Prinsesse Märtha Louise 47 år:

Derfor er ikke Märthas bursdag offisiell flaggdag

Tretten år siden vi sist heiset flagget.

GRATULERER MED DAGEN!: I dag fyller prinsesse Märtha Louise 47 år. I år som de tolv tidligere årene, markeres bursdagen uten offisiell flagging. Her avbildet i anledning kongeparets 80-årsjubileum i fjor. Foto: NTB Scanpix

GRATULERER MED DAGEN!: I dag fyller prinsesse Märtha Louise 47 år. I år som de tolv tidligere årene, markeres bursdagen uten offisiell flagging. Her avbildet i anledning kongeparets 80-årsjubileum i fjor. Foto: NTB Scanpix

Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I dag, lørdag 22. september, er det 47 år siden prinsesse Märtha Louise ble født. Det var på Rikshospitalet i Oslo at kongeparets førstefødte kom til verden, og Norge fikk en ny flaggdag.

I motsetning til markeringen av andre kongelige bursdager, forsvant riktignok Märthas offisielle flaggdag i 2005. Dette som følge av at prinsessen har gitt avkall på tittelen som «Hennes Kongelige Høyhet», en beslutning hun tok i 2002.

I samråd med Slottet ble altså prinsessens fødselsdag opphevet som påbudt offisiell flaggdag, tre år etterpå.

- Ingen tilbakevirkende kraft

I praksis har Norges offisielle flaggdager valgfri betydning for folk flest. Ifølge flaggforskriften er det bare landets statlige virksomheter som er pliktet til å heise flagget på utvalgte datoer, som ved siden av kongelige bursdager gjelder merkedager som 1. og 17. mai, samefolkets dag eller 1. juledag.

Märtha Louises flagg-fravær, som altså har vært gjeldende i tretten år, faller trolig ikke prinsessen tungt for brystet.

47-åringen valgte tross alt å si fra seg ovennevnte tiltaleform for å kunne leve som selvstendig næringsdrivende, noe hun gjennom flere intervjuer har gitt uttrykk for at hun ikke angrer et sekund på.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer