Prinsesse Märtha Louise 47 år:

Derfor er ikke Märthas bursdag offisiell flaggdag

Tretten år siden vi sist heiset flagget.

GRATULERER MED DAGEN!: I dag fyller prinsesse Märtha Louise 47 år. I år som de tolv tidligere årene, markeres bursdagen uten offisiell flagging. Her avbildet i anledning kongeparets 80-årsjubileum i fjor. Foto: NTB Scanpix

GRATULERER MED DAGEN!: I dag fyller prinsesse Märtha Louise 47 år. I år som de tolv tidligere årene, markeres bursdagen uten offisiell flagging. Her avbildet i anledning kongeparets 80-årsjubileum i fjor. Foto: NTB Scanpix

Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I dag, lørdag 22. september, er det 47 år siden prinsesse Märtha Louise ble født. Det var på Rikshospitalet i Oslo at kongeparets førstefødte kom til verden, og Norge fikk en ny flaggdag.

I motsetning til markeringen av andre kongelige bursdager, forsvant riktignok Märthas offisielle flaggdag i 2005. Dette som følge av at prinsessen har gitt avkall på tittelen som «Hennes Kongelige Høyhet», en beslutning hun tok i 2002.

FJERNET TITTEL: Prinsesse Märtha Louise avbildet samme år som hun bestemte seg for å gi avkall på tiltaleformen «Hennes Kongelige Høyhet». Her sammen med eksmannen Ari Behn og kronprinsesse Mette-Marit. Foto: Knut Fjeldstad / NTB Scanpix
FJERNET TITTEL: Prinsesse Märtha Louise avbildet samme år som hun bestemte seg for å gi avkall på tiltaleformen «Hennes Kongelige Høyhet». Her sammen med eksmannen Ari Behn og kronprinsesse Mette-Marit. Foto: Knut Fjeldstad / NTB Scanpix Vis mer

I samråd med Slottet ble altså prinsessens fødselsdag opphevet som påbudt offisiell flaggdag, tre år etterpå.

- Ingen tilbakevirkende kraft

I praksis har Norges offisielle flaggdager valgfri betydning for folk flest. Ifølge flaggforskriften er det bare landets statlige virksomheter som er pliktet til å heise flagget på utvalgte datoer, som ved siden av kongelige bursdager gjelder merkedager som 1. og 17. mai, samefolkets dag eller 1. juledag.

Märtha Louises flagg-fravær, som altså har vært gjeldende i tretten år, faller trolig ikke prinsessen tungt for brystet.

47-åringen valgte tross alt å si fra seg ovennevnte tiltaleform for å kunne leve som selvstendig næringsdrivende, noe hun gjennom flere intervjuer har gitt uttrykk for at hun ikke angrer et sekund på.

Også det faktum at Märtha ikke står først i arverekken til å bli Norges monark, selv hun er født før kronprins Haakon (45), virker prinsessen å være svært takknemlig for.

FEIRER: Kronprins Håkon og Prinsesse Märtha Louise taler til Kong Harald og dronning Sonja under gallamiddagen på Slottet i anledning kongeparets 80-årsfeiring. Video: NTB Scanpix Vis mer

- Jeg husker min bestefar, kong Olav, sa: «Man kan ikke ta en hest ut av racet når det allerede er startet». Heldigvis ble loven endret til at «for barn født etter 1990, der arver den førstefødte tronen». Ingen tilbakevirkende kraft. Og jeg er så glad for at det ble ham, fortalte hun til bladet Tara i 2016.

Årelang debatt

Som Märtha selv nevner ble kongelige kvinner og menn først likestilte som arverettigede i 1990. Unntaket er altså dem som er født før dette året, og innebærer at kronprins Haakon står før storesøsteren i arvefølgen.

I kongebarnas oppvekst pågikk det likevel en årelang debatt om hvem som faktisk skulle overta tronen.

- Vi diskuterte både med statsministeren og kongen. Alle var liksom med å diskutere disse tingene. Jeg tror nok at i hele denne runden, fordi jeg er så sensitiv, tok dette innover meg. Jeg tenkte at det hadde vært så mye enklere hvis jeg var gutt, så hadde alle sluppet alt dette her, fortalte Märtha i stolen hos Fredrik Skavlan i fjor.

Saken fortsetter under:

TRONEARV: I et åpent intervju hos Skavlan forteller prinsesse Märtha Louise om tiden som lite barn da debatten om hvor vidt Märtha eller Kronprins Haakon skulle bli Norges neste trone-arving. Video: NRK Vis mer

I dag er prinsessen nummer fire i arverekken til tronen, etter sin bror og hans barn, prinsesse Ingrid Alexandra (14) og prins Sverre Magnus (12).

Donerer penger

I likhet med Märthas manglende flaggdag er heller ikke selve bursdagsfeiringen en offisiell markering. Ifølge NTB benytter prinsessen heller anledningen til donere penger fra sitt eget fond, slik hun har gjort flere ganger tidligere.

I år gir fondet penger til hjelp for barn med funksjonshemning, som er et område prinsessen brenner for. NTB skriver at fondet gir totalt 475 000 kroner til 41 prosjekter over hele landet, deriblant lokallag av ADHD Norge, Diabetesforbundet, Oslo Døveforening, Handikappede Barns Foreldreforening og Dysleksi Norge.

ENGASJERT: En smilende prinsesse Märtha Louise var til stede på Olympiatoppen tidligere denne måneden for å presentere stiftelsen «VI». Stiftelsen skal fremme paraidretten i Norge og jobbe for funksjonshemmedes rettigheter og muligheter.
Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix
ENGASJERT: En smilende prinsesse Märtha Louise var til stede på Olympiatoppen tidligere denne måneden for å presentere stiftelsen «VI». Stiftelsen skal fremme paraidretten i Norge og jobbe for funksjonshemmedes rettigheter og muligheter. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix Vis mer

Selv om bursdagsbarnet ikke får hele Norges oppmerksomhet på fødselsdagen, har hun vært i vinden flere ganger den siste tiden.

Tidligere denne måneden ble det eksempelvis kjent at 47-åringen skal legge ned engleskole-virksomheten og millionbedriften hun har drevet sammen med makker Elisabeth Nordeng siden 2007, for å ta fatt på «andre aktiviteter».

Selger Olavs paradis

Märtha har også skapt overskrifter etter at Se og Hør i august avslørte at hun selger strandeiendommen Bloksberg på Hankø i Østfold, som har tilhørt kongefamilien siden daværende kronprins Olav kjøpte den i 1947.

Den fasjonable eiendommen har altså vært i kongefamiliens eie siden like etter krigen, og kan bli solgt for så mye som 70 millioner kroner, ifølge kjendismekler Miguel Sørholt.

Lørdag for to uker siden debuterte for øvrig den hesteinteresserte trebarnsmoren som travkusk på Bjerke travbane, der hun endte på nest sisteplass.

Märtha opplyste for øvrig overfor Instagram-følgerne sine lørdag kveld at store deler av bursdagen ble tilbrakt i stallen sammen med favoritthesten Carsall.

Saken fortsetter under:

«Tusen takk for alle hilsener jeg har fått på bursdagen min. Jeg har lest og beundret hver og en av dem», skriver hun i innlegget.

LES OGSÅ: Kongefansen raser etter dette bildet

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer