Sarah Ferguson:

Derfor manglet hun i begravelsen

Sarah Ferguson, hertuginne av York, er som regel til stede i forbindelse med kongelige begivenheter. Men ikke denne gangen.

IKKE TIL STEDE: Sarah Ferguson giftet seg med prins Andrew i 1986. Paret skilte lag ti år senere, men har bevart et spesielt forhold i etterkant. Førstnevnte er vanligvis også å se i forbindelse med kongelige tilstelninger. Foto: Shutterstock Editorial / REX / NTB
IKKE TIL STEDE: Sarah Ferguson giftet seg med prins Andrew i 1986. Paret skilte lag ti år senere, men har bevart et spesielt forhold i etterkant. Førstnevnte er vanligvis også å se i forbindelse med kongelige tilstelninger. Foto: Shutterstock Editorial / REX / NTB Vis mer
Publisert

Fredag 9. april kom den triste nyheten om at dronning Elizabeths (94) ektemann gjennom over syv tiår, prins Philip, var død. Han ble 99 år.

Siden har hertugen av Edinburghs bortgang preget en hel verden, både før, under og etter begravelsen. Det ble nemlig raskt kjent hvilke planer som var lagt for prinsens siste reise, ettersom han ønsket seg en mer nedtonet begravelse uten «pomp og prakt».

Lørdag var hans nærmeste familie samlet i Windsor for å ta farvel med han, og dronningen har naturligvis fått mye oppmerksomhet, spesielt fordi hun måtte sitte alene i kapellet grunnet coronapandemien.

Også prinsebrødrene Harry (36) og William (38) har vært i medienes søkelys etter å ha hatt en heller kjølig relasjon de siste årene. Lørdag ble de gjenforent i bestefarens begravelse.

BEGRAVELSE: Dronning Elizabeth satt alene da hun tok et siste farvel med ektemannen sin gjennom 73 år, prins Philip. Nå rører bildet en hel verden. Foto: AP Vis mer

Én som ikke var å se var prins Harrys kone, hertuginne Meghan (39). En talsperson for paret kunne i forkant av begravelsen fortelle at 39-åringen ikke ville delta i den kongelige begravelsen etter råd fra legen sin.

Hertugparet av Sussex venter som kjent en liten jente til sommeren, og 39-åringen fikk derfor beskjed om at det ikke er lurt å reise så sent i svangerskapet.

Hertuginnen av York manglet

Men Meghan var ikke den eneste som glimret med sitt fravær. Det gjorde nemlig også Sarah Ferguson (61), hertuginne av York.

Da hertuginnen av York giftet seg med dronning Elizabeth og prins Philips sønn, prins Andrew (61), i 1986, var det trolig få som kunne forutse hvilket hodebry hun ville skape for det britiske kongehuset.

Hun fikk raskt kallenavnet «Fergie», og har vært en favoritt for tabloidmediene helt siden hun først dukket opp i rampelyset.

EKSER: Sarah og Andrew i forbindelse med Royal Ascot i 2019. Foto: Shutterstock / NTB
EKSER: Sarah og Andrew i forbindelse med Royal Ascot i 2019. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer

Sarah og Andrew, som fikk døtrene prinsesse Beatrice (32) og prinsesse Eugenie (31) sammen, gikk nemlig hver til sitt etter ti års ekteskap i 1996, men i årene etter har de to funnet tilbake til hverandre - som venner.

Hertuginnen er som regel til stede i forbindelse med kongelige tilstelninger, og var blant annet gjest da Meghan og Harry giftet seg i 2018, og i prins William og hertuginne Kates (39) bryllup syv år tidligere.

Det gikk litt i krøll på «Today show Australia» da de snakket om de kongelige: Video: Nine Network Vis mer

- Ikke særlig begeistret

Det var nok derfor mange som ventet å se Sarah i prins Philips begravelse, men den gang ei. Se og Hørs kongehusekspert, Caroline Vagle, forteller at det som kjent var svært begrenset antall gjester i begravelsen.

- Det er derfor ikke spesielt rart at Sarah Ferguson ikke var en av dem. Hun er jo formelt sett skilt fra dronningens sønn, og det sies dessuten at prins Philip ikke var spesielt begeistret for henne, forteller Vagle, og fortsetter:

- Når det er sagt, har hun likevel funnet sin måte å støtte sin tidligere svigermor på. Sammen med Andrew skal hun ha gått både en og to turer om dagen med dronningen etter at hun mistet ektemannen.

Vagle forteller også at i motsetning til prins Philip, har nemlig dronning Elizabeth alltid vært svak for Sarah.

- Hun synes hun har vært en utmerket mor for de to døtrene, og hun liker hennes vinnende vesen. De siste 13 årene har jo dessuten prins Andrew og Sarah bodd i sammen hus, til tross for at de er skilt, så det er jo åpenbart at hun er en del av familien fortsatt - om ikke formelt sett, forklarer kongehuseksperten.

PRINS PHILIP: Prins William og prins Harry går sammen ut av begravelsen til prins Philip Vis mer

Eksparet støtter hverandre

Hertuginnen av York har vært mye i mediene opp gjennom årene, og har blant annet vært å se i «Friends». Likevel har hun holdt sine innerste følelser godt skjult for omverdenen, og har eksempelvis pratet lite om den høyprofilerte skilsmissen.

For et par år siden gjorde hun imidlertid det, og beskrev forholdet til eksmannen i svært varme ordelag.

- Den 23. juli 1986 var den lykkeligste dagen i livet mitt, fortalte hun om dagen hun giftet seg med prinsen og ble tildelt hertugdømme over York.

- Andrew er den beste mannen jeg kjenner. Det han gjør for Storbritannia er fantastisk; Ingen vet hvor hardt han jobber for landet sitt. (...) Jeg er så stolt av ham. Jeg står ved hans side og kommer alltid til å gjøre det. Måten vi er på er vårt eventyr, og selv om vi ikke er et par, har vi en stor tro på hverandre, fortalte hun åpent i intervjuet med Daily Mail.

SNAKKER UT: Prins Charles uttaler seg om farens bortgang. Prins Philip ble 99 år gammel. Video: Clarence House TWITTER Vis mer

LES OGSÅ: Slik hyllet Meghan prins Philip

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer