Prinsesse Märtha Louise:

Derfor «mangler» en her

Den norske kongefamilien har denne uken besøk av kongeparet fra Nederland.

KONGELIG BESØK: Dronning Máxima, dronning Sonja og kronprinsesse Mette-Marit på Slottsplassen tirsdag. Foto: Terje Bendiksby / NTB
KONGELIG BESØK: Dronning Máxima, dronning Sonja og kronprinsesse Mette-Marit på Slottsplassen tirsdag. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er alltid stor stas når utenlandske kongelige besøker Norge. Det er det naturligvis også denne uken, når Nederlands kong Willem-Alexander (54) og dronning Máxima (50) skal tilbringe tre dager her til lands på statsbesøk.

Kongeparets besøk ble innledet tirsdag formiddag med en offisiell velkomstseremoni på Slottsplassen - hvor flere kongelige var til stede. På Kongehusets nettsider sto også prinsesse Märtha Louise (50) oppført i det offisielle programmet.

DUREK: I andre episode av «Helt Harald» fortalte prinsesse Märtha Louise om hvordan hun møtte sjaman Durek. Vis mer

Hun dukket imidlertid ikke opp sammen med de andre kongelige klokken elleve.

Se og Hør har vært i kontakt med kommunikasjonssjef ved Slottet, Guri Varpe, som ikke ønsker å kommentere saken.

Etter programmet å dømme kan det altså se ut til at prinsessen står oppført ved en feil - hun skal dog delta på andre arrangementer under statsbesøket.

Programmet ble senere endret.

Skjermdump fra Kongehuset.no
Skjermdump fra Kongehuset.no Vis mer

Slottsplassen

Se og Hørs kongehusekspert Caroline Vagle forteller at det vanligvis er kronprinsparet som tar imot gjestene ved statsbesøk sammen med kongeparet. Hun forteller videre at hun ble overrasket da Märtha sto i programmet, men at det har skjedd tidligere.

- Det er så vidt jeg kan huske svært mange år siden hun deltok ved en slik velkomstseremoni. Hun var med en del på 90-tallet, men sist gang jeg kan se at hun var med, var i 2004 under statsbesøket fra Portugal, sier Vagle, og fortsetter:

PÅ PLASS: Det nederlandske kongeparet på Slottsplassen tirsdag formiddag. Foto: Terje Bendiksby/NTB
PÅ PLASS: Det nederlandske kongeparet på Slottsplassen tirsdag formiddag. Foto: Terje Bendiksby/NTB Vis mer

- Da måtte hun rett og slett trå til fordi kong Harald var sykmeldt, og det var dessuten en stund uvisst om kronprins Haakon kunne delta fordi kronprinsessen ventet barn i de dager.

VIL IKKE: I en episode av «Märtha» fortalte Märtha Louise hvorfor Durek Verrett ikke vil flytte til Norge. Video: TV 2 Vis mer

Kronprins Haakon meldte tidligere tirsdag formiddag at han dessverre må stå over dagens program i forbindelse med det nederlandske statsbesøket.

«Kronprinsen har forkjølelsessymptomer. Han har testet negativt for korona», skriver kongehuset.

Nært forhold

Ifølge Vagle har Märtha Louise et helt spesielt forhold til de nederlandske kongefamilien.

- De to kongefamiliene er ikke så nært i slekt, men de har tette vennskapsbånd gjennom flere generasjoner. Prinsessen har i tillegg bodd i Nederland i en periode, og kom enda nærmere familien den gang.

Ifølge Vagle tok 50-åringen nemlig praksistiden sin der etter fysioterapiutdanningen, og mange vennskap ble knyttet for livet.

UT PÅ TUR: For å markere at det er 75 år siden krigens slutt, skulle kronprins Haakon bruke tre dager på å gå til svenskegrensen. Video: Andreas Fadum Vis mer

- Prinsessens nære forhold til den nederlandske kongefamilien viser seg blant annet i at hun valgte prinsesse Laurientin som fadder til Leah Isadora. Og da hun feiret sin 40-årsdag for ti år siden kom det en uvanlig stor gruppe kongelige fra Nederland.

Blant andre prinsesse Laurentien og hennes ektemann prins Constantjin, som er kong Willem-Alexanders bror var til stede. Det var også kongens tante, prinsesse Irene, og alle hennes fire barn.

Kongeparet av Nederland skal som nevnt tilbringe tre dager her til lands, med et stappfullt program sammen med den norske kongefamilien.

RØRENDE: En tydelig rørt Mette-Marit og kronprins Haakon holdt tale for Ingrid Alexandra under den kongelige konfirmasjonslunsjen. Video: NRK. Vis mer

LES OGSÅ: Dronning Sonjas eksklusive veskesamling

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer