Ludwig av Rosenborg:

Derfor kunne danske Ludwig blitt konge

19-åringen er etterkommer av arveprins Knud, som mistet sin plass i den danske arverekken til fordel for dronning Margrethe.

LUDWIG AV ROSENBORG: Hadde ikke arverettsloven i Danmark blitt endret, kunne 19 år gamle Ludwig blitt konge av Danmark. I en ny dokumentar utforsker han slektshistorien sin. Foto: Metronome Productions A/S
LUDWIG AV ROSENBORG: Hadde ikke arverettsloven i Danmark blitt endret, kunne 19 år gamle Ludwig blitt konge av Danmark. I en ny dokumentar utforsker han slektshistorien sin. Foto: Metronome Productions A/S Vis mer
Publisert

- Denne historien er en skjebnehistorie. En historie om en familie som ble splittet. Noen fikk lov til å beholde sine privilegier. Andre mistet dem. De som tapte sitt kongerike, var min familie, forteller 19 år gamle Ludwig av Rosenborg.

I DR-dokumentaren «Hvorfor er Ludwig ikke konge?», får tv-seerne møte en tilsynelatende «vanlig» tenåring. Men Ludwig av Rosenborg kunne ha levd et helt annet liv. For han kunne vært prins, og blitt konge.

Det skriver danske BT.

19-åringen er nemlig tippoldebarnet til Christian X, som for øvrig var storebroren til kong Haakon VII av Norge. Dermed er han oldebarnet til avdøde arveprins Knud, fetteren til Danmarks dronning, Margrethe (79).

Endret arverettsloven

Frem til 1953 gikk arvefølgen i Danmark ut på at bare sønner ville få arverett til tronen. Kong Frederik IX og dronning Ingrid fikk tre døtre, og i 1946 - da det ble klart at de ikke ville få flere barn - ble det snakk om å endre på arvefølgeloven i Danmark.

KONGEPAR: Kong Frederik og dronning Ingrid fikk tre døtre, og arveretten ble endret. Her er paret avbildet i 1953, i bryllupet til prinsesse Ragnhild av Norge. Foto: NTB Scanpix
KONGEPAR: Kong Frederik og dronning Ingrid fikk tre døtre, og arveretten ble endret. Her er paret avbildet i 1953, i bryllupet til prinsesse Ragnhild av Norge. Foto: NTB Scanpix Vis mer

I 1953 gikk lovendringen gjennom, og daværende prinsesse Margrethe, som var eldst av sine søsken, ble tronfølger i stedet for kong Frederiks lillebror, arveprins Knud. Prinsen var imidlertid fortsatt en arving til tronen, men lå bak Margrethe og søstrene.

Da kong Frederik gikk bort i 1972, ble Margrethe landets dronning.

Dersom lovendringen ikke hadde funnet sted, ville altså Knud ha blitt konge, og hans familie ville ført tronen videre - deriblant ovennevnte 19 år gamle Ludwig av Rosenborg.

ARVEPRINS: Knud lå an til å bli konge før loven ble endret i 1953. Her er han avbildet i 1930. Foto: NTB Scanpix
ARVEPRINS: Knud lå an til å bli konge før loven ble endret i 1953. Her er han avbildet i 1930. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Har vært skuffet

Hadde arveprins Knud blitt konge av Danmark, ville hans eldste sønn, Ingolf (80) av Danmark, arvet tronen etter ham. Ingolf fikk derimot aldri barn, så trolig ville hans lillebror, Christian av Rosenborg, blitt arving.

Christian av Rosenborg fikk tre døtre, tvillingene Camilla og Josephine (47), og Feodora (45) av Rosenborg.

Ludwig er sønn av Camilla, og den eldste mannlige slektningen etter morens far, Christian av Rosenborg.

MOR OG SØNN: Camilla og Ludwig av Rosenborg avbildet i 2018, da Camilla giftet seg med Ivan Ottesen. Foto: NTB Scanpix
MOR OG SØNN: Camilla og Ludwig av Rosenborg avbildet i 2018, da Camilla giftet seg med Ivan Ottesen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Historien om familien som ble utelatt fra arverekken, har stort sett blitt fortalt som relativt udramatisk.

Camilla sier imidlertid i dokumentaren at lovendringen trolig påvirket både hennes bestefar og onkel mer enn det så ut til fra utsiden.

- Jeg tror helt klart at han har vært skuffet over det, og skuffet på sine sønners vegne, kanskje. Mest på Ingolfs vegne. At hans familie skulle kjøres ut på et sidespor, sier Camilla om hva hun tror hennes bestefar Knud tenkte om at loven ble endret.

Likevel minnes hun ikke noe bitterhet hos verken Knud eller bestemoren.

TALE: Prins Harry forteller at han og hertuginne Meghan følte at de ikke hadde noen annet valg enn å forlate den kongelige familien. Video: Instagram / Sussexroyal Vis mer

Knuds sønn, grev Ingolf, fortalte i et intervju med BT i fjor at han opplevde at faren fant lovendringen vanskelig, men at det rett og slett var noe man måtte finne seg i den gang.

Selv mistet han sin prinsetittel da han giftet seg borgerlig, i likhet med sin bror, Christian. Dermed har ingen av Christians etterfølgere prinse- og prinsessetitler - heller ikke Ludwig.

Ballettdanser

Ludwig av Rosenborg har likevel ikke lidd noen nød. Han har vokst opp i en adelsfamilie, og har fått velge selv hva han ønsker å gjøre med livet sitt.

19-åringen, som fyller 20 år i begynnelsen av juni, er danser ved Det kongelige Teater i København, og drømmen er å en gang få stå på scenen foran sin «fjerne familie».

View this post on Instagram

✨✨

A post shared by Ludwig af Rosenborg (@ludwig_afrosenborg) on

View this post on Instagram

tired of being tired

A post shared by Ludwig af Rosenborg (@ludwig_afrosenborg) on

View this post on Instagram

min første arbejdsdag

A post shared by Ludwig af Rosenborg (@ludwig_afrosenborg) on

I dokumentaren forteller nemlig Ludwig av Rosenborg at han gleder seg til den dagen han blir en så god ballettdanser at han får vinke til den danske kongefamilien i teateret.

- Et sted, hvor jeg i en annen verden selv kunne sittet, sier han.

LES OGSÅ: Skolen stenges etter påvist coronavirus

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer