Gravide hertuginne Kate:

Derfor har hun større mage denne gangen

Flere har lagt merke til at hertuginnens mage er større enn under de tidligere graviditetene.

STØRRE DENNE GANGEN: Hertuginne Kate har en merkbart større babykul denne gangen, noe som skyldes det såkalte muskelminnet. Foto: NTB Scanpix
STØRRE DENNE GANGEN: Hertuginne Kate har en merkbart større babykul denne gangen, noe som skyldes det såkalte muskelminnet. Foto: NTB Scanpix Vis mer

(Se og Hør): Når kongelige er gravide følger folk svangerskapet med argusøyne, og i det siste er det flere som har reagert på at hertuginne Kates (36) mage ser større ut enn den gjorde da hun gikk gravid med prins George (4) og prinsesse Charlotte (2).

Grunnen er, ifølge Daily Mail, noe som kalles muskelminne.

Eksperter avisen har snakket med forklarer at når en kvinne har vært gravid to ganger før, så blir ofte babykulen større fordi musklene omstiller seg raskere til det som er i vente.

Blir større etter første graviditet

Når ekspertene sammenlikner Kates kul, åtte måneder inn i hennes tidligere svangerskap, ser de en markant forskjell. Ifølge en jordmor som Daily Mail har vært i kontakt med, forventes det at babyene blir større når mor har båret frem barn allerede.

Dette er en mekanisme kvinnekroppen har, som sørger for at det skal være nok plass til barnet som kommer.

- Under den første graviditeten til en kvinne er det hormonene som sørger for at kroppen endres, for å gjøre plass til en baby. De sørger etter hvert for at ribbeina utvider seg og livmoren blir større - dermed blir magen også større, men det kan ta litt tid, sier jordmoren Aly Dilks til Daily Mail.

Hun forteller også at under graviditet nummer to og tre så har allerede ribbeina utvidet seg, og det går dermed raskere for kroppen å tilpasse seg.

Mange opplever derfor at magen viser seg nesten med en gang de oppdager at de er gravide. Det samme gjelder også brystene.

Var ekstremt kvalm

Kate måtte også avsløre babynyheten før det som er vanlig denne gangen, fordi hun led av ekstrem svangerskapskvalme, og dermed var nødt til å avlyse flere av sine planlagte oppdrag i begynnelsen av graviditeten.

Det var i starten av september at det britiske hoffet annonserte at hertuginne Kate og prins William (35) venter sitt tredje barn sammen.

Graviditetssykdommen «hyperemesis gravidarum», eller ekstrem svangerskapskvalme, som det heter på norsk, innebærer blant annet kvalme, vektnedgang og dehydrering.

Omlag 3,5 av 1000 kvinner får symptomene som Kate har opplevd.

STRÅLTE: Hertuginne Kate og prins William var fornøgde med besøket sitt så langt, og Kate så frem til en dag med mer utendørsaktiviteter. Video: Kine Falch / Reporter: Henriette Eilertsen Vis mer

Kate har lidd av samme tilstand også gjennom sine to tidligere svangerskap, men det har ikke gått utover hennes personlige program i like stor grad som det gjorde i begynnelsen av den siste graviditeten.

Det kan også virke som om hertuginne Kate får muligheten til å benytte seg av såkalt hypnofødsel når prinsesse Charlotte og prins George får en liten bror eller søster.

Sunday Times skriver nemlig at jordmødre ved The Lindo Wing på St. Mary's Hospital i London skal ha gjennomgått et intensivt todagerskurs i hypnofødsel.

Det er ventet at hertuginne Kate kommer til å føde på The Lindo Wing for tredje gang denne våren, og ifølge Sunday Times kan hypnofødsel-teknikkene gjøre den forestående fødselen mindre smertefull for hertuginnen.

- Var ikke smertefullt

«Hypnofødsel» er ifølge avisen et samlebegrep for ulike teknikker som skal virke avslappende under en fødsel, deriblant selvhypnose, avspennings- og pusteteknikker.

Nettstedet Naturlig Liv skriver at hypnofødsel kan minne om å gå i en slags transe, og at teknikken gjør at man kan oppleve en mindre smertefull fødsel uten angst og frykt.

Ifølge Hello! Magazine har stjerner som skuespiller Jessica Alba (36) og supermodell Gisele Bündchen (37) benyttet seg av hypnofødsel.

- Kan trekke ut fødselen

Ifølge Sunday Times er det Katharine Graves, grunnleggeren av The Hypnobirthing Association, som vil trene opp jordmødrene hos blant annet The Lindo Wing.

Graves sier til avisen at jordmødre, selv om de har utrolig mye kunnskap, kan nyte godt av det å lære om hypnofødsel.

- Vi ser litt annerledes på ting, og jordmødre synes det er forfriskende å oppleve at fødsel ikke bare handler om retningslinjer og protokoller. Noen ganger kan småting en jordmor gjør, utgjøre en stor forskjell på en mors opplevelse, sier hun, og legger til:

- For eksempel kan en vennlig jordmor si: «Ikke bekymre deg», men så hører kvinnen som føder «bekymre». Hun begynner å uroe seg, noe som skaper spenninger og gjør at musklene ikke fungerer optimalt, noe som igjen gir smerter.

Katharine Graves påpeker til slutt at en såpass liten ting likevel kan gjøre at lengden på fødselen øker med flere timer.

LES OGSÅ: Fikk kritikk for fødselen - nå svarer hoffet​