Dronning Margrethe av Danmark:

Derfor tjener hun ti ganger mer enn kong Harald

Dronning Margrethe tjener fett, og det vil bare stige framover.

TJENER MEST: Det er dronninng Margrethe som tjener mest blant Skandinavias kongelige. Hun har i dag en årlig lønn på nærmere 106 millioner norske kroner. Foto: NTB scanpix
TJENER MEST: Det er dronninng Margrethe som tjener mest blant Skandinavias kongelige. Hun har i dag en årlig lønn på nærmere 106 millioner norske kroner. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert

Selv om det kan virke behagelig fra utsiden å være kongelig, med banketter, statsbesøk, luksusklær og gigantiske eiendommer, innebærer den nedarvede stillingen også mye jobb. Som et symbol på staten, må man nærmest alltid være tilgjengelig for medieopptredener, taler og møter med statsoverhoder.

Dette får de også lønn for, i form av det som kalles apanasje. Dette er en årlig utbetaling til diverse medlemmer av kongehuset, basert på hvor viktige de anses å være og hva de faktisk gjør. Ikke overraskende er det konger og dronninger som får bevilget mest penger.

I Skandinavia er dronning Margrethe av Danmark blant dem som får best betalt. Det viser nye tall, som danske Ekstra Bladet har fått tilgang på.

Over 100 millioner

Mangeårig journalist og tidligere redaktør i Aftenposten, Per Egil Hegge, har skrevet bok om unionsoppløsningen i 1905 og om kong Harald. Han forteller at apanasjen er en gammel regel fra tiden da kongene selv måtte finansiere landets kriger.

Da vi fikk monarki i Norge, fikk vi også med skattefogden, på folkemunne kjent som skattefuten.

MONARKER: Alle har de arvet tronen fra sine foreldre. Det er likevel forskjell på hvor mye hver av dem har i lønn. Her er kong Carl Gustaf, Dronning Margrethe og kong Harald avbildet under sistnevnte og dronning Sonjas 25-årsjubileum som regenter i 2016. Foto: NTB Scanpix
MONARKER: Alle har de arvet tronen fra sine foreldre. Det er likevel forskjell på hvor mye hver av dem har i lønn. Her er kong Carl Gustaf, Dronning Margrethe og kong Harald avbildet under sistnevnte og dronning Sonjas 25-årsjubileum som regenter i 2016. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Kristian IV Av Danmark og Norge, var kjent for å være svært barsk hva gjaldt å skattlegge befolkningen. Men et kongehus koster, og har man først et kongehus, kan de ikke leve som fattiglus. Det tar seg ikke ut, sier Hegge om apanasje-ordningen.

Ikke nok med at dronning Margrethe har en årlig lønn, eller apanasje, på elleville 81 591 911 danske kroner, nærmere 106 millioner norske, men lønna har stadig økt de siste årene. Det viser regnskapet fra i fjor. Hver måned får dronningen utbetalt rundt 6,8 millioner danske kroner skattefritt, som tilsvarer rundt 8,8 millioner norske kroner.

SITAT «Apanasjen i Danmark henger nok igjen fra tiden Danmark innbilte seg at de var en stormakt»Forfatter og tidligere redaktør, Per Egil Hegge.

Tallene er blitt gjort tilgjengelig i det danske kongehusets årsrapport, og viser en nokså oppsiktsvekkende økning av dronningens lønn. Siden 2005 har apanasjen økt med hele 40 prosent, i takt med statlige satser i Danmark. Det i henhold til den danske civillisteloven.

Mens en politibetjent etter satsene tjener rundt 1000 kroner mer i måneden, og en sykepleier tjener rundt 500 kroner mer, kan dronningen le hele veien til banken. Satsene sørger nemlig for at hun nå tjener hele 150 000 mer i måneden.

- Blir altfor rik

I 2005 hadde dronning Margrethe en utbetalt, skattefri lønn på 61 millioner danske kroner, mens det i 2018 altså lå på hele 81 millioner kroner. Det skal derimot nevnes at pengene hun mottar også skal dekke omkostninger tilknyttet personale, drift og administrasjon, i tillegg til hennes egne utgifter.

Kongehuset i Danmark hadde i fjor samlede utgifter på 85,5 millioner danske kroner. Bare 54,7 millioner danske kroner gikk til hoffet, som vi si at en stor porsjon av de resterende pengene gikk til hennes majestet. Professor ved universitetet i Roskilde, Bent Greve, har spesialisert seg på velferdsstaten. Han mener at den nåværende ordningen gjør at dronning Margrethe blir altfor rik.

- Ulempen er at det kan være en forskjell på pris- og lønnsutvikling, og at man derfor fort gir en over- eller en underkompensasjon, sier han, og legger til at lønnen heller bør kobles til prisutviklingen, ikke lønnsutviklingen.

Overfor Ekstra Bladet opplyses det om at verken kongehuset eller det nye regjeringspartiet Socialdemokratiet ønsker å kommentere saken.

SVARTE FEIL: Se og Hørs kongehusekspert Anders Stavseng intervjuet Kronprinsesse Mary av Danmark i Texas. Det gikk ikke helt som det skulle. Vis mer

- Annen tradisjon

- Apanasjen i Danmark henger nok igjen fra tiden Danmark innbilte seg at de var en stormakt, sier Hegge om dronning Margrethes apanasje.

Han forklarer at de i Danmark fortsatt har en helt annen tradisjon hva gjelder store, kongelige arrangementer, som eksempelvis Nyttårskuren første nyttårsdag. Den er i en helt annen skala enn den tilsvarende som holdes i det norske kongehuset, da kongen inviterer personer som har blitt tildelt utmerkelser som Kongens fortjenstmedalje dette året.

NYTTÅRSKUR: Den årlige Nyttårskuren på Amalienborg er en gammel, og svært «stiv» tradisjon. Her er dronning Margrethe avbildet da hun ankommer Amalienborg for det storslåtte selskapet i 2018. Foto: NTB Scanpix
NYTTÅRSKUR: Den årlige Nyttårskuren på Amalienborg er en gammel, og svært «stiv» tradisjon. Her er dronning Margrethe avbildet da hun ankommer Amalienborg for det storslåtte selskapet i 2018. Foto: NTB Scanpix Vis mer
MED POPM OG PRAKT: Kronprins Frederik og kronprinsesse Mary var ikke noe dårligere antrukket enn dronningen da de ankom Nyttårskuren i 2018. Foto: NTB Scanpix
MED POPM OG PRAKT: Kronprins Frederik og kronprinsesse Mary var ikke noe dårligere antrukket enn dronningen da de ankom Nyttårskuren i 2018. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- I Norge er slike begivenheter langt mer nedtonet, forklarer Hegge.

Den tidligere redaktøren og forfatteren påpeker imidlertid at det danske kongehuset har langt flere eiendommer. Disse koster det å drifte.

- Mens vi i Norge har ett enkelt slott, har de i Danmark en rekke. Bare på Amalienborg er det fire slott, og det er også et slott i Århus, hvor Margrethe tilbringer sommeren, samt et i Sønderjylland (Gråsten slott, journ.anm), nær grensen til Tyskland. Historisk har det alltid vært viktig å vise tilstedeværelse i disse områdene.

FIRE SLOTT: Amalienborg i København består av hele fire slott. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
FIRE SLOTT: Amalienborg i København består av hele fire slott. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer

Hegge påpeker at det er naturlig å anta at dronning Margrethe har langt flere utgifter enn det norske og svenske kongehuset.

Hun dekker blant annet også driften av kongeskipet «Dannebrog». Danmarks kongeskip er en selvstendig kommando som administreres av Dronningens Jagtkaptein, som er medlem av Dronningens hoffstab. «Dannebrogs» besetning består av ni offiserer, sju sersjanter og 36 vernepliktige, som er spesielt utvalgt fra marinen. Det danske kongeskipet tar del i farvanns-overvåkning og sjøredningstjenesten når det er til sjøs.

KONGESKIP: Her ligger «Dannebrog» i havn i Søndeborg. Til høyre ser man sjøsiden av Sønderborg Slott. Foto: Wikimedia Commons.
KONGESKIP: Her ligger «Dannebrog» i havn i Søndeborg. Til høyre ser man sjøsiden av Sønderborg Slott. Foto: Wikimedia Commons. Vis mer

- England stanset til sammenlikning sin bruk av kongeskip i 1997, hvor HMY «Britannia» var det siste. Men - det sies å være en beslutning som dronning Elizabeth slett ikke var fornøyd med, sier Hegge.

Stor forskjell

Det danske kongehusets apanasje står i kontrast til det beløpet både de kongelige i Norge og Sverige får.

Hos «söta bror» er det slik at hoffet i statsbudsjettet for 2018 ble tildelt 139 millioner svenske kroner, eller 127 millioner norske. Det er ikke kjent hvordan disse pengene distribueres, for det bestemmer kong Carl Gustaf selv. Det heter derimot i retningslinjene at kongens familie også skal ha krav på penger, og kongeparet sitter derfor trolig igjen med mindre enn hva den danske dronninga gjør.

SAMLET: I tillegg til apanasje når de representerer kongehuset, lever kongens barn og barnebarn på Bernadotte-slektens formue. Her er hele Sveriges kongefamilie samlet i forbindelse med kronprinsesse Victorias 40-årsdag i 2017. Foto: TT/ NTB Scanpix
SAMLET: I tillegg til apanasje når de representerer kongehuset, lever kongens barn og barnebarn på Bernadotte-slektens formue. Her er hele Sveriges kongefamilie samlet i forbindelse med kronprinsesse Victorias 40-årsdag i 2017. Foto: TT/ NTB Scanpix Vis mer

Det har vært en pågående debatt i Sverige rundt hvorvidt apanasje bare bør tildeles til tronarvinger, og at andre barn av regenten bør holdes utenfor tildelingssystemet.

SITAT «I Norge har historien tidvis vært ganske vond.» Forfatter og tidligere redaktør, Per Egil Hegge.

Våre kongelige framstår, i likhet med i Sverige, hakket mer jordnære når det kommer til hva de får utbetalt. I Norge får kongehuset nærmere 434 millioner kroner bevilget i statsbudsjettet for 2019. Dette fordeles på apanasjen, Det kongelige hoff og prosjektene til hoffet. Det heter at bevilgningen «inkluderer 210,6 millioner kroner til sikringstiltak på de statlige og private kongelige eiendommene».

Av disse pengene får kongeparet 12,1 millioner kroner i apanasje. Det er en økning på 400 000 fra fjoråret. Kronprinsparets apanasje er hakk i hæl, på ti millioner kroner.

KONG HARALD 80 ÅR: I anledning Kong Haralds 80-årsdag tok Se og Hør turen ut i Oslo, der fikk vi høre det norske folk dele bursdagsgratulasjoner og synge for å hylle kongens fødselsdag, tirsdag 21. februar. Reporter: Stine Hartmann Video/klipp: Johannes Apelseth / Brusjan Film / Arkivfoto: NTB Scanpix Vis mer

- Apanasjen går til deres private utgifter, samt til forvaltning, drift, vedlikehold og utvikling av private eiendommer, og til husholdsutgifter når de befinner seg på de samme eiendommene. Apanasjen dekker også offisielle antrekk, oppgir kommunikasjonssjef, Guri Varpe, ved Det kongelige hoff til Dagbladet.

Videre informerer hun om at de ansatte ved Det kongelige hoff lønnes over offisiell bevilgning, og det er klare begrensninger for hva de ansatte skal bedrive.

- Vond historie i Norge

Tross at også vår egen kongefamilie har fått en økning i apanasjen de siste årene, maler Hegge slett ikke bilde av et norsk kongehus i overflod gjennom vår 114 år lange historie med egen konge.

- Norge har en helt annen historie hva gjelder vårt kongehus, enn det Danmark har. I Norge har historien tidvis vært ganske vond. Kong Håkon ba for eksempel en rekke ganger om bevilgninger, hvor han fikk nei. Blant disse var oppussingen av Kongsseteren.

TOK TOGET: Da kronprinsfamilien skulle på påskeferie i 1939, tok kronprinsesse Märtha, kronprins Olav og prins Harald toget. Foto: NTB Scanpix
TOK TOGET: Da kronprinsfamilien skulle på påskeferie i 1939, tok kronprinsesse Märtha, kronprins Olav og prins Harald toget. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Hegge fortelle også at Kongeskipet han en gang var lovet, først kom i 1947, altså etter 42 år på tronen.

Det var etter at han hadde kommet tilbake fra eksil i England. Den gangen var kong Haakon 75 år gammel, og kongeskipet, den britiske motoryachten «Philante», ble gitt i gave etter en innsamlingsaksjon, ifølge kongehusets nettsider.

I 2010 døpte professor Herman Matthijs ved Det frie universitetet i Brussel Norge til Europas tredje dyreste monarki. Her hadde han sett på utgifter, og ikke apanasje, som i denne saken. Funnene hans viste blant annet at Norge brukte mer penger på kongehuset enn det som kom inn. Norge ble bare slått av Storbritannia og Nederland, ifølge Aftenposten.

SAMLET: Her er hele kongefamilien samlet under kongeparets gullbryllup i august 2018. Prinsesse Märthe Louise og hennes familie mottar ikke apanasje, da Märtha sa fra seg apanasjen da hun giftet seg med Ari Behn. Foto: NTB Scanpix
SAMLET: Her er hele kongefamilien samlet under kongeparets gullbryllup i august 2018. Prinsesse Märthe Louise og hennes familie mottar ikke apanasje, da Märtha sa fra seg apanasjen da hun giftet seg med Ari Behn. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- I det norske kongehuset utviklet det seg etter hvert en holdning om at man ikke skulle be om penger til utgifter som vedlikehold, sier Hegge og legger til:

- Men - det er dyrt å la være å pusse opp, og denne regningen faller på neste monark. Det er ikke så kjent, men Olav hadde en stor arv fra sin oldemor, dronning Victoria, og denne arven har nok finansiert mye. Harald hadde på sin side 150 000 kr i apanasje før han giftet seg, og det gikk jo, som kjent, en stund før han gjorde det.

KONGSSETEREN: Kongevillaen, i dag kalt Kongsseteren, ligger på Voksenkollen i Oslo. Den sto ferdig i 1910. Kong Haakon fikk i sin tid nei da han ba om midler til oppussing av boligen. Den ble sist pusset opp for flere år siden. Foto: NTB Scanpix
KONGSSETEREN: Kongevillaen, i dag kalt Kongsseteren, ligger på Voksenkollen i Oslo. Den sto ferdig i 1910. Kong Haakon fikk i sin tid nei da han ba om midler til oppussing av boligen. Den ble sist pusset opp for flere år siden. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Vil du si at det norske kongeparet får for lite, eller de danske for mye?

- Når danskene skal fleipe med oss, sier de gjerne at vi i Norge holder oss med et monarki i grå dress og uten kareter, og at det passer bedre for oss fjellapene. Det er ikke vondt ment, tror jeg da, men de har kanskje et poeng? avslutter Hegge.

LES OGSÅ: - Kan ikke være annet enn utrolig vanskelig

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer