Den britiske kongefamilien:

Derfor har dronningen alltid med sitt eget blod i bagasjen

Alt det rare kongelige har med på flyreiser.

BLÅTT BLOD: Medlemmene av kongehuset i Storbritannia må følge streng kongelig protokoll - også når de er på reisefot. Nå kommer det frem at flere i familien reiser utenlands - med forsyninger av sitt eget blod i bagasjen. Her er de under dronning Elizabeths bursdagsmarkering i juni i år. Foto: NTB Scanpix
BLÅTT BLOD: Medlemmene av kongehuset i Storbritannia må følge streng kongelig protokoll - også når de er på reisefot. Nå kommer det frem at flere i familien reiser utenlands - med forsyninger av sitt eget blod i bagasjen. Her er de under dronning Elizabeths bursdagsmarkering i juni i år. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er en kjent sak at kongelige verden over er nødt til å følge streng, kongelig protokoll. Det innebærer en rekke regler for hva man kan foreta ta seg og ikke - og regulerer kongelig skikk og bruk.

Særlig medlemmene i det britiske kongehuset er kjent for måtte følge reglene til punkt og prikke. De går nemlig for å være blant de mest konservative kongehusene i hele verden - og da skorter det ikke på regler.

Å være kongelig kan nemlig by på noen litt andre utfordringer enn for mannen i gata - ikke minst når de legger ut på statsbesøk eller offisielle reiser til utlandet.

Det finnes nemlig en rekke «skjulte» regler i den strenge protokollen som medlemmene av den britiske kongefamilien må følge - for eksempel når de skal ut å fly - og noen av reglene vekker større oppsikt enn andre.

PÅ REISEFOT: Dronning Elizabeth er stadig på farten, tross sin høye alder. Nå kommer det frem at den britiske kongefamilien har en rekke ting med seg når de er på kongelige reiser. Her er dronningen og prins Phillip på statsbesøk til Australia i 2011. Foto: NTB Scanpix
PÅ REISEFOT: Dronning Elizabeth er stadig på farten, tross sin høye alder. Nå kommer det frem at den britiske kongefamilien har en rekke ting med seg når de er på kongelige reiser. Her er dronningen og prins Phillip på statsbesøk til Australia i 2011. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Nylig ble det nemlig avslørt at Storbritannias statsoverhode, dronning Elizabeth (93) har med seg forsyninger av sitt eget blod når hun reiser utenlands. Det samme gjelder for dronningens ektemann, prins Phillip (98) og deres eldste sønn, tronarvingen prins Charles (70).

Det skriver The Sun.

I tilfelle nødssituasjoner

Dronning Elizabeth går for å være blant de mest bereiste monarkene i historien - noe som nok har bidratt til at hun med årenes løp har lært seg kunsten å pakke riktig for lengre reiser.

Den for noen kanskje bisarre tradisjonen om å pakke med seg sitt eget blod på reiser, har sin bakgrunn i at det kan oppstå medisinske nødssituasjoner i land som har dårlig tilgang på blod - noe som kan være svært farlig dersom de kongelige blir syke.

PÅ REISEFOT: De kongelige må følge mange regler når de reiser. Her er dronning Elizabeth og prins Phillip på flyplassen i Berlin i 2004. Foto: NTB Scanpix
PÅ REISEFOT: De kongelige må følge mange regler når de reiser. Her er dronning Elizabeth og prins Phillip på flyplassen i Berlin i 2004. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Dronningen reiser alltid med blodforsyninger som en lege, som er med på de kongelige reisene, har ansvar for, sier kongeredaktør Adam Helliker til The Sun.

Han forklarer videre at dersom de kongelige befinner seg i land som ikke kan garantere for raske forsyninger av pålitelig blod - som for eksempel i deler av Afrika - vil hennes medbrakte blodposer komme til nytte dersom dronningen eller andre medlemmer av kongefamilien skulle oppleve en medisinsk nødssituasjon.

Blodet tappes fra de kongelige før de skal reise, og oppbevares i forsyningsposer under hele oppholdet. Når den 93 år gamle monarken reiser, har hun også med seg et medisinsk team bestående av tre leger som til enhver tid er oppdatert på hvor nærmeste sykehus er, ifølge The Sun.

STRÅLTE: Hertuginne Kate og prins William var fornøyde med besøket sitt så langt, og Kate så frem til en dag med mer utendørsaktiviteter. Video: Kine Falch / Reporter: Henriette Eilertsen Vis mer

At dronningen kun bruker sitt eget - kall det gjerne blått blod - bidrar også til å redusere sjansene for infeksjoner.

Det overrasker ikke Se og Hørs kongehusekspert Caroline Vagle at flere i den britiske kongefamilien reiser med sitt eget blod i bagasjen.

- Sikkerheten rundt de kongelige er stor, så også i helseøyemed. Dette er for å være på den sikre siden, uansett hvor de er i verden, sier hun.

Dette er riktignok ikke de eneste reglene de kongelige er nødt til å følge når de skal fly - for lista er lang.

STOLTE: Det var to tydelig stolte foreldre som viste fram babyen sin til pressen for første gang. Hertuginne Meghan Markle og prins Harry fikk en sønn mandag 6. mai. Video: AP DV/NTB Scanpix Vis mer

Reiser med sort antrekk

En av reglene ble satt på prøve da daværende prinsesse Elizabeth reiste på statsbesøk til Kenya med prins Phillip vinteren 1952.

En av de strengeste reglene for kongelige reiser er nemlig at medlemmene alltid er nødt til å pakke med seg et helsvart antrekk i bagasjen. Dette er et sørgeantrekk som skal brukes ved dødsfall - og er vanlig for mange kongehus i Europa.

KOM HJEM: Da dronning Elizabeth kom hjem for å ta over tronen i 1952, fikk hun levert et sort sørgenatrekk på flyplassen. Foto: NTB Scanpix
KOM HJEM: Da dronning Elizabeth kom hjem for å ta over tronen i 1952, fikk hun levert et sort sørgenatrekk på flyplassen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Da dronning Elizabeths far, Georg VI, døde 6. februar 1952 var hun på offisielt besøk i Kenya, uten å ha med seg et sort sørgeantrekk - noe som var stikk i strid med den strenge, kongelige klesprotokollen.

Den daværende prinsessen var på safari og hadde pakket kofferten deretter - noe som gjorde at dronning Elizabeth fikk levert et sort antrekk på flyplassen så snart hun var tilbake i hjemlandet.

GODE VENNER: Det er ikke første gang vi ser John Carew og Prins William kose seg i hverandres selskap. Senest på mandag fikk vi se guttene på tribunen da fotballaget Aston Villa skulle kjempe seg tilbake til hovedligaen i England. Og Carew er glad for vennskapet med prinsen. Vis mer

Det var også lagt ned forbud for fotografene om ta bilder av kongefamilien før de hadde skiftet til sørgeantrekkene.

Også norsk tradisjon

I det norske kongehuset finnes det tilsvarende tradisjoner for å ha sørgeklær i bagasjen. Da det ble tronskifte etter at kong Olav gikk bort i 1992, befant både dronning Sonja og prinsesse Märtha Louise seg i utlandet.

Da kong Olav gikk bort i 1991, ble barnebarnet Märtha Louise avbildet på vei hjem til Norge fra Heathrow flyplass i London - nettopp ikledd svart.

Hennes mor, dronning Sonja, befant seg i Frankrike da svigerfaren sovnet stille inn, og ble møtt av sin ektemann ikledd lang, svart kåpe på flyplassen i Oslo.

I 2017 fortalte TV 2s kongehusekspert Kjell Arne Totland til Se og Hør at sørgeantrekkene lenge var en kongelig tradisjon i Europas kongehus, som stammer fra tiden da de offisielle reisene kunne vare i uker og måneder - men at det var mer vanlig før.

GRATULASJON: Da vi møtte Kronprinsparet på t-banen i Oslo, minnet vi dem på en liten ting de kanskje skulle ha gjort. Vis mer

- På noen av bildene fra dronning Elizabeths hjemkomst, etter farens død, kan man faktisk skimte en blomstret kjole under kåpen, sa han den gang.

Får ikke fly sammen

Det finnes imidlertid også andre regler for den britiske kongefamilien - og en av dem er en regel hertuginne Kate (37) og prins William (37) «alltid» ser ut til å bryte - at tronarvinger ikke kan reise med samme fly.

Det er en eldgammel regel som i sin tid ble laget for å sørge for at monarkiet ikke skulle kollapse og stå uten en arving dersom flyet i verste fall skulle styrte.

MED FAMILIEN: Kronprins Haakon flyr gjerne med kona, barna og søsteren sin, men aldri med sine foreldre. Foto: NTB scanpix
MED FAMILIEN: Kronprins Haakon flyr gjerne med kona, barna og søsteren sin, men aldri med sine foreldre. Foto: NTB scanpix Vis mer

Hertugparet av Cambridge bryter likevel den strenge protokollen stadig, og blir ofte observert inn og ut av fly sammen med sin eldste sønn, tronarvingen prins George (6).

I Norge er det derimot tradisjon for at de kongelige reiser hver for seg - selv om de skal til samme destinasjon.

«BECOMING ROYALE»: Hertuginne Meghan Markles far, Thomas Markle, reagerer med sinne over en scene i den nye «Becoming Royale», som baserer seg på Meghan og Prins Harry sitt første år som gift. Vis mer

På midten av 2000-tallet ble flyregelen diskutert i forbindelse med den norske kongefamilien. De hadde da reist til Karibia for å feire dronning Sonjas 70-årsdag, men reiste ned med forskjellige fly.

TROSSER PROTOKOLLEN: Selv om den kongelige britiske protokollen sier at tronarvinger ikke skal ta fly sammen, har man ofte kunne se prins William reise med sin eldste sønn, prins George. Her er de i 2013. Foto: NTB Scanpxi
TROSSER PROTOKOLLEN: Selv om den kongelige britiske protokollen sier at tronarvinger ikke skal ta fly sammen, har man ofte kunne se prins William reise med sin eldste sønn, prins George. Her er de i 2013. Foto: NTB Scanpxi Vis mer

Ifølge Sven Gjeruldsen, assisterende kommunikasjonssjef ved Slottet, er det bare kongen og kronprinsen som aldri flyr sammen. Det sa han til Nettavisen i 2007.

- Årsaken til at de ikke skal reise sammen på fly, er jo at arverekken potensielt sett kan falle om flyet styrter. Dersom hele familien skal reise et sted sammen, for eksempel til et arrangement eller på ferie, prøver de etter beste evne å få tak i forskjellige fly, sa Se og Hørs kongehusekspert Anders Johan Stavseng i 2018.

REISEVANT: Det norske kongeparet er bereist - og tar også sine forholdsregler når de skal på offisielle besøk. Her er de på vei ut flytrappa på Svalbard i 1991. Foto: NTB Scanpix
REISEVANT: Det norske kongeparet er bereist - og tar også sine forholdsregler når de skal på offisielle besøk. Her er de på vei ut flytrappa på Svalbard i 1991. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Det er imidlertid ingen tvil om at også den norske kongefamilien tar sine forholdsregler når de er ute og reiser. Da kong Harald og dronning Sonja var på statsbesøk til Portugal i 2016, hadde kongen et medisinsk team bestående av lege og sykepleier med på reisen.

Teamet bar til enhver tid med seg en hjertestarter som kunne brukes dersom noe uforutsett skulle inntreffe. Dessuten var en ambulanse til enhver tid med i kongeparets kortesje.

Da kongeparet var i Tyskland for noen år tilbake, var også kongefamiliens livlege med på turen.

- Jeg vet ikke hvorvidt den norske kongefamilien gjør det samme med tanke på blod på reiser, men at også de tar sin forholdsregler, er jeg ganske trygg på, sier Se og Hørs kongehusekspert Caroline Vagle.

LES OGSÅ: Kjenner du igjen stjernen?

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer