Prinsesse Märtha Louise:

Derfor ga hun fra seg apanasjen

Kongsdatteren forteller mer om beslutningen i 2001 i ny podkast-episode.

PÅ EGNE BEIN: De siste 20 årene har prinsesse Märtha Louise tjent pengene sine på egen hånd, som den første i det norske kongehuset. Her med kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit i 2018. Foto: Lise Åserud / NTB
PÅ EGNE BEIN: De siste 20 årene har prinsesse Märtha Louise tjent pengene sine på egen hånd, som den første i det norske kongehuset. Her med kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit i 2018. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert

For 20 år siden valgte prinsesse Märtha Louise (49) å si fra seg apanasjen, den økonomiske støtten hun mottok som en del av kongefamilien.

Siden den gang har hun vært økonomisk selvstendig og tjent sine egne penger på blant annet bøker og foredrag. Nå forteller prinsessen hvorfor hun ga fra seg pengestøtten.

Märtha Louise var 18 år da hun fikk apanasjen. Det forteller hun selv i podkasten «Summa summarum», hvor hun også røper at det var snakk om 160 000 kroner i året.

- Da jeg ble eldre hadde jeg fremdeles 160 000 kroner i året, uten å få lov til å jobbe og jeg kunne ikke forhandle den lønnen, forteller hun i podkasten.

Kunne ikke jobbe

Kongsdatteren forklarer at dette var en symbolsk sum, og at kvinner i det norske kongehuset gjennom historien ikke har fått penger for den jobben de har gjort.

- Jeg tenkte «hvordan skal jeg overleve på den lønnen?» Jeg er oppdratt til å være en kvinne som tar min egne valg og alle i min generasjon tjener sine egne penger og utdanner seg, sier 49-åringen i podkasten.

Märtha Louise forteller også at det ikke var aktuelt å gifte seg med en rik mann for så å være avhengig av ham.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.