Dronning Margrethe:

Derfor kaller han henne «tante Daisy»

Kallenavnet er godt etablert i kongelige kretser.

JUBILANT: I anledning dronning Margrethes 80-årsdag, sendte de europeiske kongehusene sine gratulasjoner digitalt. I videohilsenen er det flere som har bitt seg merke i jubilantens kallenavn, der blant andre kronprins Haakon kaller henne for «tante Daisy». Foto: NTB Scanpix
JUBILANT: I anledning dronning Margrethes 80-årsdag, sendte de europeiske kongehusene sine gratulasjoner digitalt. I videohilsenen er det flere som har bitt seg merke i jubilantens kallenavn, der blant andre kronprins Haakon kaller henne for «tante Daisy». Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

16. april fylte dronning Margrethe av Danmark 80 år. Den planlagte 80-årsfeiringen måtte avlyses som følge av den pågående coronapandemien, men likevel ble jubileet godt markert.

Mens den danske kongefamilien sendte sine gratulasjoner via sosiale medier, hadde de kongelige rundt om i Europa sendt inn en videohilsen som ble delt i kongehusets kanaler.

Se den hyggelige videohilsenen her:

80-ÅRSDAG: Dronning Margrethe II av Danmark fyller 80 16. april. Egentlig skulle dagen feires med venner og bekjente. Men, som resten av verden har også de kongelige nå måttet ty til digitale løsninger. Video: Det danske kongehus Vis mer

I videohilsenen kaller opptil flere av de kongelige den danske monarken for «Daisy», noe mange har bitt seg merke i. På det danske kongehusets nettsider forklares bakgrunnen for dronningens noe uvanlige kallenavn.

Vanlig kallenavn

Den danske dronningen er oppkalt etter mormoren, kronprinsesse Margareta av Sverige. Fra henne stammer også kallenavnet «Daisy».

«Kronprinsessen ble født som prinsesse Margaret av Connaught i Storbriannia, der Daisy - det engelske ordet for en margeritt - er et vanlig kallenavn for personer med navnet Margaret», skriver det danske kongehuset på sin nettside.

En margeritt er en plante i kurvplantefamilien, og på blant annet tysk og dansk er det ordet for planten prestekrage. Disse er to ulike arter, og tilhører hver sin planteslekt.

ROLIG FEIRING: Dronning Margrethe vinker fra døren på Fredensborg slott i København i anledning sin egen 80-årsdag, som hun ikke fikk feiret som planlagt. Foto: NTB Scanpix
ROLIG FEIRING: Dronning Margrethe vinker fra døren på Fredensborg slott i København i anledning sin egen 80-årsdag, som hun ikke fikk feiret som planlagt. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Kallenavnet til den danske dronningen er såpass godt etablert at hun ved enkelte anledninger også har signert brev under navnet «Daisy». Det gjorde hun blant annet i et personlig brev til det norske kongeparet etter terrorangrepet som fant sted i 2011.

At også de kongelige kaller henne «Daisy», bekrefter hvor mye brukt det er - også i familiære sammenhenger.

KONGEN: – Norge er kjent som et tillitssamfunn. Nå er det et særskilt behov for å vise hverandre tillit.Video: NRK Vis mer

Tette bånd

Se og Hørs kongehusekspert, Caroline Vagle, sier at videoen som ble delt i anledning 80-åringens store dag tydelig viser hvor tette bånd de kongelige faktisk har.

- Det faktum at hele den yngre garde, inkludert vår egen kronprins, kaller dronning Margrethe «tante Daisy», bekrefter dette, mener kongehuseksperten.

Hun trekker frem dronning Sonja (82) som en av dem som har hatt et spesielt nært vennskap med Margrethe opp gjennom årene.

- De to deler blant annet interessen for friluftsliv og kunst. I alle år har de gått på ski sammen i Norge, og i seinere år har de hatt kunstutstilling sammen. Da dronning Sonja fylte 80 år selv og holdt tale, var dronning Margrethe den eneste hun navnga, i tillegg til familien sin, forteller Vagle.

GODE VENNER: Dronning Margrethe og dronning Sonja har et nært forhold, ifølge Se og Hørs kongehusekspert. Her er de på skitur i Alvdal i 1990. Foto: NTB Scanpix
GODE VENNER: Dronning Margrethe og dronning Sonja har et nært forhold, ifølge Se og Hørs kongehusekspert. Her er de på skitur i Alvdal i 1990. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Den gang takket dronning Sonja sin danske kollega for støtte, råd og vennskap, noe hun også gjorde i bursdagsvideoen som nylig ble delt.

FELLES INTERESSER: Her er dronning Margrethe og dronning Sonja abildet etter åpningen av deres felles kunstutstilling på Baroniet i Rosendal i 2015. Foto: NTB Scanpix
FELLES INTERESSER: Her er dronning Margrethe og dronning Sonja abildet etter åpningen av deres felles kunstutstilling på Baroniet i Rosendal i 2015. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Flere kallenavn

Dronning Margrethe er imidlertid ikke den eneste kongelige som har kallenavn. Ifølge Vagle blir dronning Elizabeth (93) kalt «Lilibet» av nær familie, et kallenavn hun skal ha fått etter at hun som ung ikke klarte å uttale navnet sitt helt riktig.

Den britiske dronningens barnebarn, prins Harry (35), heter egentlig Henry til fornavn, mens prins Williams (37) kone, hertuginne Kate (38), heter Catherine.

Her til lands kunne prinsesse Märtha Louise (48) i 2013 avsløre at familien kalte kronprins Haakon (46) for «The Body» i en periode.

Avsløringen kom i forbindelse med kronprinsens 40-årsdag, da prinsessen ble spurt om hun hadde merket noen tegn til en 40-årskrise.

- Jeg har sett en del. Det at han trener mye har kommet særlig den siste tida. Han har drevet med surfing og turgåing mye med familien og venner, men nå har han begynt å gjøre det alene også. Det er jo et... Ja, he, he. Hele familien kaller ham «The Body», sa hun fra scenen på Skaugum, ifølge Budstikka.

PRØVER SEG: Selv om det var verdensdagen for mental helse Prins Harry og Ed Sheeran først og fremst skulle belyse, hadde sangeren også et annet tema han ønsket å sette fokus på. Video: Instagram/sussexroyal /Rød Løper Vis mer

LES OGSÅ: Hylles etter første dag på jobb

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer