Kong Harald:

Derfor skiller kongens feiring seg ut

I dag fyller kong Harald 85 år.

HURRA: Kong Harald og dronning Sonja markerte 80-årsdagene sine offisielt sammen i mai 2017. Selve fødselsdagen 21. februar dette året feiret kongen privat i Sør-Afrika med den nærmeste familien. Foto: Audun Braastad / NTB
HURRA: Kong Harald og dronning Sonja markerte 80-årsdagene sine offisielt sammen i mai 2017. Selve fødselsdagen 21. februar dette året feiret kongen privat i Sør-Afrika med den nærmeste familien. Foto: Audun Braastad / NTB Vis mer
Publisert

I dag mandag 21. februar fyller kong Harald 85 år. Han ble født i kronprinsfamilieboligen på Skaugum i Asker i det herrens år 1937, og var den første norskfødte prins på hele 567 år.

I dag er han hele landets konge, men selve bursdagen holder han som oftest for seg selv. I år kom det imidlertid detaljer om kong Haralds bursdagsplaner.

I en pressemelding fra kongehuset kom det frem at kong Harald har invitert sin nærmeste familie til utlandet for å markere 85-årsdagen.

SKØYER: Under kongeparets 80-årsfeiring underholdte prinsen publikum med sitt eget show. Video: NTB Vis mer

Ved store jubileer blir han naturligvis feiret også offisielt, men ikke nødvendigvis på selve dagen. Som for eksempel da han fylte 80 år: Selve fødselsdagen ble feiret i Sør-Afrika med storfamilien, mens jubileet ble markert offisielt sammen med dronningen i mai samme året.

Ja, faktisk har det seg ofte sånn at kong Harald er bortreist på dagen, noe han også er i år. Den faller ofte sammen med vinterferien på Østlandet, og han benytter gjerne sjansen til å ta med barn og barnebarn på en etterlengtet ferie.

Vinter OL pågår gjerne også samtidig med kongens bursdag, så ved flere anledninger har den svært så sportsinteresserte kongen også vært på tribunen for å heie frem norske utøvere.

SPORTSKONGEN: Vinter- OL har flere ganger vært samtidig med kongens fødselsdag, og han har med glede feiret på tribunen som her i Vancouver i 2010. Foto: Heiko Junge / NTB
SPORTSKONGEN: Vinter- OL har flere ganger vært samtidig med kongens fødselsdag, og han har med glede feiret på tribunen som her i Vancouver i 2010. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer

Offisielle markeringer

Hvordan kongen skal feire bursdagen sin i utlandet vites ikke i skrivende stund, men han blir garantert hyllet på beste vis av sine nærmeste. Kongefamilien lar aldri en bursdag gå i glemmeboken, og de møtes som regel for å hylle alle bursdagsbarn i familien privat sammen med øvrig familie og gode venner.

Den norske monarkens tradisjon for privat feiring skiller seg derfor fra hvordan noen av hans monark-kolleger markerer sine fødselsdager årlig.

Mens man her til lands bare markerer offisielt ved å heise flagget for kongen på hans bursdag, har man i nabolandene et langt mer omfattende opplegg.

DANSK FEIRING: Dronning Margrethe kommer alltid ut på balkongen og tar i mot hyllest fra folket på bursdagen, og det med selskap fra barn, svigerbarn og barnebarn. Foto: Tim Rooke/REX/NTB
DANSK FEIRING: Dronning Margrethe kommer alltid ut på balkongen og tar i mot hyllest fra folket på bursdagen, og det med selskap fra barn, svigerbarn og barnebarn. Foto: Tim Rooke/REX/NTB Vis mer

I Danmark er det tradisjon for at dronning Margrethe (81) kommer ut på balkongen for å hilse folket på bursdagen sin 16. april sammen med barn, svigerbarn og barnebarn.

Vanligvis skjer det på Amalienborg i København, men om påsken faller i nærheten av fødselsdagen - har det skjedd at vinkeseansen skjer fra Marselisborg slott i Århus.

Det gikk litt i krøll på «Today show Australia» da de snakket om de kongelige: Video: Nine Network Vis mer

Hylle med konsert

Også hos våre naboer i Sverige feirer monarken bursdag offisielt hvert år.

Kong Carl Gustafs (75) fødselsdag 30. april markeres med salutt fra Skeppsholmen og program i Yttre borggården på Stockholm slott. Her samles tusentalls av mennesker for å hylle kongen, og forsvaret spiller opp til musikk.

Kongen har dessuten selskap av sin kone dronning Silvia (78), barn, svigerbarn og barnebarn.

Hos söta bror feires også kronprinsesse Victorias (44) bursdag offisiell hvert eneste år; den såkalte Victoriadagen markeres på Öland hvor den svenske kongefamilien har sin sommerresidens.

SVENSK FEIRING: Kong Carl Gustaf feirer også med blant annet å ta imot hyllest fra folket på bursdagen sin, og får selskap fra sine nærmeste. Foto: REX/NTB
SVENSK FEIRING: Kong Carl Gustaf feirer også med blant annet å ta imot hyllest fra folket på bursdagen sin, og får selskap fra sine nærmeste. Foto: REX/NTB Vis mer

Først tar kronprinsessen imot folket og deres gratulasjoner på formiddagen, før hun hylles med konsert senere på kvelden.

Det deles også ut et eget stipend i hennes navn for fremgangsrike svenske idrettsprestasjoner.

PRINSESSE DIANA: Den nye filmen «Spencer» skildrer prinsesse Dianas dramatiske liv. Vis mer

Nasjonaldag på bursdagen

I Nederland er kong Wilhelm-Alexanders (54) bursdag den 27. april også landets nasjonaldag eller Koningsdag som den heter. Alle har fri, kler seg i oransje og fester i gatene, hvor kongen og hans familie gjerne deltar.

Før Willhem-Alexander overtok tronen etter sin mor Beatrix, hadde imidlertid nederlenderne feiret Dronningens dag 30. april i hele 63 år.

NEDERLANDSK FEIRING: I Nederland feires kongens bursdag som nasjonaldag, og det er fest i gatene hvor kong Willem-Alexander deltar sammen med familien sin. Foto: Robin Utrecht / Abaca Press / NTB
NEDERLANDSK FEIRING: I Nederland feires kongens bursdag som nasjonaldag, og det er fest i gatene hvor kong Willem-Alexander deltar sammen med familien sin. Foto: Robin Utrecht / Abaca Press / NTB Vis mer

Dette var fødselsdagen til den tidligere dronning Juliana, og hennes datter Beatrix fortsatte tradisjonen med å feire Dronningens dag, eller Koninginnedag, på sin mors - Julianas - fødselsdag etter at hun overtok tronen i 1980.

STORSLÅTT BESØK: Prinsesse Ingrid Alexandra besøkte Stortinget, Høyesterett og Statsministerens kontor i forbindelse med sin 18-årsdag fredag 21.01. Video: Celina Morken / NRK. Reporter: Henriette Eilertsen. Vis mer

To bursdager

I England feirer dronning Elizabeth (95) intet mindre enn to bursdager. Hun kom til verden en stormfull natt den 21. april 1926, og nettopp været er årsaken til at bursdagen hennes feires to ganger i året.


Tradisjonen startet for over 250 år siden med kong George II. Han hadde nemlig fødselsdag i november, og mente det var en måned som værmessig ikke egnet seg for de store offisielle festligheter.

Han bestemte derfor at britiske monarker skulle feire to bursdager - én på den faktiske fødselsdagen og én på sommeren.

For dronning Elizabeth feires dag nummer to offisielt hvert år den andre lørdagen i juni. Denne feiringen kalles Trooping the Colour, og markeres med en militærparade som marsjerer opp til Buckingham Palace, hvor dronningen og hele hennes familie står på balkongen og vinker til folket.

LES OGSÅ: - Vil ikke hjelpe prins Harry

BRITISK FEIRING: Dronning Elizabeth har fødselsdag i april, men feirer offisielt i juni hvert år. Da samles hele storfamilien for å se på en militærparade. Foto: Reuters /Hannah Mckay/NTB
BRITISK FEIRING: Dronning Elizabeth har fødselsdag i april, men feirer offisielt i juni hvert år. Da samles hele storfamilien for å se på en militærparade. Foto: Reuters /Hannah Mckay/NTB Vis mer
UT PÅ TUR: I anledning prinsesse Ingrid Alexandras 18-årsdag delte kongehuset en ny video av familien på skitur. Video: Kongehuset Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer