Gjestelisten til prins Harry og Meghan Markles bryllup:

Derfor er gjestelisten oppsiktsvekkende

- Det hadde aldri skjedd i Norge, sier kongehusekspert.

GIFTEKLARE: Det er bare en drøy måned til kirkeklokkene ringer for prins Harry og Meghan Markle. Det blir derimot uten politiske ledere til stede. Foto: NTB scanpix
GIFTEKLARE: Det er bare en drøy måned til kirkeklokkene ringer for prins Harry og Meghan Markle. Det blir derimot uten politiske ledere til stede. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert

(Se og Hør): 19. mai står bryllupet mellom prins Harry (33) og den amerikanske skuespilleren Meghan Markle (36). Med en drøy måned igjen til de to får hverandre, er bryllupsfeberen høy i Storbritannia og ellers i verden.

BRYTER KONGELIG ETIKETTE: Meghan Markle uttalte seg politisk på pressekonferansen den 28. februar. Video: NTB Scanpix Vis mer

Alt fra hvem som lager kaka til hvordan invitasjonene ser ut er allerede avslørt. På Twitter kommer kongehuset med jevnlige oppdateringer, men én ting holder de kortene tett til brystet om. De har nemlig ikke gått ut med noen offisiell gjesteliste. Kun et fåtall vet eksakt hvem som kommer til å troppe opp i kapellet.

Kongehuset har imidlertid nå gått ut med at bryllupet ikke kommer til å få besøk av verken Trump eller Obama-familien.

Bestemt av hoffet

Det er New York Times og The Guardian som omtaler saken. De skriver at selv ikke den britiske statsministeren Theresa May får lov til å være til stede når Dianas yngste sønn blir smidd i hymens lenker.

BRYLLUPSFEBER: Det er ventet at tusenvis vil møte opp for å få med seg bryllupet til prins Harry og Meghan Markle. Store tv-rekorder er også ventet for bryllupet. Foto: NTB scanpix
BRYLLUPSFEBER: Det er ventet at tusenvis vil møte opp for å få med seg bryllupet til prins Harry og Meghan Markle. Store tv-rekorder er også ventet for bryllupet. Foto: NTB scanpix Vis mer

Det kommer fram etter at Kensington Palace kom med følgende uttalelse om bryllupet, som finner sted ved Windsor Castle:

- Det er blitt bestemt at en offisiell liste over politiske ledere, både i Storbritannia og internasjonalt, ikke er nødvendig i bryllupet til prins Harry og frøken Meghan Markle. Hennes majestets regjering ble konsultert om avgjørelsen, som ble tatt av det kongelige hoffet, heter det i uttalelsen.

Spørsmålet om Obama-familien eller Trump skulle komme, har lenge vært diskutert i britisk presse. Paret skal ha følt på det diplomatiske presset, siden Downing Street ønsker å ha et godt forhold til Det hvite hus.

Ifølge en ikke navngitt kilde fra innsida av kongehuset, håper paret på å kunne møte Obama snart, selv om han ikke deltar i bryllupet.

ANNERLEDES: Da prins William giftet seg i 2011, var en rekke statsledere til stede for å feire den store dagen. Slik blir det ikke denne gangen. Foto: NTB scanpix
ANNERLEDES: Da prins William giftet seg i 2011, var en rekke statsledere til stede for å feire den store dagen. Slik blir det ikke denne gangen. Foto: NTB scanpix Vis mer

Ved å gjøre dette, bryter de ifølge The Guardian kongelig tradisjon. Ofte er det en rekke verdensledere til stede når kongelige bryllup arrangeres. Da prins William og hertuginne Kate giftet seg i 2011, var statsledere fra blant annet Storbritannia, Australia, New Zealand og Barbados til stede.

På gjestelista sto det også en rekke ambassadører, som var til stede for å representere landene sine. Polen, Frankrike, Israel og Nederland var blant landene som stilte med sine ambassadører til England.

Arver ikke

Totalt 600 gjester er ventet i bryllupet, mens det totalt sett vil være 2640 mennesker på slottet. 1200 av disse skal være alminnelige briter, som er blitt invitert på bakgrunn av sterke historier eller gode prestasjoner.

På Twitter har de offentliggjort at blant andre en krigsveteran, en forkjemper for kunnskap om mental helse og en tegnspråklærer er blant de inviterte, «vanlige» britene.

Prins Harry overtar trolig aldri tronen i Storbritannia. Han er nummer fem i arvefølgen, etter faren, broren William og hans to barn. New York Times skriver at det kan være grunnen til at ingen verdenstopper er invitert.

Likevel hadde det ikke vært utenkelig at enkelte statsledere deltok, som et tegn på at de støtter det britiske monarkiet.

BLIND DATE: Under forlovelses-intervjuet med prins Harry og Meghan Markle kom det frem at deres første møte var en «blind date» og at prinsen ikke visste hvem skuespilleren var før de møttes. Video. NTB / Scanpix / AP Vis mer

- Oppsiktsvekkende

Se og Hørs kongehusekspert, Anders Johan Stavseng, forteller at det hele trolig har å gjøre med den amerikanske skuespillerens forhold til presidenten i USA.

- Meghan har uttalt seg kritisk til Trump, og Trump er nok den siste hun vil ha som gjest i bryllupet. Ettersom Meghan er amerikansk er det vanligvis naturlig at presidenten blir invitert. Men for å slippe å ha Trump i bryllupet, har nok paret bestemt seg for å snevre inn gjestelista. Ingen politikere betyr ingen Trump. Så enkelt som det, forteller han.

IKKE BEDT: Kongehusekspert Stavseng mener det er oppsiktsvekkende at Theresa May ikke får delta i bryllupet den 19. mai. FOTO: NTB scanpix
IKKE BEDT: Kongehusekspert Stavseng mener det er oppsiktsvekkende at Theresa May ikke får delta i bryllupet den 19. mai. FOTO: NTB scanpix Vis mer

Han, i likhet med The New York Times, mener det ikke nødvendigvis er et brudd på tradisjon at politikere ikke er invitert - siden Harry ikke er tronfølger.

- Trump er dessuten ikke spesielt populær i England, verken blant folket eller hos kongefamilien. Derfor er det vel like greit at han blir hjemme, forklarer han.

At Theresa May derimot ikke er å finne på gjestelista, mener han er ganske uventet.

- Det er oppsiktsvekkende at statsministeren ikke er invitert, det hadde aldri skjedd i Norge. Gjestelista viser at paret prioriterer organisasjoner de brenner for. Og venner som står paret nær. De har prioritert å invitere terrorofre etter Manchester-bombinga framfor statsministeren, det viser virkelig deres engasjement, forklarer Stavseng, og legger til at dette representerer et fornyet monarki - som dropper kongelig etikette og tradisjon.

- De ønsker å gjøre dette på sin egen måte.

GIFTERMÅL NESTE: Prins Harry og Meghan Markle møtte pressen etter nyheten om at de skal gifte seg til våren. Video: AP / Foto: NTB/Scanpix Vis mer

Svindyrt

Bryllupet er årets desidert største kongelige begivenhet, og det er høye forventninger til hvordan dagen, og det garantert pompøse bryllupet, vil foregå. Men det blir ikke billig.

Ifølge Bridebook, gjengitt av The Telegraph, vil det ekstravagante bryllupet føye seg inn i rekken over de topp ti dyreste bryllupene i historien.

Da prins William og hertuginne Kate giftet seg i 2011, ble det estimert at bryllupet deres kostet omtrent 219 millioner norske kroner, mens prins Charles og Diana sitt i 1981, kostet hele 923 millioner norske kroner, ifølge nettstedet.

Det koster å feire stort. Den største utgiftsposten for Meghan og Harry blir sikkerhet, den etterlengtede kjolen, mat og dekor.

Med tanke på de enorme folkemengdene som er ventet å fylle Londons gater er det trolig sikkerheten rundt paret, og opplegget generelt, som vil være i fokus. Her skal det angivelig ikke spares en krone.

FORVENTNINGER: Det er knyttet høye forventninger til bryllupet, som skal gå av stabelen her - i Windsor Castle. Det blir ingen billig affære. Foto: NTB scanpix
FORVENTNINGER: Det er knyttet høye forventninger til bryllupet, som skal gå av stabelen her - i Windsor Castle. Det blir ingen billig affære. Foto: NTB scanpix Vis mer

Det blir også satt opp et eget reglement for butikker og restauranter, og politiet vil til enhver tid være til stede. Sikkerhetsteamet, som vil kunne inkludere både snikskyttere, sivilkledd politi og et omfattende drone-system, kan koste nasjonen så mye som 30 millioner britiske pund, noe som tilsvarer omtrent 329 millioner norske kroner.

Nettstedets utregning av bryllupet inneholder blant annet 989 000 kroner til 20 sølvtrompeter, 549 500 kroner til deres sitron- og hylleblomst-kake fra Violet Bakery i London, og hele 1,2 millioner kroner på blomsterdekor.

Det er imidlertid glassteltet, hvor selve bryllupsfesten skal bli holdt, som koster skjorta. Det er nemlig forventet at teltet kan koste hele 3,2 millioner kroner å leie.

Tidligere har det blitt kjent at Meghan og Harry har invitert 2640 personer til Windsor for den store dagen, og det ryktes at de vil servere både pølser og varm te. Det vil koste omtrent 285 740 kroner.

Selv om brudeparet må ut med en tilsynelatende sjokkerende sum for bryllupet, er det trolig mange av bidragsyterne som har senket prisen på varene sine, og heller ser på det som en mulighet til å bli sett av hele verden. Dette skal gjelde alt fra kjoledesignere, blomsterdekoratører og cateringfirmaer.

Det er også ventet at prins Charles vil punge ut omtrent 5,5 millioner kroner fra «egen lomme».

Prislappen på prinsebryllupet vil da være på nærmere 352 millioner norske kroner.

LES OGSÅ: Sjekk hvem som dukket opp på tribunen med Carew

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer