Prinsesse Ingrid Alexandra:

Derfor må hun konfirmere seg kristelig

Grunnloven bestemmer.

IKKE SELVVALGT: Prinsesse Ingrid Alexandra konfirmeres førstkommende lørdag. Det må hun gjøre kristelig. Foto: NTB scanpix
IKKE SELVVALGT: Prinsesse Ingrid Alexandra konfirmeres førstkommende lørdag. Det må hun gjøre kristelig. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Førstkommende lørdag er en stor dag for den norske kongefamilien. Arveprinsesse Ingrid Alexandra (15) skal nemlig «tre inn i de voksnes rekker» som det heter, og i forkant er det stor nysgjerrighet om hvordan dagen vil utspille seg.

Tidligere denne uken ble det kjent at prinsessen får en ny bunad i gave fra besteforeldrene sine, kong Harald og dronning Sonja, og det blir også heftig spekulert på hvem som vil være til stedet i Slottskapellet lørdag.

Prinsessen følger konfirmasjonsundervisningen i Asker menighet, men skal konfirmere seg alene i Slottskapellet.

STOR DAG: Prinsesse Ingrid Alexandra konfirmerer seg førstkommende lørdag. Det blir på kristent vis. Foto: Julia Naglestad / Det kongelige hoff
STOR DAG: Prinsesse Ingrid Alexandra konfirmerer seg førstkommende lørdag. Det blir på kristent vis. Foto: Julia Naglestad / Det kongelige hoff Vis mer

Ifølge SSB er det færre som velger å konfirmere seg, og færre som velger å konfirmere seg kristelig - som prinsessen skal.

Det viser seg faktisk at den 15 år gamle arveprinsessen ikke har noe særlig valg, eller noe hun skulle ha sagt. Ingrid Alexandra kan nemlig ikke velge religion selv og må som tronarving tilhøre kirka. Det står i Grunnloven og er en del av Norges monarki, skriver NRK.

- Har ikke valgfrihet

NRK skriver videre at selv om statskirken ble avviklet i 2012, står det i en grunnlovsendring fra 6. mai 2014 at «Kongen skal alltid bekjenne seg til den evangelisk-lutherske religion».

I et intervju med statskanalen har kong Harald uttalt at hvis barnebarnet skulle valgt en annen religion, så måtte grunnloven endres først.

Se og Hørs kongehusekspert, Caroline Vagle, forteller at Ingrid Alexandra på mange måter lever som 15-åringer flest, men at man ikke kommer utenom at hun er født inn i en helt spesiell familie, hvor mange av rammene for hvordan hun skal leve livet sitt er lagt.

BURSDAGSBARN: Mandag 21. januar 2019 fylte arveprinsessen 15 år. Se hvor mye prinsesse Ingrid Alexandra har forandret seg siden hun var liten! Vis mer

- Hun har for eksempel ikke valgfriheten når det kommer til konfirmasjon. Som fremtidig monark må hun ifølge grunnloven bekjenne seg til den evangelisk-lutherske religion, forklarer kongehuseksperten, og påpeker at prinsessen derfor ikke kunne valgt borgerlig konfirmasjon.

Vagle påpeker likevel at hun mener alle må få tro på hva de vil, og konfirmere seg som og hvor de vil.

- Men dette er altså et valg kong Harald tok da stat og kirke ble skilt, og han syntes fortsatt at det var mest naturlig at kongen skulle være medlem av den norske kirken.

Selv om den store dagen bare er få dager unna, har kongehuset foreløpig ikke kommet med noen offisiell gjesteliste. Onsdag melder de imidlertid om at deler av den vil bli delt torsdag.

Familie og kjente

Et par drypp har likevel begynt å sile ut fra inn- og utland. Blant andre har kronprinsesse Victoria av Sverige (42), det danske kronprinsparet og flere norske kongelige bekreftet at de tar turen.

Danskene tar med prins Christian (13), noe eksperter mener symboliserer et ønske om tette bånd mellom våre to kongehus.

KOMMER: Det danske kronprinsparet kommer i konfirmasjonen, og med seg tar de prins Christian - som har blitt hele 13 år. Her er de fotografert i 2011, da prinsen begynte på skolen. Foto: NTB scanpix
KOMMER: Det danske kronprinsparet kommer i konfirmasjonen, og med seg tar de prins Christian - som har blitt hele 13 år. Her er de fotografert i 2011, da prinsen begynte på skolen. Foto: NTB scanpix Vis mer

Fra den norske familien er det også ventet flere gjester. Fadder Märtha Louise tar selvsagt turen, og det er ventet at hun tar med de tre døtrene. De har alle tette bånd, og har tilbrakt mye tid sammen i oppveksten.

Hvorvidt prinsessens nye kjæreste, den selvutnevnte sjamanen Durek Verrett (44), kommer, vites derimot ikke.

- Men jeg blir ikke overrasket om han gjør det. Han har vært invitert til både 17. mai-lunsj på slottet, og familieferie på Mågerø - så det er liten tvil om at han er inne i varmen hos familien, Vagle uttalt, og fortsatt:

KANSKJE: Eksperten tror det er mulig at Ari Behn dukker opp. Han var tross alt gift med konfirmantens tante i 14 år. Foto: NTB scanpix
KANSKJE: Eksperten tror det er mulig at Ari Behn dukker opp. Han var tross alt gift med konfirmantens tante i 14 år. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Jeg vet heller ikke om Ari Behn (46) er invitert, da gjestelista ikke er offentliggjort ennå, men han har jo vært en del av prinsessens liv siden hun kom til verden, så det ville ikke vært unaturlig, mente hun.

Konfirmantens søsken er også selvskrevne gjester. Eksperten tror også at eldstemann, Marius Borg Høiby, tar med seg modellkjæresten Juliane Snekkestad. De to er samboere nå, og har gått inn i livet som voksne sammen.

LES OGSÅ: Dette har de aldri gjort før

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer