samtalen videre til dronningen. Som hennes sekretær husker jeg imidlertid godt at dronningen selv oppfattet det som at Benkow ikke ønsket henne», skrev Grimstad videre i kommentaren.

DEBUT: Til tross for at hun av enkelte var uønsket deltok dronning Sonja på Stortingets åpning i 1991 - første gangen kong Harald holdt trontalen som landets monark. Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB
DEBUT: Til tross for at hun av enkelte var uønsket deltok dronning Sonja på Stortingets åpning i 1991 - første gangen kong Harald holdt trontalen som landets monark. Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB Vis mer

Det skal ifølge Aftenposten etter hvert ha blitt skissert en slags kompromissløsning, hvor det het seg at dronningen skulle møte hvert fjerde år - med andre ord ved hvert nye storting. Dette kokte imidlertid bort, og siden 1994 har dronningen vært trofast ved sin manns side årlig under åpningen.

- For Hans Majestet Kongen et det helt naturlig at Dronningen er til stede ved Stortingets åpning, sier kommunikasjonssjef på Slottet, Guri Varpe til Se og Hør

UT PÅ TUR: For å markere at det er 75 år siden krigens slutt, skulle kronprins Haakon bruke tre dager på å gå til svenskegrensen. Video: Andreas Fadum Vis mer

Kjempet for sin plass

Dronning Sonja har virkelig måtte kjempe for sin plass hele veien, og situasjonen med Stortinget var slett ikke første gang hun følte seg uønsket.

Det tok som kjent hele ni år før hun fikk lov å gifte seg med kronprins Harald, da både kong Olav og mange med ham fryktet monarkiets fall dersom kronprinsen giftet seg borgerlig.

- Det var ikke akkurat så festlig å være uønsket, det er det jo aldri i en slik situasjon, har Sonja uttalt om tiden før de fikk gifte seg til Kåre Valebrokk i et intervju på TV2.

Det gikk litt i krøll på «Today show Australia» da de snakket om de kongelige: Video: Nine Network Vis mer

Hun utdypet:

- Det var ganske vondt. Jeg måtte lære meg å takle en del ting som i og for seg senere har vært en god ting. Jeg måtte ganske tidlig bygge opp en måte å tenke på, og forsøke å skjerme meg selv, for ikke å miste min identitet.

Motbeviste

Til tross for mye skepsis og et umenneskelig press, har dronningen motbevist alle kritikernes frykt. Monarkiet består i aller høyeste grad, og hun har vært en viktig brikke i arbeidet med å modernisere monarkiet.

Ifølge Per Egil Hegges bok «Kongen» var det fra 2006 et klart flertall kvinner i staben, noe som har gjort sitt til å forandre tonen.

MORSOM: Prinsesse Ingrid Alexandra fikk en lattermild respons da hun holdt en tale under den kongelige konfirmasjonslunsjen. Video: NRK. Vis mer

- Det forsterkede innslag av kvinner er helt naturlig. Det gjenspeiler samfunnsutviklingen, sier kong Harald i den nevnte boken.

Kongen kommenterer også hvorfor ting naturlig nok ting måtte bli annerledes etter tronskifte:

- Vi sa fra med det samme om at noe kom til å bli annerledes, rett og slett fordi vi er andre mennesker.

Og den største forskjellen var kanskje nettopp det at landet nå hadde en dronning ved monarkens side. En dronning som i stor grad måtte finne sin rolle på egen hånd med støtte fra ektemannen.

LES OGSÅ: Dette synes hun om sønnens stunt

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer