Maud Angelica Behn fyller år

Derfor heter hun Maud Angelica

I dag er det 19 år siden kongeparet fikk sitt første barnebarn. Hun fikk ikke prinsessetittel da hun kom til verden, men et ekte dronningnavn.

HURRA FOR MAUD: Maud Angelica Behn fyller 19 år fredag 29. april. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
HURRA FOR MAUD: Maud Angelica Behn fyller 19 år fredag 29. april. Foto: Beate Oma Dahle / NTB Vis mer
Publisert

For nøyaktig 19 år siden, nærmere bestemt den 29. april 2003, ble det født en gylden halvmeter på Rikshospitalet. Det var prinsesse Märtha Louise (50) og Ari Behns førstefødte, og pappa Ari var stolt som en hane da han møtte pressen samme kveld.

- En strålende vakker gyllen halvmeter! fortalte han.

Allerede samme dag som hun kom til verden, ble det kjent at prinsessedatteren skulle hete Maud Angelica Behn. Bestefar kong Harald (85) hadde bestemt i samspill med foreldrene at hun ikke skulle ha prinsessetittel, men sin fars etternavn.

FØRSTE BILDET: Maud Angelica ble fotografert på sykehuset tre dager gammel, og hele det norske folk fikk se blinkskuddene av kongeparets første barnebarn. Foto: Knut Falch / NTB Pool
FØRSTE BILDET: Maud Angelica ble fotografert på sykehuset tre dager gammel, og hele det norske folk fikk se blinkskuddene av kongeparets første barnebarn. Foto: Knut Falch / NTB Pool Vis mer

Oppkalt

Men selv om hun ikke fikk kongelig tittel, fikk hun altså et fornavn med kongelig klang. Maud er nemlig oppkalt etter sin tippoldemor dronning Maud.

DRONNINGNAVN: Prinsesse Märtha Louises eldste datter er oppkalt etter dronning Maud. Foto: NTB/ARKIV
DRONNINGNAVN: Prinsesse Märtha Louises eldste datter er oppkalt etter dronning Maud. Foto: NTB/ARKIV Vis mer

- Vi røpet vel at vi ville velge et kongelig navn på Lillehammer - før påske. Maud er jo et nydelig navn, et familienavn som vi hele tiden har villet ha. Angelica kom vi begge på i fjor i forbindelse med bryllupet i Trondheim. Vi kom på navnet uavhengige av hverandre. Det må ha vært skjebnen, sa Ari i møte med pressen etter fødselen.

Navnevalget var en stor suksess. Ifølge VG syntes 66 prosent av det norske folk at de hadde gjort et godt valg, og den nybakte bestemoren dronning Sonja var helt enig:

- Nydelig. Helt vakkert! sa hun den gang.

DUREK: I andre episode av «Helt Harald» fortalte prinsesse Märtha Louise om hvordan hun møtte sjaman Durek. Vis mer

Også onkel kronprins Haakon (48) likte navnet på sin niese:

- Jeg synes navnet er veldig fint. Synes ikke dere også det? sa han til pressefolkene som ventet utenfor kronprinsparets bolig i London, hvor de bodde på den tiden.

Døpt på oldefars bursdag

Maud Angelica ble døpt 2. juli 2003, nøyaktig 100 år etter at hennes oldefar, kong Olav V ble født.

Hun ble båret til dåpen av sin stolte morfar kong Harald, og de øvrige fadderne var kronprins Haakon, Alexandra av Sayn-Wittgenstein-Berleburg, Marianne Ulrichsen, Kåre Conradi, Anja Bjørshol og Trond Giske.

MINNERIK DAG: Maud Angelica ble døpt på kong Olavs 100-årsdag, og ble båret til dåpen av bestefar kong Harald. Foto: Tor Richardsen / SCANPIX POOL/NTB
MINNERIK DAG: Maud Angelica ble døpt på kong Olavs 100-årsdag, og ble båret til dåpen av bestefar kong Harald. Foto: Tor Richardsen / SCANPIX POOL/NTB Vis mer

Biskop Gunnar Stålsett døpte henne, og også han kommenterte det flotte navnevalget i sin tale:

- Maud Angelica er arving til det kongelige, og det kunstneriske. Hun er født inn i en arverekke som vi hedrer i dag ved Kong Olavs fødsel for hundre år siden. Hun bærer hans mors, dronning Mauds navn, og Angelica - et gammelt kulturnavn, kjent i den norske saga for sin helbredende kraft.

VIXEN: Leah Isadora Behn vant prisen for Årets influencer: Beauty og takket blant annet faren Ari Behn i sin takketale. Vis mer

Kreativ sjel

I dag på Mauds 19-årsdag vet vi at det er nettopp det kunstneriske som har fått en stor plass hos henne. Hun tegner, maler og skriver, og går på mange måter i sin fars kreative fotspor.

I fjor debuterte hun som poet og illustratør av boken «Tråder av tårer», som er en gripende fortelling om en jente som strikker tråder av tårer. Tårer som kryper inn over alt og formørker det som engang var fint. Men så kommer det en hjelpende hånd.

I PAPPAS FOTSPOR: I fjor debuterte Maud som poet og illustratør. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
I PAPPAS FOTSPOR: I fjor debuterte Maud som poet og illustratør. Foto: Beate Oma Dahle / NTB Vis mer

Maud har et ønske om å formidle at det alltid finnes håp, akkurat slik hun gjorde da hun holdt tale ved sin fars båre.

Hun har siden den gang blitt en sterk stemme når det kommer til psykisk helse, og bruker gjerne kunsten til å formidle budskapet.

KAN REDDE LIV: Maud Angelica Behns tale fra faren Ari Behns begravelse ble hyllet. Her snakker hun igjen om selvmord - i en kampanje for Helse Vest. Video: Helse Vest Vis mer

Vil ikke leve i sus og dus

Hun har vist et beundringsverdig mot etter sin fars død, og har helt fortjent blitt hyllet med flere priser for sin åpenhet.

Overfor KK har hun erkjent at hun noen ganger føler på at hun får mange muligheter fordi hun er en del av konge­familien, som nødvendigvis ikke ville vært der uten kongelig tilknytning.

ARVERETT: Maud Angelica er nummer fem i arverekken til Norges trone etter sin mor prinsesse Märtha Louise. Foto: Heiko Junge / NTB
ARVERETT: Maud Angelica er nummer fem i arverekken til Norges trone etter sin mor prinsesse Märtha Louise. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer

Men også denne rollen har hun et svært bevisst forhold til:

- Derfor har jeg lyst til å få bruke det til noe som gjør at jeg får verdi ut av det, mer enn bare å leve i sus og dus. Jeg kan ikke velge hvilken familie jeg er født inn i, men jeg kan velge hva jeg gjør med det.

TALTE: Ari Behns eldste datter, Maud Angelica, brøt ut i gråt da hun fremførte sine minneord om Ari Behn. Bilder fra NRK. Vis mer

Stolt

Mamma Märtha er naturligvis svært stolt av datteren sin, og i fjor på 18-årsdagen hennes, hyllet hun henne med vakre ord i et innlegg på Instagram:

«Du er et strålende lys i denne verden, som ser alle rundt deg, som er bevisst, nysgjerrig, filosofisk, dyp, morsom, kreativ, litt sær og nerdete, men fremfor alt modig», skrev prinsesse Märtha Louise blant annet til datteren på bursdagen.

OVERRASKER: Märtha Louise dukker opp i en uvant setting i den tredje «Lange Flate Ballær»-filmen. Video: Fra Øverste Hylle Vis mer

Også i dag sørg nok Märtha for at eldstedatteren hylles på beste vis. I kongefamilien lar man nemlig aldri en bursdag forbigå i stillhet, og det er stor sannsynlighet for at Maud får både besteforeldre, tanter, onkler, søskenbarn og venner på besøk.

LES OGSÅ: Märthas antrekk vekker oppsikt

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer