Prins Henrik av Danmark:

Derfor nekter prins Henrik å begraves ved siden av sin kone

Protesterer på prinsetittelen til det siste. Får slakt av norsk kongeekspert.

SETTER FOTEN NED: Prins Henrik vil ikke begraves ved siden av sin kone som planlagt. Han føler seg nemlig ikke likeverdig behandlet. Foto: NTB Scanpix
SETTER FOTEN NED: Prins Henrik vil ikke begraves ved siden av sin kone som planlagt. Han føler seg nemlig ikke likeverdig behandlet. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Seoghør.no): Danskenes prins Henrik (83), dronning Margrethes (77) ektemann, går sjelden stille i gangene.

Ved flere anledninger har den pensjonerte prinsegemalen, som tidligere har skapt overskrifter om alt fra øldrikking, sydenturer og kvinnediskriminerende utsagn, uttrykt stor misnøye over å aldri bli titulert som konge - og dermed leve «i skyggen av sin kone».

Og han gir seg ikke med det første. Faktisk tar han med seg tittel-protesten i graven.

Vil begraves alene

Det danske kongehusets kommunikasjonssjef, Lene Balleby, bekrefter overfor danske BT at prins Henrik ikke skal begraves ved siden av sin kone på ekteparets planlagte gravsted ved Roskilde Domkirke, slik det egentlig var tenkt.

- Det er ingen hemmelighet at prinsen i mange år har vært utilfreds med sin rolle og tittel. Prinsens beslutning er en konsekvens av at han ikke er blitt likeverdig behandlet i forhold til sin ektefelle, sier Balleby til avisa.

TV 2s kongehusekspert, Kjell Arne Totland, slakter Henriks beslutning.

- Prins Henrik slutter visst aldri å sjokkere og lage skandale, og setter sin hustru i forlegenhet for all verden, skriver han i en SMS til Dagbladet, og fortsetter:

- I mange hundre år har det vært tradisjon at Danmarks monarker og deres ektefeller begraves sammen i Roskilde domkirke. Margrethe har jo allerede fått utarbeidet tegninger av sarkofagen de skulle ligge i, men nå må hun nok en gang finne seg i at ektemannen sier nei.

Endret tittelen

Ifølge kongehuset er dronning Margrethe riktignok innforstått med ektemannens avgjørelse.

Det er fortsatt ukjent hvor prins Henrik skal begraves, når den tid kommer. Dronning Margrethe skal derimot, slik Totland nevner, ligge under en sarkofag - laget av billedhuggeren og professoren Bjørn Nørgaard.

Det var i 2002 at prins Henrik først ga uttrykk for at han ikke likte prinsetittelen. Den gang raste debatten i Danmark om hvorvidt prinsen var utakknemlig, eller om det danske kongehuset ikke hadde gjort nok for å ta ham inn i varmen.

Tre år etterpå varslet dronning Margrethe at hennes mann i framtida ikke skulle tituleres som prins, men prinsegemal. Ifølge Wikipedia er gemal en mer passende tittel på en på en fyrstelig eller kongelig ektemann eller hustru.

- Alle har gjort sine menn til konger

Den nye tittelen, som for øvrig brukes svært sjelden, så ikke ut til å gjøre ende på Henriks frustasjon.

- Alle dronninger i historien har gjort sine menn til konger. Hvorfor skal jeg være under min kone, uttalte han til nederlandsk tv i 2014.

Danske Ekstra Bladet er imidlertid enig med prins Henrik, og besluttet i 2015 å titulere ham som konge.

«Det er en skam at mannen ikke får den anerkjennelsen han fortjener. Vi har ingenting imot å gi ham en kongetittel, som han åpenbart ikke kan leve uten, på sine eldre dager», har avisen argumentert.

I juni ble prins Henrik for øvrig innlagt på sykehus som følge av innsnevringer på pulsårene. Han ble senere operert, og er i dag på bedringens vei.

LES OGSÅ: - Uttalelsene hans irriterer dronning Margrethe

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer