Dronning Elizabeths begravelse:

Derfor var det tomt

Under monarkens begravelse kunne man se en tom stol. Årsaken til hvorfor den er tom er ganske enkel.

TOM STOL: Foran kong Charles sto en stol tom under dronningens begravelse mandag morgen. Foto: Jonathan Brady / POOL / AFP / NTB
TOM STOL: Foran kong Charles sto en stol tom under dronningens begravelse mandag morgen. Foto: Jonathan Brady / POOL / AFP / NTB Vis mer
Publisert

Mandag ble britenes lengstsittende monark begravet. Dronning Elizabeth ble 96 år, og hele verden stoppet opp for å ta farvel med den avdøde dronningen.

Sørgende briter tok til gatene for å hylle dronningen, og den britiske kongefamilien samlet seg i både Westminster Abbey og St. Georges kapell for å ta farvel med det som i mange år var deres matriark.

Flere har bitt seg merke i at en av stolene i St. Georges kapell var tom. Årsaken til dette er kongelig protokoll.

- MOTBYDELIG: En gruppe briter Dagbladet snakket med på gata i London, etter dronning Elizabeths begravelse, er ikke nådig i kritikken av sine egne medier. Vis mer

Antatt hyllest

Prins William (40) og prins Harrys (38) mamma, prinsesse Diana, gikk bort i en tragisk bilykke i Paris for 25 år siden. Det er viden kjent at dette hadde enorm innvirkning på barna hennes.

Prinsessen sto også høyt i kurs blant folk verden over, og er fremdeles et ikon. Derfor var det ifølge Independent flere som antok at den tomme stolen under dronningens begravelse var en hyllest til prinsesse Diana.

Antakelsene om at stolen sto tom for å hedre den avdøde prinsessen kom først i 2018 da prins Harry giftet seg med hertuginne Meghan (41).

Prinsen hadde et nært forhold til sin mor, og det ville vært naturlig for ham å ville hylle henne.

ET SISTE FARVEL: Kisten til dronning Elizabeth II senkes i St. Georgs kapell ved Windsor-slottet. Video: Reuters. Vis mer

Avviser påstanden

Det finnes også de som mener at stolen på ingen måte er tom for å hylle Diana. Kongelig kommentator, Richard Fitzwilliams, har vært tydelig på at dette ikke er tilfellet.

- Stolen foran dronningen er alltid tom og hun har et favorittsete i St. Georges kapell, uttalte han etter prinsesse Eugenies (32) bryllup.

Stolen foran monarken skal ifølge Fitzwilliams stå tom slik at ingen blokkerer utsikten. Kong Charles satt i stolen hans mor alltid pleide å sitte i under begravelsen.

- LENTE SEG: Kroppsspråkekspert Grete Holtan om hvordan kong Harald framsto i dronning Elizabeths begravelse. Programleder: Maja Walberg Klev Vis mer

- Under Harry og Meghans bryllup trodde noen feilaktig at det tomme setet var ment som en hyllest til Diana, sa han etter hertugparets bryllup.

Se og Hørs kongehusekspert, Caroline Vagle, bekrefter årsaken til at stolen faktisk står tom.

- Dette er protokoll. Stolen står rett og slett alltid tom for at monarken skal kunne se uhindret på det som skjer under gudstjenesten, sier hun.

LES OGSÅ: Forklarer oppsiktsvekkende bilder

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer