Grevinne Alexandra:

Derfor har hun fortsatt innpass i kongehuset

Det er angivelig en helt spesiell grunn til at grevinne Alexandra fortsatt har et godt forhold til den danske kongefamilien.

GODT FORHOLD: Til tross for at det har gått 25 år siden danskene for første gang ble introdusert for prins Joachims daværende store kjærlighet, Alexandra Christina Manley, i dag kjent som grevinne Alexandra, har hun fortsatt et godt forhold til den danske kongefamilien. Foto: NTB Scanpix
GODT FORHOLD: Til tross for at det har gått 25 år siden danskene for første gang ble introdusert for prins Joachims daværende store kjærlighet, Alexandra Christina Manley, i dag kjent som grevinne Alexandra, har hun fortsatt et godt forhold til den danske kongefamilien. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det har gått 25 år siden danskene for første gang ble introdusert for prins Joachims (50) daværende store kjærlighet, Alexandra Christina Manley (55). Et år senere ble de mann og kone, og fire år etter bryllupet ønsket duoen sin først sønn, prins Nikolai (20), velkommen til verden.

I 2002 ble de tobarnsforeldre da prins Felix (17) meldte sin ankomst. To år senere tok imidlertid eventyrromansen en brå vending, og kunngjøringen om at Joachim og Alexandra skulle skilles sendte sjokkbølger gjennom Danmark.

Ekteskapsbruddet var såpass ukonvensjonelt, at dronning Margrethe (80) innledet annonseringen med en beklagelse. Dette fordi det hadde gått 160 år siden forrige skilsmisse fant sted i det danske kongehuset.

De påfølgende overskriftene om prins Joachims noe utsvevende oppførsel som nysingel ungkar, gjorde trolig ikke prosessen noe enklere for det danske kongehuset. Også Alexandra som gikk over til å tituleres som grevinne av Fredensborg etter skilsmissen, måtte tåle en rekke overskrifter i etterkant.

80-ÅRSDAG: Dronning Margrethe II av Danmark fylte 80 16. april. Egentlig skulle dagen feires med venner og bekjente. Men, som resten av verden måtte også de kongelige ty til digitale løsninger. Video: Det danske kongehus Vis mer

Inngikk pakt

Til tross for dette har hun hele veien hatt et godt forhold til kongefamilien. Dette er det angivelig en helt spesiell grunn til, ifølge danske Se og Hør.

Alexandra og dronning Margrethe skal nemlig ha inngått en gylden pakt som har sikret førstnevnte adgang til kongehuset etter skilsmissen.

Pakten skal ha gått ut på at grevinne Alexandra ikke skal uttale seg om sannheten bak skilsmissen til prins Joachim tilbake i 2004.

INVITERT: Under kronprins Frederiks 50-årsfeiring i 2018 var grevinne Alexandra gjest. Foto: NTB Scanpix
INVITERT: Under kronprins Frederiks 50-årsfeiring i 2018 var grevinne Alexandra gjest. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Jeg er sikker på at de er glade for at Alexandra er så rasjonell, og om det har vært en reell avtale eller ikke, så er jeg ganske sikker på at det har vært en implisitt avtale, forteller den danske kongehuseksperten Sebastian Olden Jørgensen til danske Se og Hør, og legger til:

- Avtalen er at hun holder seg på matten og beholder sin gode stil, og så kommer hun til å bli behandlet ordentlig. Den avtalen blir respektert fra begge sider. Det er krystallklart.

Et skrekkscenario for den danske kongefamilien skal ha vært skilsmissen mellom prins Charles og prinsesse Diana, hvor det trygt kan sies at skjeletter om ekteskapet veltet ut fra skapet etter skilsmissen.

Grevinne Alexandra på sin side var taus når det gjaldt sin skilsmisse til den danske prinsen.

- Hun har aldri røpet noe. Hun har ikke utlevert prins Joachim. Hun har beholdt den gode stilen til kongefamilien, og det tror jeg heller ikke kommer til å endre seg. For da hadde det gått galt for lenge siden. Det er lurt av henne også, og hvis hun gjorde det, ville hun ha blitt ført bak lyset, forklarer forfatter og kongehusekspert Søren Jakobsen.

BRUKER TITTELEN: Märtha Louise bruker sin prinsessetittel i en kommersiell sending hos Sionearth på YouTube. Video: Sionearth via YouTube Vis mer

- Bedre enn et dårlig ekteskap

Det skal imidlertid nevnes at grevinne Alexandra tidligere har uttalt seg om skilsmissen til prins Joachim. Det gjorde hun i et større intervju med Alt.dk hvor hun lettet på sløret om både ekteskapet som raknet, og om forholdet til prins Joachim i etterkant.

- En lykkelig skilsmisse er langt bedre enn et dårlig ekteskap. Når jeg ikke kunne få et lykkelig ekteskap, fikk jeg det som er nest best, og det er en lykkelig skilsmisse, sa grevinnen til Alt.

Alexandra understreket at det tidligere ekteparet i dag har et vennskapelig forhold. Ikke fordi de må, men fordi det har falt seg naturlig.

MOR OG SØNNER: Grevinne Alexandra og sønnene prins Nikolai (t.v) og prins Felix. Foto: NTB Scanpix
MOR OG SØNNER: Grevinne Alexandra og sønnene prins Nikolai (t.v) og prins Felix. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Til tross for at hun ikke lenger er ved prins Joachims side som kona hans, har grevinne Alexandra fått sine goder i form av apanasje hvert år. Men snart er også den tiden over. Apanasje er en årslønn fra statskassen til statsoverhodet eller et medlem av et fyrstehus.

- JEG STREVER: Hennes Kongelige Høyhet prinsesse Madeleine røpet hos «Skavlan» at hun aldri har vent seg til å være i oppmerksomhetens sentrum. - Jeg strever med det, sa svenskeprinsessen. Video: NRK Vis mer

Tviholder på diamantene

I 2017 ble det kjent at Alexandra ville si fra seg apanasjen når hennes yngste sønn prins Felix fyller 18 år, i 2021. Til tross for at hun gir fra seg en årslønn som for tre år siden lå på 2,4 millioner kroner, er det ikke alt hun er villig å gi slipp på fra tiden som Danmarks prinsesse, skal vi tro danske Se og Hør.

I tillegg til apanasje er det nemlig flere goder man får når man er en del av kongefamilien - deriblant smykker. Før Alexandra og Joachim giftet seg i 1995 fikk den kommende prinsessen et diadem av dronning Margrethe - som hun har planer om å beholde.

- Grevinnen kunne ikke drømme om å gi tilbake diademet. Det skal bli i familien, og går videre til hennes sønner, prins Nikolai og prins Felix, sa Alexandras private sekretær, Helle von Wildenrath Løvgreen, til det danske ukebladet i fjor.

DIADEM: Grevinne Alexandra vil om et år ikke lenger motta apanasje. Enkelte ting, som dette diademet, er hun derimot ikke villig til å gi fra seg. Foto: NTB Scanpix
DIADEM: Grevinne Alexandra vil om et år ikke lenger motta apanasje. Enkelte ting, som dette diademet, er hun derimot ikke villig til å gi fra seg. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Den danske forfatteren og kongehuseksperten Søren Jakobsen fastslo at grevinnen juridisk sett har rett til å beholde gaven. Likevel mente han at hun moralsk sett bør levere diademet tilbake til dronningen, da tanken bak gaven var at Alexandra skulle bruke det i selskap med andre kongelige.

LES OGSÅ: Har forlatt Danmark i hemmelighet

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer