Derfor er ikke flagget på halv stang

Til tross for at flere av landets befolkning har tent levende lys utenfor Slottet, er det enkelte som lurer på hvorfor flagget ikke er på halv stang på Slottet.

FASTE REGLER: Det er en grunn til at flagget ikke er firt på halv stang på Slottets tak. Foto: NTB Scanpix
FASTE REGLER: Det er en grunn til at flagget ikke er firt på halv stang på Slottets tak. Foto: NTB Scanpix Vis mer

I går kom den triste nyheten om at forfatteren og kunstneren Ari Behn har gått bort. I etterkant av dødsfallet er det flere som har tent levende lys og lagt blomster ved sokkelen til Brynjulf Bergsliens rytterstatue utenfor Slottet, men enkelte undres over hvorfor det ikke ble flagget på halv stang på Slottet.

Det var VG som først omtalte saken.

Assisterende kommunikasjonssjef ved Slottet, Svein Gjeruldsen, forklarer overfor Se og Hør hvorfor det er flagget på halv stang på Kongsseteren og på Skaugum, men ikke på Slottet.

- Det er et kommandoflagg som henger på Slottet. Det symboliserer hvem som styrer landet, og det er kongeflagget som henger der, sier han.

Dersom kongen er utenlands vil det altså være kronprinsflagget som er heist på stangen. Den dagen kong Harald går bort, vil kongeflagget vaie fra halv stang.

LYSHAV: Hundrevis av lys er tent på Slottsplassen til minne om Ari Behn, som tok livet sitt første juledag. Reportere: Silje Vemøy og Thea Hope Vis mer

Faste regler som følges

På kongehusets hjemmeside står det at det er faste regler som styrer hvilket flagg som til enhver tid er i bruk, og at det kan benyttes fire ulike flagg: Kongeflagget, Kronprinsflagget, Statsflagget og Nasjonalflagget.

Det er imidlertid Hans Majestet Kongens eget flagg som er å se på toppen av taket på Slottet de aller fleste dagene.

Både kongeflagget og kronprinsflagget viser Riksløven i gull, med sølvøks, på rød bakgrunn, står det på kongehusets hjemmeside. Dersom både kongen og kronprinsen befinner seg i utlandet, flagges det med statsflagg fra Slottet. Skiftet skjer idet regenten forlater landet.

STRØMMER TIL: Etter at nyheten om at Ari Behn hadde gått bort nådde den norske befolkningen har flere tatt turen utenfor Slottet. Foto: NTB Scanpix
STRØMMER TIL: Etter at nyheten om at Ari Behn hadde gått bort nådde den norske befolkningen har flere tatt turen utenfor Slottet. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Det finnes imidlertid to unntak. Om kongen oppholder seg på Stiftsgården i Trondheim, eller om bord på Kongeskipet Norge i norsk farvann, står flaggstangen på Slottets tak tom, og det flagges med Statsflagget fra Slottbalkongen.

Ifølge VG har det tidligere blitt flagget på halv stang på Slottsbalkongen da kongens eldste søster, prinsesse Ragnhild fru Lorentzen gikk bort i 2012, samt da den danske dronningens gemal prins Henriks dødsfall i 2018.

FLAGGET PÅ HALV STANG: Slik så det kongelige slott ut i Oslo etter at nyheten om at prins Henrik hadde gått bort ble kjent. Foto: Morten Eik/ Se og Hør
FLAGGET PÅ HALV STANG: Slik så det kongelige slott ut i Oslo etter at nyheten om at prins Henrik hadde gått bort ble kjent. Foto: Morten Eik/ Se og Hør Vis mer

Flaggingen fra Slottsbalkongen skjer etter instruks fra kong Harald, og da prins Henrik gikk bort i 2018 besluttet kong Harald at det i forbindelse med dødsfallet skulle flagges på halv stang fra Slottbalkongen - også på begravelsesdagen.

- Kong Harald har bestemt at man skal flagge på halv stang fra Slottsbalkongen i dag og dagen prins Henrik bisettes. Dette viser hvor tette bånd det er mellom de to kongefamiliene i Danmark og Norge. Det er ikke bare en tung dag for den nærmeste familien. Både kong Harald og dronning Sonja sørger nok i dag over tapet av vennen, prins Henrik, uttalte Se og Hørs kongereporter Anders Johan Stavseng til Se pg Hør den gang.

DØD: Caroline Vagle, kongehusekspert i Se og Hør, hyller Ari Behn, som tok sitt eget liv første juledag. Vis mer

- Ta vare på hverandre

Nyheten om Ari Behns tragiske bortgang har rystet samtlige av Norges befolkning, og som tidligere nevnt har det blitt tent levende lys utenfor Slottet.

I formiddag åpnet også Lommedalen kirke i Bærum dørene sine for dem som ønsket å ha et sted å gå til.

Etter at Ari Behns familie, gjennom Geir Håkonsund, gikk ut med at Behn hadde tatt sitt eget liv, har det blitt et stort fokus på mental helse.

Torsdag kveld delte Erna Solberg (58) et Facebook-innlegg hvor hun påpekte hvor viktig det er å ta vare på hverandre.

- Tre barn har mistet sin pappa. Mange har mistet en venn. Jeg vil få uttrykke min dypeste medfølelse med Ari Behns familie og etterlatte i anledning hans tragiske bortgang. Mine tanker går til alle som var glad i ham, skrev Solberg og la ved Mental Helses hjelpetelefon.

- Ikke sitt alene. Ta vare på hverandre, avsluttet hun Facebook-innlegget med.

GIKK BORT: Onsdag 25. desember kom nyheten om at Ari Behn (47) er død. Slik var hans liv. Video: Dagbladet TV Vis mer

- Han var enestående

Også komiker og tv-profil Else Kåss Furuseth (39) som selv har opplevd selvmord på nært hold i familien, uttrykte sin sorg på Instagram torsdag.

«Ufattelig trist å høre om Aris selvmord. Som han selv hadde turt å omtale alle andre: Han var nettopp enestående fordi han var seg selv fullt ut, selv om han ikke alltid syntes det selv. Mine tanker går i dag først og fremst til Märtha Louise og døtrene hans. Og hele flokken av alle oss andre som elsker ham. Ta vare på hverandre», skrev hun på Instagram, og la samtidig ved telefonnummeret til Mental Helse sin Hjelpetelefon og Kirkens SOS.

Else Kåss Furuseth har selv mistet mor og bror til selvmord. Hun har håndtert sorgen gjennom åpenhet på scenen og tv, og ble i 2018 tildelt åpenhetsprisen for sitt engasjement for alle de pårørende etter selvmord.

LES OGSÅ: - Ari var så ufattelig sjenerøs