Prins Charles:

Derfor kan britene bli sure om han bytter navn

Det er ikke gitt at prins Charles blir kong Charles.

KONG....? Det er ikke gitt at Prins Charles blir kong Charles. I Storbritannia har flere konger endret navnet før de ble konge. Foto: NTB Scanpix
KONG....? Det er ikke gitt at Prins Charles blir kong Charles. I Storbritannia har flere konger endret navnet før de ble konge. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Siden han ble født den 14. november 1948, har han vært kjent under navnet prins Charles (69), og han har vært arving til Storbritannias trone lengre enn noen før ham. Dronning Elizabeth har med sine 92 år regjert landet siden Charles var kun fire år gammel.

Som tiåring fikk han tittelen prins av Wales, men konge blir han ikke før dronning Elizabeth dør. Det er nemlig ingen tradisjon for at en regjerende monark abdiserer i Storbritannia.

I en årrekke har britiske tabloider spekulert på om Charles vil velge å bytte navn den dagen han blir konge, og skal man tro kongehusekspert Caroline Compton er det en spesiell årsak til det - nemlig den skandaleombruste Dickie Arbiter.

Selv om den tidligere pressetalsmannen for Buckingham Palace har kommet med en rekke påstander om kongefamilien med varierende grad av sannhet, er han ikke nødvendigvis helt bak mål med denne påstanden. Han hevder nemlig at prinsen skal endre navn.

Dette er grunnen til at Charles ikke nødvendigvis vil bli kong Charles lll, men kan velge et helt annet navn.

TRONARVING: Prins Charles har vært tronarving siden han var kun fire år gammel. Foto: NTB Scanpix
TRONARVING: Prins Charles har vært tronarving siden han var kun fire år gammel. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Uheldige assosiasjoner

Ifølge tradisjonen er det ikke uvanlig for kommende monarker i Storbritannia å bytte navn før de inntar tronen. Blant andre hadde Charles' bestefar, kong George VI, og kong Edward VII, opprinnelig Albert som sine førstenavn.

Spekulasjonene rundt et potensielt navnebytte for prinsen skal ha startet allerede i 2005, og ble opprinnelig begrunnet med uheldige assosiasjoner rundt dette kongelige navnet.

Saken fortsetter under.

KRONET: Dronning Elizabeth og prins Philip på dronningens kroningsdag i 1953. Foto: NTB Scanpix
KRONET: Dronning Elizabeth og prins Philip på dronningens kroningsdag i 1953. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Ifølge The Guardian er Charles l landets eneste konge som er blitt stilt for retten og henrettet som følge av forræderi. Det var under den engelske borgerkrigen på midten av 1600-tallet.

Hans sønn, Charles ll, var heller ikke særlig heldig med sitt omdømme. Han gikk under kallenavnet «den glade monarken», og var kjent for sine mange utenomekteskapelige forhold.

Han var dessuten kongen som regjerte under den fatale bybrannen i London i 1666, og de store samfunnsproblemene som oppsto som følge av de mange hjemløse.

Saken fortsetter under.

Kan velge mellomnavn

Allerede i 2005 hevdet The Guardian at prins Charles hadde holdt private møter, hvor et mulig navnebytte ble diskutert.

Avisens påstand ble møtt med følgende kommentar fra prins Charles' kontor:

- Ingen beslutning er blitt tatt, men vil bli tatt på tidspunktet [når han blir konge, journ. anm.].

Saken fortsetter nedenfor.

SAMLET: Her er kongefamilien samlet på slottsbalkongen på Buckingham Palace sommeren 2016. Foto: NTB scanpix
SAMLET: Her er kongefamilien samlet på slottsbalkongen på Buckingham Palace sommeren 2016. Foto: NTB scanpix Vis mer

Om Charles velger å bytte navn, er det sannsynlig at han vil velge et av sine mellomnavn, forklarer Se og Hørs britiske kongehusekspert, Caroline Compton.

Som kongelige flest, har han nemlig en lang rekke navn å velge blant.

Den nå 69 år gamle prinsen er født Charles Philip Arthur George, mens den neste i arverekkefølgen, prins William (36), er født William Arthur Philip Louis.

Blant disse navnene er det George som har vært omtalt som prinsens foretrukne navn, skulle han velge å bytte. Dette navnet ville nemlig også hedret hans egen bestefar, kong George Vl.

Tror britene vil reagere

Compton er imidlertid ikke blant dem som tror Charles vil gjennomføre et navnebytte når det blir hans tur til å arve tronen.

- Tre av de fire siste kongene i Storbritannia endret navn da de ble konger, så det er derfor en historisk mulighet for at Charles kan følge dette. Men to av disse het Albert (Bertie), mens den tredje het David, noe som ikke er ansett for å være tradisjonelle kongelige navn.

Saken fortsetter under.

FAMILIE: Her er familien fotografert i 1965, i anledning dronningens 35-årsdag. I armene bører hun prins Edward, bakerst står prins Charles, prinsesse Anne står til høyre for ham og helt forrest står lille prins Andrew. Foto: PA, NTB scanpix
FAMILIE: Her er familien fotografert i 1965, i anledning dronningens 35-årsdag. I armene bører hun prins Edward, bakerst står prins Charles, prinsesse Anne står til høyre for ham og helt forrest står lille prins Andrew. Foto: PA, NTB scanpix Vis mer

David endret navn til Edward Vlll. Han var dronning Elizabeths onkel, og abdiserte i 1936 grunnet kjærligheten til amerikanske Wallis Simpson.

Hun hadde vært gift to ganger før, og var dermed utelukket som Storbritannias dronning. I stedet tok broren Albert, dronning Elisabeths far, over tronen i 1936, og byttet dermed til navnet George Vl.

Selv om George er et tradisjonelt kongelig navn, mener Compton at et navnebytte ville få en dårlig mottakelse hos det britiske folk.

- Jeg tror ikke britene ville likt et navnebytte. De ønsker en moderne konge, ikke en som bryr seg om å bytte navn, forklarer hun.

Skandale

Mens han har ventet på tronen, har livet vært alt annet enn en dans på roser for prins Charles.

Mange av de offentlige skandalene har handlet om hans tidligere ekteskap med prinsesse Diana.

Den 29. juli i 1981 fulgte en hel verden spente med, da den britiske arveprinsen Charles endelig skulle få sin Diana. De var Storbritannia, om ikke verdens, mest omtalte par og flere gledet seg stort til å lese om alle detaljene. Paret ga hverandre sitt «ja» foran nærmere 3500 gjester i St. Pauls-katedralen, mens det er anslått at nærmere 750 millioner seere fulgte seremonien på tv verden over.

Saken fortsetter nedenfor.

BLE SKILT: Prins Charles og Diana ble offisielt skilt i 1996, året før Diana omkom i bilulykken i Paris. Her er de avbildet påsykkeltur i 1989, sammen med prins Harry og prins William. Foto: AP, NTB scanpix
BLE SKILT: Prins Charles og Diana ble offisielt skilt i 1996, året før Diana omkom i bilulykken i Paris. Her er de avbildet påsykkeltur i 1989, sammen med prins Harry og prins William. Foto: AP, NTB scanpix Vis mer

Ekteskapet skulle vise seg å bli alt annet en lykkelig, noe utallige bøker og dokumentarer har dokumentert i etterkant av skilsmissen i 1996.

Allerede før ekteskapet offisielt var avsluttet, hadde en rekke skandaler spådd enden på ekteskapet. Blant disse var et lydopptak av en privat telefonsamtale mellom prins Charles og Camilla Parker Bowles ble lekket i utenlandske medier.

LES OGSÅ: Vil ikke få det formelle foreldreansvaret for barna sine

RESTAURERT: British Movietone har restaurert og digitalisert bryllupet mellom Charles og Diana i høy kvalitet. Video: AP / NTB Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer