KAN HÅNDHILSE: Kongelige må forholde seg til tradisjonelle skikker i møte med publikum og fans. I Storbritannia kan man blant annet håndhilse og ta bilder sammen med medlemmer av kongehuset, men man får neppe en autograf. Foto: NTB Scanpix
KAN HÅNDHILSE: Kongelige må forholde seg til tradisjonelle skikker i møte med publikum og fans. I Storbritannia kan man blant annet håndhilse og ta bilder sammen med medlemmer av kongehuset, men man får neppe en autograf. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Derfor nekter de kongelige å skrive autografer

Kongelige kan håndhilse og ta bilder med publikum, men autografer er ikke tillatt.

Publisert

(Seoghør.no): Det er ikke er ukjent fenomen at kongelige protokoller «hindrer» medlemmer i kongehus verden over å gjøre visse saker, som eksempelvis å gi ut en autograf.

Hertuginne Kate (35) er blant dem som jevnlig blir avbildet i møte med publikum når hun deltar på offisielle oppdrag. 35-åringen mottar ofte gaver fra fansen i form av bamser, bilder og andre gjenstander, men kan ikke gi annet enn en håndhilsen i retur - og det må da gjøres på eget initiativ.

Reglene hindrer imidlertid ikke kongelige i å ta «selfies» med fansen, men også dette hører sjeldenheten til, og det er opp til den enkelte kongelige å bestemme hvorvidt man ønsker dette eller ei.

Blir man ifølge International Business Times spurt om en autograf, er medlemmer av det britiske kongehuset uansett pent nødt til å si nei.

- I de fleste kongehus praktiserer man regelen om at kongefamiliens medlemmer ikke gir autografer - og derfor takker pent nei hvis de blir spurt, sier TV 2s kongehusekspert Kjell Arne Totland til Dagbladet.

Brøt protokollen

Årsaken skal blant annet være at signaturen kan bli gjenskapt og forfalsket.

- Dette er en regel som går langt tilbake i tid, og skyldes nok primært at et kongelig navnetrekk kunne misbrukes, men trolig også for at signaturen skulle beholde en viss status. Kongelige er jo ikke å betrakte som vanlige kjendiser, fortsetter Totland.

Ved flere anledninger har man sett at kongelige har brutt med protokollen. Tidligst i juni vakte prins William oppsikt da han ga en av de berørte etter London-brannen en klem.

I 2009 skapte USAs tidligere førstedame, Michelle Obama, furore da hun ga dronninga en klem, og i 2014 brøt basketballstjerna LeBron James en protokoll da han tok armen sin rundt hertuginne Kate mens de poserte for et bilde etter en basketballkamp.

- Den enkelte kongelige bestemmer jo imidlertid selv - og jeg har sett både norske og utenlandske kongelige gjøre unntak i spesielle tilfeller, sier Totland.

Driver med boksignering

Prinsesse Märtha Louise har ved gjentatte anledninger avholdt boksigneringer. Hun hadde tidligere tiltaleformen Hennes Kongelige Høyhet, men ga offisielt avkall på dette i 2002, som følge av at hun ønsket å være selvstendig næringsdrivende.

- Vår egen prinsesse Märtha Louise driver jo i utstrakt grad med boksignering. Men også hun presiserer at hun ikke skriver autografer. Da må du i tilfelle kjøpe en bok, sier Totland og legger til at kongelige navnetrekk er ettertraktet blant autografsamlere verden over.

- Selv har jeg i årenes løp fått en rekke forespørsler om å være «behjelpelig» med å skaffe signaturer fra norske kongelige. Men det takker jeg alltid nei til.

SIGNERT: Kjell Arne Totland kom over dette brevet i en kongebok han nylig kjøpte på bruktbutikk. Brevet er signert daværende kronprinspar Harald og Sonja. Foto: Privat
SIGNERT: Kjell Arne Totland kom over dette brevet i en kongebok han nylig kjøpte på bruktbutikk. Brevet er signert daværende kronprinspar Harald og Sonja. Foto: Privat Vis mer

- Jeg er imidlertid alltid på utkikk etter gamle kongebøker. Og da jeg for noen måneder siden kjøpte en norsk kongebok fra 1968 i en bruktbutikk i Oslo, fant jeg etterpå en liten konvolutt med et takkekort inni den, signert vårt daværende helt nygifte kronprinspar - Harald og Sonja. Et lite klenodium!

Overfor Dagbladet bekrefter Slottets kommunikasjonssjef, Marianne Hagen, at heller ikke medlemmer av det norske kongehus - bestående av kong Harald og dronning Sonja, kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit, samt prinsesse Ingrid Alexandra - skriver autografer.

- Det norske kongehuset skriver ikke autografer, sier Hagen til Dagbladet, uten å ville kommentere saken ytterligere.

LES OGSÅ: De største skandalene i det danske kongehuset

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer