Dronning Elizabeth:

Derfor har hun to bursdager

Ingen av dronning Elizabeths bursdagsfeiringer går som normalt i år.

SPREK: I dag fyller dronning Elizabeth hele 94 år, men feiringen går nesten upåaktet hen. Hun har nemlig selv bestemt at diverse hyllester avlyses, av respekt for sine landsmenn. Heller ikke feiringen i juni, her sett i 2019, går som normalt. Foto: NTB scanpix
SPREK: I dag fyller dronning Elizabeth hele 94 år, men feiringen går nesten upåaktet hen. Hun har nemlig selv bestemt at diverse hyllester avlyses, av respekt for sine landsmenn. Heller ikke feiringen i juni, her sett i 2019, går som normalt. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert

I dag er det hele 94 år siden dronning Elizabeth av Storbritannia kom til verden. Hun har sittet på tronen siden hun var 25 år gammel, og er med det verdens både lengstsittende og eldste monark. Hun er et symbol på Storbritannia og Samveldet av nasjoner, og vil trolig bli husket for sine fargerike antrekk, sitt rigide styre og sin måte å håndtere kriser på.

Da hun kom til verden, var det ikke ventet at hun skulle bli dronning. Onkelen hennes var konge, men da han abdiserte for å gifte seg med Wallis Simpson i 1936, ble dronningens far konge - og dermed hans barn tronarvinger.

«Alle» har et forhold til henne, og det ville derfor vært på sin plass at den store 94-årsdagen skulle blitt feiret med pomp og prakt. Av åpenbare årsaker er de største feiringene avlyst, for å forhindre smitte i det coronaherjede Storbritannia. Dronningen pleier i tillegg å feire bursdagene sine nokså privat, men hun er tross alt dronning - og det feires som seg hør og bør, enten hun vil det eller ikke.

I år har monarken derimot satt ned foten, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Ingen storfeiring

Normalt sett blir dronningen feiret med en tradisjonell salutt, der løsskudd blir avfyrt rundt om i London. Dette har vært tradisjon i nesten et århundre, men dronningen følte ikke at det passet seg i år. Reuters skriver at årets feiring blir «av den stille sorten», noe det altså bokstavelig talt blir - etter ønske fra monarken.

Rundt 16 500 briter har i skrivende stund omkommet som følge av viruset, noe som gjør at Storbritannia har den femte høyeste dødsraten for smitte i verden. Derfor er det kanskje ikke så rart at dronningen selv har bestemt at feiringen blir av det moderate slaget - selv om 94 år under solen absolutt hadde vært verdt å feire.

80-ÅRSDAG: Dronning Margrethe II av Danmark fyller 80 16. april. Egentlig skulle dagen feires med venner og bekjente. Men, som resten av verden har også de kongelige nå måttet ty til digitale løsninger. Video: Det danske kongehus Vis mer

Offentlige bygninger er heller ikke pålagt å flagge i år, noe de tidligere har hatt påbud om. Dronningen selv tilbringer for øvrig bursdagen på Windsor Castle sammen med sin 98 år gamle ektemann, prins Philip.

AVLYST: Dronningen feirer med en parade på sommeren hvert år. Den vil ikke finne sted i år. Her er den smørblide dronningen fotografert under samme feiring sommeren 2009. Foto: NTB scanpix
AVLYST: Dronningen feirer med en parade på sommeren hvert år. Den vil ikke finne sted i år. Her er den smørblide dronningen fotografert under samme feiring sommeren 2009. Foto: NTB scanpix Vis mer

To bursdager

Normalt sett feires dronningens bursdag med en parade, Trooping the Colour, som finner sted i juni. Heller ikke denne vil gå som planlagt, også på grunn av coronakrisen.

Helt siden 1700-tallet har britiske monarker hatt to forskjellige bursdagsfeiringer, ifølge CNN. Det er altså tradisjon at monarken har en «offisiell» bursdag som markeres med en offentlig feiring hvert år, mens den faktiske fødselsdagen gjerne feires mer privat.

Tradisjonen med å ha to bursdager stammer trolig fra midten av 1700-tallet og kong Georg II. Han hadde egentlig fødselsdag i november, en måned der været ikke pleier å være det beste for en stor, offentlig feiring. Siden hans tid på tronen har britiske monarker kunnet feire bursdagen sin også på sommeren - når været ofte er bedre, skriver CNN.

BLE DRONNING: At denne lille jenta, fotografert i 1930, skulle bli dronning, hadde man ikke ventet. Det var derimot slik det ble, og mange synes i dag at hun har gjort en formidabel jobb på tronen. Foto: NTB scanpix
BLE DRONNING: At denne lille jenta, fotografert i 1930, skulle bli dronning, hadde man ikke ventet. Det var derimot slik det ble, og mange synes i dag at hun har gjort en formidabel jobb på tronen. Foto: NTB scanpix Vis mer

Både dronningen og hennes ektemann har takket de britiske helsearbeiderne for jobben de gjør i den pågående coronapandemien. De vil nødig bli smittet selv, og gjør derfor det de kan for å holde seg unna.

Prins Charles er det eneste medlemmet av familien som foreløpig har vært bekreftet smittet, men han har siden blitt friskmeldt. Det samme gjelder for øvrig statsminister Boris Johnson, som på et tidspunkt var så dårlig at han måtte legges inn på intensiven. Han er nå også ved god helse.

Historisk tale

I forbindelse med den pågående krisen kunngjorde det britiske kongehuset at dronning Elizabeth ville tale til nasjonen i et sjeldent tv-sendt klipp. Det har bare skjedd et fåtall ganger at hun prater såpass direkte til folket, sett bort fra den årlige juletalen, og mange var derfor lutter øre.

- Jeg snakker til dere i en utrolig vanskelig tid, åpnet hun talen.

TALE: Dronning Elizabeth talte til det britiske folk under coronakrisen. Bilder fra BBC. Vis mer

Dronningen beskrev sorgen til de pårørende som har mistet venner og familie til viruset. Hun fortalte også om de økonomiske vanskelighetene som har oppstått.

Hun hyllet også dem som kjemper mot viruset på frontlinjen, og takker helsepersonell som hver dag står ansikt til ansikt med covid-19. Dronningen sa også at denne tiden kanskje er positiv i den forstand at befolkningen kan stoppe opp og reflektere. Hun mimret også tilbake til andre verdenskrig.

GODT HUMØR: Hertuginne Meghan og prins Harry smilte til de fremmøtte da de viste seg offentlig for første gang på flere uker. Video: Vilde Holta Røssland Vis mer

- Dette minner meg om den aller første tv-sendingen jeg gjorde i 1940 sammen med min søster. Vi, som barn, talte her fra Windsor til barna som ble evakuert fra deres hjem og sendt av gårde for sin egen sikkerhet. Idag, igjen, føler mange på separasjonen fra sine kjære. Men vi vet, innerst inne, at det er den riktige tingen å gjøre, sa hun.

I talen var det imidlertid ikke vanskelighetene som var budskapet, men at vi sammen skal klare å overvinne viruset.

- Vi kommer til å lykkes. Suksessen vil tilhøre hver og en av oss. Det kommer bedre dager. Vi vil snart være sammen med vennene våre igjen, våre familier igjen, vi vil møtes igjen. Men for nå sender jeg min takknemlighet og gode ønsker til dere alle, avsluttet hun talen.

LES OGSÅ: Mister sønnens store dag

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer