HONNING: Mette-Marit fikk smake på vår- og høsthonning fra Geitmyra da hun torsdag besøkte matkultursenteret.  Foto: Anders Johan Stavseng
HONNING: Mette-Marit fikk smake på vår- og høsthonning fra Geitmyra da hun torsdag besøkte matkultursenteret. Foto: Anders Johan StavsengVis mer

Derfor skal Mette-Marit inn i kulda

Kronprinsessen feirer dagen med to spesielle oppdrag.

SEOGHØR.NO: Kronprinsesse Mette-Marit er torsdag på to offisielle oppdrag i anledning Verdens miljødag. Allerede klokken elleve starter hun dagen med å besøke Geitmyra matkultursenter i Oslo.

Senteret er en ikke-kommersiell stiftelse opprettet av TV-kokken Andreas Viestad, og de arrangerer skoleundervisning, fritidskurs, åpne kulturarrangementer og utarbeider undervisning for mat- og helsefaget i skolen.

Mette-Marit skal møte klasse 5a fra Bolteløkka skole, som er i full gang med å dyrke økologiske grønnsaker, lære om artsmangfold og sunn og bærekraftig mat.

- Sunn og god mat er nøkkelen både til god folkehelse og til en sunn klode. På Geitmyra har vi miljø- og bærekraftfokus på alt vi gjør, fra den økologiske grønnsaksdyrkingen vår, til biene, insektshotellet og bruk av ville vekster, forteller Andreas Viestad.

Mette-Marit skal mellom annet se barna lage pesto av ulike planter som er dyrket fram på Geitmyra.

Skal på fryserommmet

Etter besøket drar Mette-Marit videre til Matsentralen, som eies av Kirkens Bymisjon, Blå Kors, Frelsesarmeen, Evangeliesenteret og IOGT.

Saken fortsetter under bildet.

GENERØS: Da Mette-Marit besøkte Kirkens Bymisjon og Primærmedisinsk verksted i fjor traff hun =Oslo-selgeren Hilde, som hun kjøpte gratismagasin av. Etterpå fikk Hilde en varm klem av Mette-Marit.
GENERØS: Da Mette-Marit besøkte Kirkens Bymisjon og Primærmedisinsk verksted i fjor traff hun =Oslo-selgeren Hilde, som hun kjøpte gratismagasin av. Etterpå fikk Hilde en varm klem av Mette-Marit. Vis mer

Under besøket vil Mette-Marit møte flere representanter for organisasjonene og leverandørene som står bak Matsentralen. Kronprinsessen vil også bli med frivillige som kommer for å pakke mat som skal gis til vanskeligstilte i Oslo.

Matsentralen er opprettet for å skape miljøgevinster ved å redusere matsvinn, samtidig som fattige og vanskeligstilte skal få tilgang til god overskuddsmat som ellers ville blitt kastet. Mer enn en tredjedel av all mat som produseres blir kastet, og utgjør et betydelig miljøproblem for samfunnet, skriver Slottet på sine hjemmesider.

Mette-Marit skal innom fryselageret for å hente mat som skal sendes ut - og i presseinvitasjonen advares det - det skal visstnok være veldig kaldt...

Drar til New York i helgen

Kronprinsessen har et tett program framover. Mens nordmenn flest har pinse-fri på mandag er Mette-Marit invitert til FN for å tale sammen med generalsekretær Ban Ki-moon.

Dagen derpå deltar hun på den gjeve amfAR-gallaen i palmehaven på The Plaza, hvor hun skal motta en gjev inspirasjonspris for sitt humanitære arbeid.

LES OGSÅ: Kong Harald var taus som en østers