Kongelige antrekk:

Derfor har kongelige «alltid» med seg et svart antrekk i bagasjen

Lenge vært en kongelig tradisjon.

OFTE PÅ REISEFOT: Den britiske hertugfamilien er blant mange kongemedlemmer som passer på å ha med seg «sørgeklær» på tur. Her avbildet for halvannen uke siden. Foto: NTB Scanpix
OFTE PÅ REISEFOT: Den britiske hertugfamilien er blant mange kongemedlemmer som passer på å ha med seg «sørgeklær» på tur. Her avbildet for halvannen uke siden. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Det er ingen hemmelighet at de kongelige må følge en viss etikette og skikk, også når de er ute og reiser.

Ifølge britiske Express er det eksempelvis vanlig praksis at medlemmer av kongefamilier pakker med seg minst ett svart antrekk hver gang de er på reisefot.

Årsaken skal være at de når som helst må kunne skifte til såkalte «sørgeklær» - i tilfelle et familiemedlem eller andre i nær relasjon plutselig går bort. Svart er som kjent en farge som, i store deler av verden, gjerne forbindes med sorg.

Dårlig forberedt

Da prinsesse Dianas far, John Spencer, gikk bort i 1992, var den britiske kongefamilien på en skiferie i Alpene, ifølge avisa. På vei hjem var imidlertid samtlige av dem avbildet i helsvarte antrekk.

IKKE FORBEREDT: Elizabeth ankommer Storbritannia etter farens død, 7. februar 1952. Foto: AP / NTB Scanpix
IKKE FORBEREDT: Elizabeth ankommer Storbritannia etter farens død, 7. februar 1952. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer

Helt forberedt har ikke de britiske kongemedlemmene alltid vært. Da dronning Elizabeths far, Georg VI, gikk bort i 1952, var den kommende monarken på safari i Kenya - uten et svart antrekk i bagasjen.

Dette skal ha blitt levert til henne på flyplassen så fort de landet i Storbritannia. Ingen fotografer fikk dermed lov til å fotografere verken Elizabeth eller ektemannen, prins Philip, før de hadde skiftet til sørgeantrekkene.

Ifølge Express, som siterer det australske bladet Mamamia, er hertuginne Catherine (35), prins Williams kone, blant dem som følger ovennevnte klesprotokoll til punkt og prikke.

Hastet hjem fra London

Assisterende kommunikasjonssjef ved Slottet, Sven Gjeruld Gjeruldsen, ønsker på generelt grunnlag ikke å kommentere de norske kongemedlemmenes antrekk - og hvorvidt de har sørgeklær i bagasjen - overfor Seoghør.no.

Saken fortsetter under bildet.

RETT HJEM: En ung Märtha Louise på Heathrow flyplass dagen etter kong Olavs død i 1991. Foto: Arnfinn Mauren / NTB Scanpix
RETT HJEM: En ung Märtha Louise på Heathrow flyplass dagen etter kong Olavs død i 1991. Foto: Arnfinn Mauren / NTB Scanpix Vis mer

Da kong Olav gikk bort i 1991, ble barnebarnet Märtha Louise avbildet på vei hjem til Norge fra Heathrow flyplass i London - nettopp ikledd svart.

DYSTER DAG: Dronning Sonja tas imot av kong Harald i Oslo etter Olavs død. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix
DYSTER DAG: Dronning Sonja tas imot av kong Harald i Oslo etter Olavs død. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix Vis mer

Hennes mor, dronning Sonja, befant seg i Frankrike da svigerfaren sovnet stille inn, og ble møtt av sin ektemann ikledd lang, svart kåpe på flyplassen i Oslo.

Skal vi tro TV 2s kongehusekspert Kjell Arne Totland, har sørgeantrekkene uansett lenge vært en kongelig tradisjon i Europas kongehus, som stammer fra tiden da kongelige offisielle reiser kunne vare i uker og måneder.

- Dette holdes nok i hevd i noen kongehus fortsatt - om ikke i samme grad som før. Særlig tror jeg kongelige kammerpiker og kammertjenere tenker nok særlig i de baner før store og omfattende reiser, kanskje spesielt når det er alvorlig sykdom i familien «på hjemmebane», sier Totland, som understreker at han likevel har sett en rekke eksempler på kongelige som ikke har stilt i sørgeklær etter å ha mottatt et dødsbudskap.

- På noen av bildene fra dronning Elizabeths hjemkomst, etter farens død, kan man faktisk skimte en blomstret kjole under kåpen, legger kongeeksperten til.

Stilte i samme farge

Det er nok å ta av når det kommer til kongelige kles- og fargekoder. Den svenske kongefamilien fikk nylig oppmerksomhet da de valgte å stille i matchende farger til et offisielt sommerbilde, uten at noen helt klarte å finne forklaringen.

William og Kate passet også på å fargekoordinere bekledningen da de var ute og reiste i Europa med begge barna uka i forveien - slik bildet øverst i artikkelen viser.

LES OGSÅ: - Man kan ikke hindre dem fra det

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer