Prinsesse Märtha Louise:

Derfor ga hun fra seg apanasjen

Kongsdatteren forteller mer om beslutningen i 2001 i ny podkast-episode.

PÅ EGNE BEIN: De siste 20 årene har prinsesse Märtha Louise tjent pengene sine på egen hånd, som den første i det norske kongehuset. Her med kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit i 2018. Foto: Lise Åserud / NTB
PÅ EGNE BEIN: De siste 20 årene har prinsesse Märtha Louise tjent pengene sine på egen hånd, som den første i det norske kongehuset. Her med kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit i 2018. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert

For 20 år siden valgte prinsesse Märtha Louise (49) å si fra seg apanasjen, den økonomiske støtten hun mottok som en del av kongefamilien.

Siden den gang har hun vært økonomisk selvstendig og tjent sine egne penger på blant annet bøker og foredrag. Nå forteller prinsessen hvorfor hun ga fra seg pengestøtten.

Märtha Louise var 18 år da hun fikk apanasjen. Det forteller hun selv i podkasten «Summa summarum», hvor hun også røper at det var snakk om 160 000 kroner i året.

- Da jeg ble eldre hadde jeg fremdeles 160 000 kroner i året, uten å få lov til å jobbe og jeg kunne ikke forhandle den lønnen, forteller hun i podkasten.

DUREK: I andre episode av «Helt Harald» fortalte prinsesse Märtha Louise om hvordan hun møtte sjaman Durek. Vis mer

Kunne ikke jobbe

Kongsdatteren forklarer at dette var en symbolsk sum, og at kvinner i det norske kongehuset gjennom historien ikke har fått penger for den jobben de har gjort.

- Jeg tenkte «hvordan skal jeg overleve på den lønnen?» Jeg er oppdratt til å være en kvinne som tar min egne valg og alle i min generasjon tjener sine egne penger og utdanner seg, sier 49-åringen i podkasten.

Märtha Louise forteller også at det ikke var aktuelt å gifte seg med en rik mann for så å være avhengig av ham.

- Så da ble det «hva gjør vi nå?». Etter mye om og men ble det sånn i 2001 at jeg sa fra meg «Hennes kongelige høyhet», og begynte å tjene mine egne penger, fortsetter hun.

BAK KULISSENE: Bli med Märtha Louise bak kulissene når hun skal representere luft i et kunstprosjekt om de fire elementene. Video: TV 2 Vis mer

Ifølge 49-åringen er trolig hun den i landet som er gladest for å betale skatt, samtidig som hun var den første i de kongelige kretsene som tok en egen jobb - noe det ikke har vært tradisjon for, sier Märtha.

Se og Hør har vært i kontakt med Prinsesse Märtha Louises manager, Carina Scheele Carlsen, som opplyser om at prinsessen ikke har noen kommentarer utover det hun sier i podkasten.

- Var et problem

Prinsesse Märtha Louise har ved flere anledninger snakket om sitt forhold til det norske kongehuset. I et intervju med Insider i desember, fortalte hun om hvordan det var et problem at hun som kongeparets eldste barn ikke kunne arve tronen fordi hun var kvinne.

I 1971 var det bare menn som kunne arve tronen.

FIKK KRITIKK: Prinsesse Märtha Louise åpner seg om kritikkstormen som møtte henne etter åpningen av «engelskolen» i 2007. Video: Bertrands Univers / Radio Norge. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

- Det første som skjedde da jeg ble født var: «Herregud, det er en jente, hva gjør vi?» Jeg var i utgangspunktet et problem fra jeg ble født, noe jeg ikke visste om. Mamma og pappa ville alltid ha en jente, så jeg følte aldri at jeg ble undergravd fordi jeg er en jente i familien min, sa hun.

Det skal imidlertid nevnes at kvinner kan ta over som monark i Norge den dag i dag. Dette som følge av en grunnlovsendring i 1990 der kjønnene ble likestilt.

To år etter at Märtha Louise kom til verden, ble kronprins Haakon (47) født. Han ble tronarving da kong Harald (84) ble konge i 1991.

FORFULGT: I «Märtha» på TV 2 snakker prinsesse Märtha Louise ut om forholdet til Ari Behn. Hun beskriver den første tida som «ganske spesiell», og forteller at de ble forfulgt 24 timer i døgnet. Programmet har premiere på TV 2 7. april. Video: TV 2 Vis mer

Men da Märtha Louise var tenåring dukket det opp diskusjoner om hvorvidt reglene rundt arvefølgerekken skulle endres. Hun ble spurt om hun ville være dronning, noe hun aldri hadde tenkt tanken på en gang, ifølge henne selv.

- Jeg var fornøyd med oppveksten min, jeg var ikke misunnelig i det hele tatt, sa Märtha Louise i intervjuet.

Videre forklarte prinsessen at hun ikke følte seg i stand til å ta en så stor beslutning om fremtiden sin i den alderen. Dermed ble det til slutt bestemt at broren, kronprins Haakon, skulle forbli tronarving.

LES OGSÅ: Overrasker med nye bilder av kongeparet

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer