Keiser Naruhito:

Derfor er kronprins Haakon i Japan

Japan har offisielt fått ny keiser, og Norges kronprins er til stede på festen.

HURRA: Selv om keiser Naruhito tok over etter faren i mai, tok han offisielt over tronen først i dag. Det skjedde under en tradisjonsrik seremoni. Folkefesten de hadde planlagt er imidlertid foreløpig satt på vent. Foto: NTB scanpix
HURRA: Selv om keiser Naruhito tok over etter faren i mai, tok han offisielt over tronen først i dag. Det skjedde under en tradisjonsrik seremoni. Folkefesten de hadde planlagt er imidlertid foreløpig satt på vent. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det begynner å bli en stund siden de japanske kongelige skapte overskrifter internasjonalt. Den tradisjonelle keiserfamilien gjennomgikk i mai en stor endring, da keiser Akihito (85) ble den første av sitt slag til å abdisere på over 200 år.

Også i Japan går kongelige stillinger i arv, og hans 59 år gamle sønn Naruhito ble derfor en naturlig arvtaker. Den 1. mai i år tok han over, etter at flere tradisjonelle ritualer og seremonier ble gjennomført.

Det skulle imidlertid vise seg at de ikke var helt ferdig med den offisielle biten. Tidlig tirsdag morgen norsk tid, ble 59-åringen offisielt innsatt som landets keiser.

Med rundt 2000 gjester fra 180 nasjoner, deriblant kronprins Haakon (46) og en rekke andre kongelige, ble den eldgamle seremonien iverksatt mens nordmenn flest fortsatt sov.

Alt har derimot ikke gått som planlagt, ifølge BBC.

TIL STEDE: Kronprins Haakon var til stede, uten kronprinsesse Mette-Marit, da den høytidelige seremonien gikk av stabelen tirsdag ettermiddag i Japan. Foto: NTB scanpix
TIL STEDE: Kronprins Haakon var til stede, uten kronprinsesse Mette-Marit, da den høytidelige seremonien gikk av stabelen tirsdag ettermiddag i Japan. Foto: NTB scanpix Vis mer

Tradisjonsrikt

Det er en kjent sak at det japanske kongelige må følge et enda mer rigid og gammeldags system enn norske og britiske. Da keiser Akihito takket for seg tidligere i år, måtte han blant annet ha en «audiens» med solguden Amaterasu. Det skyldes at de tror at den omtrent 2600 år gamle keiserslekten stammer fra solguden.

Da den nye keiseren nå offisielt skulle bestige tronen, ble det også markert på tradisjonelt vis. «Sokui no Rei» er navnet på seremonien, som innebar at keiseren måtte ha på seg et brunt antrekk og sitte på en 6,5 meter høy trone.

PÅ TRONEN: Selv om keiser Naruhito tok over etter faren i våres, tok han offisielt over tronen først i dag. Foto: NTB scanpix
PÅ TRONEN: Selv om keiser Naruhito tok over etter faren i våres, tok han offisielt over tronen først i dag. Foto: NTB scanpix Vis mer

Der leste han en formell tale høyt:

- Jeg sverger at jeg vil oppføre meg i henhold til grunnloven, og at jeg skal gjennomføre mine plikter som et symbol for staten og som et symbol for forenligheten av folket, sa han, ifølge Reuters oversettelse.

- SVERGER: Keiser Naruhito leste den tradisjonelle teksten høyt. Foto: NTB scanpix
- SVERGER: Keiser Naruhito leste den tradisjonelle teksten høyt. Foto: NTB scanpix Vis mer

Hans kone, keiserinne Masako, satt ved hans side hele tiden, ikledd et like tradisjonelt antrekk. Hun hadde på seg hele 12 lag, og antrekket skal ha veid flere kilo. I rommet var også flere hellige sverd og juveler, som blir overbrakt i slike anledninger.

Sistnevnte regalier ble også brukt i seremonien da keiserens far abdiserte tidligere i år - i det som blir omtalt som «fururommet» i palasset.

TUNGT: Keiserinnens kappe besto av hele 12 lag, og skal ha veid flere kilo. Foto: NTB scanpix
TUNGT: Keiserinnens kappe besto av hele 12 lag, og skal ha veid flere kilo. Foto: NTB scanpix Vis mer

Ingen folkefest

Selvsagt er det på sin plass å feire etter en slik seremoni, men markeringen blir noe mer monoton enn først antatt. Nylig herjet tyfonen Hagibis i Japan, en storm som kostet nærmere 80 mennesker livet.

Av respekt for ofrene og deres familier, har de bestemt seg for å utsette paraden som egentlig skulle arrangeres.

Paraden er flyttet til 10. november. Her skal keiseren sitte i en åpen limousin, i en slags kortesje, ifølge Washington Post.

PÅ BESØK: Kong Philippe og dronning Mathilde av Belgia hadde tatt turen for å få med seg den store begivenheten. Foto: NTB scanpix
PÅ BESØK: Kong Philippe og dronning Mathilde av Belgia hadde tatt turen for å få med seg den store begivenheten. Foto: NTB scanpix Vis mer
OFFISIELT: Det danske kronprinsparet hadde også tatt turen. Foto: NTB scanpix
OFFISIELT: Det danske kronprinsparet hadde også tatt turen. Foto: NTB scanpix Vis mer
SÖTA BROR: Sverige sendte både kong Carl Gustaf og kronprinsesse Victoria til Japan. Foto: NTB scanpix
SÖTA BROR: Sverige sendte både kong Carl Gustaf og kronprinsesse Victoria til Japan. Foto: NTB scanpix Vis mer

I kveld skal derimot den store dagen feires «privat» med de inviterte gjestene. På palasset inviteres det til bankett med tradisjonell musikk og dans, der samtlige inviterte statsledere og andre kongelige altså samles.

Kronprins Haakon er til stede i Japan uten kronprinsesse Mette-Marit (46). Hun meldte forfall til forrige ukes Stortingsmiddag, og har ikke flere offisielle oppdrag resten av måneden ifølge Kongehusets offisielle program.

ENSOM MAJESTET: Mens det svenske kongehuset stilte med både kong Carl Gustaf og kronprinsesse Victoria, og det danske sendte kronprins Frederik og kronprinsesse Mary, klarte kronprins Haakon seg selv under tronskifteseremonien i Japan. Foto: NTB scanpix
ENSOM MAJESTET: Mens det svenske kongehuset stilte med både kong Carl Gustaf og kronprinsesse Victoria, og det danske sendte kronprins Frederik og kronprinsesse Mary, klarte kronprins Haakon seg selv under tronskifteseremonien i Japan. Foto: NTB scanpix Vis mer

På onsdag skal dessuten statsminister Shinzo Abe og hans kone Akie også avholde an bankett, som de har bedt 900 gjester til.

En annen markering den nye keiseren har bestemt seg for å gjennomføre, innebærer at de skal benåde en halv million småkriminelle - som under Japans tøffe justisvesen har hatt lengre fengselsstraffer enn hva de egentlig skulle hatt.

Født inn i rollen

Den nye keiseren har studert ved Oxford, mens hans kone, keiserinne Masako, har studert ved Harvard. Det er derfor ventet at det nye keiserparet kommer til å være moderne monarker, som muligens lar seg inspirere mer av vesten enn det forfedrene deres har gjort.

- Jeg vil dele gleder og sorger med folket, har den nye keiseren tidligere uttalt, ifølge Japan Times.

Videre la han til at det trolig vil skje enkelte endringer med ham i spissen:

- Jeg kommer til å gå etter det som er forventet av en keiserfamilie i ei tid der ting endrer seg.

Han har heldigvis god trening, og vet hvordan han skal te seg for å tilfredsstille forventningene til konservative japanere. Han er født inn i rollen, og etter å ha sett sine foreldre og besteforeldre, tror han at overgangen kommer til å gå fint.

AVSLAPPENDE: Kronprins-familien koser seg på badeferie ved vannkanten i Ibiza. Foto: NTB Scanpix/Splash Vis mer

LES OGSÅ: Røper babyens kjønn og navn

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer