BLIR FORELDRE: Prins Harry og hertuginne Meghan venter sitt første barn sammen. Hva slags tittel det kommende barnet får, strides de lærde om. Foto: NTB scanpix
BLIR FORELDRE: Prins Harry og hertuginne Meghan venter sitt første barn sammen. Hva slags tittel det kommende barnet får, strides de lærde om. Foto: NTB scanpixVis mer

Hertuginne Meghan er gravid:

Derfor kan det hende at barnet ikke får kongelig tittel

Bare dronning Elizabeth kan gjøre unntak.

Da hertuginne Meghan (37) giftet seg med prins Harry (34) mai, fikk hun den offisielle tittelen hertuginne av Sussex. Samtidig ble hun, kanskje overraskende for noen, Hennes Kongelige Høyhet, prinsesse Henry av Wales.

Til tross for at Meghan ble prinsesse på bryllupsdagen, vil hun aldri offisielt bli kalt for prinsesse, og det er det en enkel grunn til, nemlig at hun ikke er av kongelig blod.

Harry og Meghan kunngjorde mandag formiddag at de venter sitt første barn sammen. Hertugparets sønn eller datter vil bli nummer syv i rekken til å arve den britiske tronen, men det betyr ikke at titler deles ut over en lav sko. Det er det til syvende og sist dronning Elizabeth (92) som bestemmer.

PRINSESSE?: Her får du forklaringen. Video: CNN/ Emilie Rydning / Malene Storrusten Vis mer

100 år gammel regel

Selv om Harry er den andre sønnen til prins Charles av Wales, er det ikke gitt at hans barn arver prinse- og prinsessetittelen. Kong George V begrenset nemlig tittelbruk i 1917, noe som gjør at Harry og Meghans barn i utgangspunktet er for langt ned på arverekken til å kunne bli «Deres Kongelige Høyheter».

Kong George V erklærte at bare barnebarn av prinsen av Wales, som i dag er prins Charles (69), kunne bli Deres Kongelige Høyhet, samt få prinse- og prinsessetittel. Det er også derfor prins Williams (36) eldste sønn, prins George (5) ble prins da han ble født.

BESTEMTE: Kong George V, her fotografert i 1935 sammen med daværende prinsesse Elizabeth II og dronningmoren, bestemte tittelreglene i sin tid. Foto: NTB scanpix
BESTEMTE: Kong George V, her fotografert i 1935 sammen med daværende prinsesse Elizabeth II og dronningmoren, bestemte tittelreglene i sin tid. Foto: NTB scanpix Vis mer

Det skal derimot sies at George ikke hadde fått titlene, dersom prins Charles hadde fått en datter i stedet for prins William.

Før prins George kom til verden, utstedte dronning Elizabeth et brev som sa at alle barn hertugparet av Cambridge får, skulle ha passende titler. Hadde ikke monarken gjort det, ville prinsesse Charlotte og prins Louis ha vært en Lady og en Lord i stede.

Prins George på sin side, som er den eldste sønnen til den eldste sønnen til prinsen av Wales, ville likevel vært prins. Det er forventet at dronningen også vil gjøre det samme for Harry og Meghan.

- Høyst sannsynlig

Se og Hørs kongehusekspert, Anders Johan Stavseng, tror at monarken tenker frem i tid og vil gjøre det samme for begge barnebarna.

- Prins Harry og Meghans barn kommer nok til å få tittel prins eller prinsesse. I dag er den britiske kongefamilien relativt stor, men etter hvert som de eldre faller fra, vil prins Harry og prins William og deres familier utgjøre kjernen. Dermed er det høyst sannsynlig at dronning Elizabeth vil gjøre Harrys barn til prins og prinsesse, sier han og legger til:

SKAPTE RYKTEFLOM: Disse bildene av hertuginne Meghan fikk mange til å lure på om hun ventet barn. Nå viser ryktene seg å stemme. Foto: NTB scanpix
SKAPTE RYKTEFLOM: Disse bildene av hertuginne Meghan fikk mange til å lure på om hun ventet barn. Nå viser ryktene seg å stemme. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Dronningen har dessuten alltid hatt et godt øye til Harry, og Meghan har også imponert dronningen. De to vil også være kongelige på fulltid.

Det har tidligere blitt kjent at bare noen av dronningens barnebarn og oldebarn har fått prinse- og prinsessetitler. Sønner og sønnesønner til den sittende monarken favoriseres ofte når disse titlene nedarves.

Det er nemlig slik at barn født av monarkens sønner og sønnesønner, får prins- og prinsessetitler, mens barn født av monarkens døtre ikke gjør det. På den måten vil prins Georges barn automatisk bli prinser og prinsesser, mens prinsesse Charlottes barn ikke nødvendigvis vil få bære titlene.

- Kongelige titler arves gjennom sønner, så hvis prinsesse Charlotte får barn, vil de ikke automatisk arve titlene «kongelig høyhet», «prins» eller «prinsesse», har Lucy Hume, assisterende direktør i etiketteselskapet Debrett's, uttalt til Marie Claire.

ENGLAND: Prinsesse Eugenie av England gifter seg med Jack Brooksbank på Windsor Castle i dag. Her ankommer hennes noe mer kjente fettere, prins William og Harry, med prinsesse Kate og hertuginne Meghan. Video: AP Vis mer

Valgte titler bort

Dette er også grunnen til at døtrene til dronning Elizabeths nest yngste sønn, prins Andrew (57), Beatrice (30) og nygifte Eugenie (28) er prinsesser, mens barna til prinsesse Anne (67), Peter Phillips (40) og Zara Tindall (37) (tidl. Phillips, journ.anm.), ikke er prins og prinsesse.

Imidlertid kunne barna til prinsesse Anne (68), som er dronningen og prins Philips (96) eneste datter, fått andre kongelige titler. Ifølge Debrett's-direktøren valgte foreldrene deres bort denne løsningen:

BLIND DATE: Under forlovelses-intervjuet med prins Harry og Meghan Markle kom det frem at deres første møte var en «blind date» og at prinsen ikke visste hvem skuespilleren var før de møttes. Video. NTB / Scanpix / AP Vis mer

- Monarken kan tilby seg å gi en kongelig tittel til sin datters barn. For Peter og Zara Phillips sin del, tilbød dronningen å gi dem en kongelig tittel da de ble født, men prinsesse Anne og kaptein Phillips valgte å takke nei til budet, sa Hume til magasinet.

Men ingen kongelige skikk- og bruksregler uten unntak:

Dronningens yngste sønn, prins Edward (54), har full rett til å videreføre prinse- og prinsessetitlene til sine barn. Likevel valgte han og kona, grevinne Sophie (tidl. Rhys-Jones, journ.anm.), bort dette.

Dermed er datteren deres Louise (14) en «lady» framfor prinsesse, mens sønnen James (10) er «viscount Severn» framfor prins. Viscount er en engelsk adelstittel som ligger mellom earl (greve eller jarl på norsk, journ.anm.) og baron. En viscount får tiltaleformen «My Lord», ifølge Store Norske Leksikon.

LES OGSÅ: Kjempet for å beholde hjemmet

Derfor forsvant «Sinna­snekker'n» fra tv-skjermen

Derfor forsvant «Sinna­snekker'n» fra tv-skjermen

- Det var giftig stemning på settet

- Det var giftig stemning på settet

- Khloé vil aldri se Jordyn igjen

- Khloé vil aldri se Jordyn igjen

- Beskyldt flere ganger for å være utro

- Beskyldt flere ganger for å være utro

- Kanskje vi tar en sending nakne

- Kanskje vi tar en sending nakne

Venter sitt første barn

Venter sitt første barn

Feirer med nye bilder av prinsen

Feirer med nye bilder av prinsen

- Brudd etter to år for «Fifty Shades»-stjernen

- Brudd etter to år for «Fifty Shades»-stjernen

Om gravidryktene: - Tydeligvis noe folk ser veldig etter

Om gravidryktene: - Tydeligvis noe folk ser veldig etter

Slik er skandalestjernens gravide 18 år gamle kjæreste

Slik er skandalestjernens gravide 18 år gamle kjæreste

Bli abonnent på Se og Hør
spar 50%
Kun 249,- for 10 utgaverKJØP NÅ

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder

Ellos rabattkoderLensway rabattkoderApollo rabattkoderRoom21 rabattkoderSportamore rabattkoder