Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit

Derfor må de sitte slik

Årets fylkestur går ikke til et fylke, men til Svalbard hvor kronprinsparet allerede er godt kjent med folk, natur og en helt spesiell tradisjon.

KONGELIG SOKKELEST: Kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon må som alle andre på Svalbard kle av seg skoene når de skal inn et sted. Hva tror du denne skikken stammer fra? Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
KONGELIG SOKKELEST: Kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon må som alle andre på Svalbard kle av seg skoene når de skal inn et sted. Hva tror du denne skikken stammer fra? Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvert år reiser både kronprinsparet og kongeparet på hver sin fylkestur, hvor de besøker folk og lokalsamfunn rundt omkring i Norge. En tradisjon kong Harald (85) og dronning Sonja (84) tok initiativ til, da de selv var kronprins og kronprinsesse.

Siden den gang har alle fylkene fått opp til flere slike besøk, men i år går ikke kronprins Haakons (48) og kronprinsesse Mette-Marits (48) såkalte fylkestur til et faktisk fylke. Derimot til Svalbard, den norske øygruppen i Arktis.

HOLDT VARMEN: Kronprinsparet var i strålende humør og godt kledd for for vinterkulden, da de ankom Longyearbyen onsdag. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
HOLDT VARMEN: Kronprinsparet var i strålende humør og godt kledd for for vinterkulden, da de ankom Longyearbyen onsdag. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer

Kronprinsparet kom til vinterkledde Longyearbyen onsdag denne uken, hvor de har et innholdsrikt program tre dager til ende.

På besøkets første dag fikk de blant annet en orientering fra leder for lokalstyret, Arild Olsen, om samfunnet på Svalbard i dag. De møtte også mange som engasjerer seg i lokalsamfunnet, og de besøkte den lokale ungdomsklubben.

HYGGELIG HILSEN: Kronprinsparet ønsket alle en god påske, og kom med en oppfordring til alle landets innbyggere før årets påskehøytid. Video: Det kongelige hoff. Vis mer

Dag to står bant annet barnehage, skole og hundekjøring på agendaen, mens på besøkets siste dag skal kronprinsen besøke en gruve og begge to skal til SvalSat, samt UNIS (Universitetssenteret på Svalbard).

Trives på Svalbard

Kronprinsparet forlot Østlandet i vårdrakt med sommertemperaturer, og kom til det man kaller solvinter på Svalbard. Ifølge Visit Svalbards nettsider gjelder dette perioden mars til medio mai, hvor det fortsatt er full vinter.

«Selv om vi har dagslys denne perioden er det likevel store kontraster i lysforholdene, fra nesten tussmørke på dagtid tidlig i mars, til den evige midnattssolen fra 20. april av», skriver de.

UT PÅ TUR: For å markere at det er 75 år siden krigens slutt, skulle kronprins Haakon bruke tre dager på å gå til svenskegrensen. Video: Andreas Fadum Vis mer

Haakon og Mette-Marit er imidlertid godt kjent her oppe, og lot klokelig nok sommergarderoben bli igjen hjemme. Med varme smil og ull fra topp til tå, viste de ikke annet enn veldig stor begeistring for å være tilbake.

- Vi synes det er utrolig hyggelig å være tilbake på Svalbard. Vi trives jo veldig godt her, og er så heldig å ha fått være her mange ganger på forskjellige turer.

Må ta av skoene

Kronprinsparet er ikke bare godt kjent med naturen og folket i Longyearbyen, men også en helt spesiell skikk som gjorde at vi opp til flere ganger fikk det sjeldne synet av kronprinsparet i bare sokkelestene.

Alle tar nemlig av seg skoene uansett hvor man går inn, som for eksempel på bibliotek, hotell, offentlige kontorer og ungdomsklubben. Og kongelige får intet unntak!

SKIKK OG BRUK: Kronprinsparet kledde lydig av seg skoene, og vandret så rundt i bare sokkene. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
SKIKK OG BRUK: Kronprinsparet kledde lydig av seg skoene, og vandret så rundt i bare sokkene. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer

«Dette er en skikk fra den gangen kullstøv lett kunne følge med skoene inn, og skikken holdes stadig ved like mange steder på Svalbard», forklarer kongehuset om denne gamle skikken på sine nettsider.

RØRENDE: En tydelig rørt Mette-Marit og kronprins Haakon hold tale for Ingrid Alexandra under den kongelige konfirmasjonslunsj. Video: NRK. Vis mer

Ublidt møte

Kronprins Haakons aller første møte med Svalbard var faktisk så langt tilbake som i 1980, da han som syvåring var her på offisielt besøk med sine foreldre og storesøster.

På spørsmål fra Se og Hør om kronprinsen har minner fra den turen, kommenterte først kronprinsessen sporenstreks:

- Var det ikke da du ble så sjøsyk?

FØRSTE MØTE: Kronprins Haakon besøkte Svalbard første gang i 19 Foto: Bjørn Sigurdsøn/ NTB
FØRSTE MØTE: Kronprins Haakon besøkte Svalbard første gang i 19 Foto: Bjørn Sigurdsøn/ NTB Vis mer

Og jo han bekreftet det litt vonde første møte med området i nord:

- Vi seilte over med kongeskipet i dårlig vær. Mange ble sjøsyke, og det var min første opplevelse av det.

STORSLÅTT BESØK: Prinsesse Ingrid Alexandra besøkte Stortinget, Høyesterett og Statsministerens kontor i forbindelse men sin 18-årsdag. Video: Celina Morken / NRK. Reporter: Henriette Eilertsen. Vis mer

Tok med barna

Men Haakon ble slett ikke skremt. Både kronprinsen og kronprinsessen, samt barna deres, har vært her en rekke ganger senere.

Ja, faktisk har kronprinsfamilien bodd i en fangsthytte på Svalbard i tre uker da barna var små, og de har også vært her med kongeparet og prinsessefamilien på familieferie.

VENDER TILBAKE: Kronprinsparet elsker Svalbard, og er glade for å være tilbake igjen. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
VENDER TILBAKE: Kronprinsparet elsker Svalbard, og er glade for å være tilbake igjen. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer

På spørsmål fra Se og Hør om hvorfor de stadig vender tilbake, har kronprinsessen mye på hjertet. Det er liten tvil om at hun trives i det vakre, spektakulære landskapet høyt oppe i nord.

UT PÅ TUR: I anledning prinsesse Ingrid Alexandras 18-årsdag delte kongehuset en ny video av familien på skitur. Video: Kongehuset Vis mer

- Det er en så spesiell stemning her. Det er naturen og menneskene sammen, som skaper noe helt spesielt. Det er det som gjør at vi kommer tilbake om og om igjen. Og nesten ikke vil dra. Jeg synes alltid det er fælt å skulle reise herfra.

Hun trekker videre frem alle folkene som bosetter seg her, det spesielle miljøet som oppstår og hvor godt de tar var på hverandre.

LES OGSÅ: Hylles: - Aldri redde for å vise følelser

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer