Prinsesse Diana:

Derfor var Diana dronningen av mote

- Diana er jo intet mindre enn en av de best kledde kvinnene opp gjennom historien.

STILIG: Diana var kjent for å bruke sterke farger, gjerne i form av italienske og franske luksuskjoler. Her er hun fotografert i 1992, 1991 og 1996. Foto: NTB scanpix
STILIG: Diana var kjent for å bruke sterke farger, gjerne i form av italienske og franske luksuskjoler. Her er hun fotografert i 1992, 1991 og 1996. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Seoghør.no): Torsdag den 31. august var det 20 år siden prinsesse Diana av Wales døde i en tragisk bilulykke i Pont de L'Alma-tunnelen i Paris. De siste månedene har flere store, internasjonale medier kjørt hardt på prinsessen, og nye detaljer om hennes liv og virke har dukket opp.

BERGTOK EN HEL VERDEN: Prinsesse Diana hadde alles øyne rettet på seg, da hun giftet seg med prins Charles. Foto: NTB Scanpix
BERGTOK EN HEL VERDEN: Prinsesse Diana hadde alles øyne rettet på seg, da hun giftet seg med prins Charles. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Noen av detaljene har vekket oppsikt, andre har gått forbi i stillhet. Mange ting kan sies om Diana, som bare ble 36 år gammel. En ting det derimot er bred enighet om, er at hun kledde seg forbilledlig.

Selv om mote og stil kan virke som en ubetydelig detalj 20 år etter hennes død, mener ekspertene at hennes ikoniske garderobe og kjente stil fortsatt inspirerer. Hun er i dag likestilt med storheter som Audrey Hepburn, Jackie Kennedy og Jane Birkin. Tidligere i år ble det avholdt en egen utstilling til ære for henne og hennes verdenskjente plagg.

Utstillingen fant sted i ærverdige Kensington Palace. Det mener eksperter var på høy tid.

- Unik

- Diana er jo intet mindre enn en av de best kledde kvinnene opp gjennom historien - på lik linje med stilikoner som Audrey Hepburn, Jackie O og Bianca Jagger - for å nevne noen. Ord som klassisk, elegant og chic er utvilsomt betegnende for Dianas stil, men jeg synes unik er et mer dekkende ord, forteller moteekspert Ida Elise Eide Einarsdottir.

Hun mener prinsessen klarte å heve seg over moten, i og med at hun fikk fokus for så mye annet. Det er ifølge henne grunnen til at hun i dag står igjen som det moteikonet hun er, selv 20 år etter hennes død.

- Fra det øyeblikket hun ble prinsesse, var hun på alles lepper. Hun ble automatisk en viktig internasjonal figur, men også en av verdens mest fotograferte kvinner. Dette bidro til å gjøre henne til et moteikon. Hun elsket virkelig mote, forteller Einarsdottir.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Prinsessen hadde en genuin interesse for stil og det som rørte seg i motebildet. Med tiden ble garderoben stappet med britiske designere, som alle lot seg interessere av den nykronede prinsessen, og etter hvert kreasjoner fra eksklusive motehus som Versace og Dior, vekket hun stor oppmerksomhet.

- Den som kanskje ble mest toneangivende, og som også berømmes for å ha spilt en stor rolle i Dianas stilutvikling, var den britiske designeren Catherine Walker. Diana var lojal til britisk design store deler av sitt liv, og etter skilsmissen fra Charles ble Jacques Azagury et annet viktig navn, sier moteeksperten.

Saken fortsetter nedenfor.

NYE KLIPP: Se traileren for «Diana: In Her Own Words» her. Dokumentaren blir sendt på Channel 4 6. august. Video: Channel 4 Vis mer

Han skal ha oppfordret prinsessen til å bruke kroppsnære plagg, som trange kjoler og kortere skjørt. Dette skjøt fart i hennes posisjon som motedronning.

- I dag fortsetter Diana å være et moteikon selv to tiår etter sin død, og inspirerer fortsatt både designere og motehus med det som først og fremst må sies å være et moteikons fremste egenskap, nemlig det å være tro til egen stil.

«Omtenksom stil»

Som tenåring var prinsessen allerede interessert i stil og mote. Hun ble ofte sett i fargerike strikkegensere, hatter, perlekleder og ballettøy. Selv om utgangspunktet var godt, utviklet hun seg enormt på stilfronten med årene.

- Når man først møter Diana Spencer i denne utstillingen, ser du hennes debutantballkjole fra 1979. Den er veldig lag på lag, veldig blondete og veldig langt unna det moteikonet hun til slutt ble, sier Elerie Lynn, utstillingens kurator, til Vanity Fair.

På den tiden skal hun bare ha hatt tre forskjellige antrekk i garderoben sin, mens hun flittig lånte fra venner. Dette endret seg markant da hun først møtte prins Charles, og etter forlovelsen ble hun ett i flere hundre forskjellige antrekk i året.

Hun skal ha likt at kameraene fulgte henne, og begynte å kle seg etter det. Hun droppet blant annet å gå med rysjer, fordi det ikke så bra ut på bilder. Hun utviklet dessuten også med årene det hun selv omtalte som en «omtenksom garderobe».

Saken fortsetter nedenfor.

DOKUMENTAR: I forbindelse med at det er 20 år siden Diana døde, stiller Prins William og Harry opp i en dokumentarfilm om moren. Video: HBODocs Vis mer

- Dette var antrekk hun brukte under de filantropiske besøkene som gjorde henne til en verdenskjent humanitær kvinne og en dame med mye omtanke. Hun brukte varme og morsomme farger for å vise at hun var takknemlig.

FREKK: Denne kjolen skapte oppstyr i 1994. Foto: AP, NTB scanpix
FREKK: Denne kjolen skapte oppstyr i 1994. Foto: AP, NTB scanpix Vis mer

Seoghør.no har tidligere skrevet at Diana ikke likte å bruke hansker, noe som på tida var kongelig praksis. Hun ville holde hendene til folk, for å vise omtanke. Hun skapte blant annet overskrifter da hun holdt en aidssyk mann i hånda, på et tidspunkt da det fortsatt var uvisst hvordan sykdommen smittet.

Hun brukte ikke hatter på sykehusbesøk, for da kunne hun ikke kose med barna. Besøkte hun de blinde, hadde hun eksempelvis på seg fløyel, så de hun møtte kunne føle stoffet. Hun brukte også ofte store smykker, så barna kunne leke med dem, ifølge The Independent.

Kjente favoritter

Selv om hun var varm og god på jobb, kunne prinsessen være en skikkelig frekkas i klesveien når hun skulle på fest eller offisielle oppdrag. En kjole hun brukte i 1994 har faktisk fått kallenavnet «The Revenge Dress», eller hevnkjolen.

Saken fortsetter under bildet.

- Grunnen var at Diana bar den rett etter at Charles offentlig hadde innrømmet affæren med Camilla Parker Bowles. Diana så fantastisk ut, og fikk virkelig vist arveprinsen hva han gikk glipp av, uten at det virket som han brydde seg nevneverdig om det, sier Ingeborg Heldal, moteekspert og bloggredaktør i Aller.

Hun har fulgt Dianas stilutvikling helt siden starten, og husker flere av de største moteøyeblikkene hennes. I bildeserien øverst i artikkelen kan du lese noen av hennes kommentarer på utvalgte, ikoniske antrekk prinsessa rakk å bruke før hun døde. Et lite utdrag følger under her:

Foto: NTB scanpix
Foto: NTB scanpix Vis mer

- Diana var kjent for hattene sine, og det finnes utallige Pinterest-kontoer dedikert kun til hodeplaggene hennes. Denne vesle pilleesken med strutsefjær sammen med en skreddersydd jakke med synlige sømmer passet henne perfekt.

- Det er en historiens mest omtalte og mest overdådige burdekjole. Små jenter over hele verden satt klistret til tv-en under bryllupet, og «prinsessanfallene» spredte seg med lynets hastighet. «Slik vil jeg også se ut».

IKON: Prinsesse Diana ble kjent verden rundt for sin gode klessmak. Foto: NTB Scanpix
IKON: Prinsesse Diana ble kjent verden rundt for sin gode klessmak. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Den helt enorme kjolen var designet av David og Elizabeth Emanuel, som siden designet flere kjoler for henne.

Kjolen ble laget i silketaft og hadde over 10 000 håndsydde perler. Blondene på kjolen var antikke, og hadde tilhørt dronning Mary.

Slepet på kjolen var nesten åtte meter langt, og Diana fikk nesten ikke plass i vogna som skulle kjøre henne og faren til kirken.

- På 36-års dagen sin, bare seks uker før hun døde, deltok Diana på Tate Gallerys 100-års jubileum, og ankom i denne fantastiske, fotside, glitrende, svarte kjolen og en choker med helt ellevilt store smaragder.

LES OGSÅ: Diana ombestemte seg timer før dødskrasjet

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer