Prinsesse Beatrice:

Derfor er forlovelsen historisk

Det britiske kongehuset blir mer og mer moderne.

MODERNE: I går ble det offentliggjort at prinsesse Beatrice skal gifte seg. Hun og kjæresten Edoardo Mapelli Mozzi har forlovet seg, og blir et svært moderne par. Det gjør forlovelsen historisk. Foto: NTB scanpix
MODERNE: I går ble det offentliggjort at prinsesse Beatrice skal gifte seg. Hun og kjæresten Edoardo Mapelli Mozzi har forlovet seg, og blir et svært moderne par. Det gjør forlovelsen historisk. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert

Torsdag kom den hyggelige nyheten om at prinsesse Beatrice (31) hadde forlovet seg. Siden 2018 har hun vært sammen med den italienske, styrtrike eiendomsutvikleren Edoardo Mapelli Mozzi (35), som hun nå altså skal gifte seg med. De forlovet seg på kjærlighetsferie i Italia.

Beskjeden kommer om lag ett år etter at søstera hennes, prinsesse Eugenie (29), giftet seg med sin utvalgte. Dermed begynner det å bli tomt for single i det britiske kongehuset, og de siste åra har vi fått kongelige bryllup over en lav sko.

Beatrice og Edoardo skal inngå ekteskap en gang i 2020, het det i pressemeldingen som ble utgitt i går. En kongelig forlovelse er i seg selv oppsiktsvekkende, men akkurat i dette tilfellet er det historisk. Det skriver britiske medier.

STOLT PAPPA: Hertuginne Meghan og prins Harry viste frem sønnen Archie på offisiell reise til Cape Town. Video: Instagram/@sussexroyal / Rød Løper Vis mer

Stemor

- Vi er ekstremt lykkelige over å kunne dele nyheten om at vi er blitt forlovet. Vi er begge så glade over dette eventyret og kan ikke vente med å gifte oss. Vi har så mange like interesser og verdier, og vi vet at dette vil ruste oss godt for åra vi har foran oss, fylt med kjærlighet og lykke, sa paret om den historiske begivenheten.

FORLOVET: Prinsesse Beatrice og Edoardo Mapelli Mozzi har forlovet seg etter ett år som kjærester. Foto: NTB Scanpix
FORLOVET: Prinsesse Beatrice og Edoardo Mapelli Mozzi har forlovet seg etter ett år som kjærester. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Det har seg nemlig slik at Beatrice blir den første kongelige stemoren i moderne tid. Fra et tidligere forhold med forretningskvinnen Bara Huang har den italienske eiendomsutvikleren en to år gammel sønn, som prinsessa blir stemor til.

De to foreldrene gikk fra hverandre for noen år siden, men bodde sammen for sønnens skyld inntil ganske nylig. Det skal ha vært et røft brudd mellom de to, men de beholdt vennskapet for sønnens skyld.

Lille Christopher Woolf, som barnet heter, blir dermed del av en moderne og utradisjonell familie i tida framover. Man skal ikke mange år tilbake før det å gifte seg med noen som har barn fra et tidligere forhold ville vært absurd.

«BECOMING ROYALE»: Hertuginne Meghan Markles far, Thomas Markle, reagerer med sinne over en scene i den nye «Becoming Royale», som baserer seg på Meghan og Prins Harry sitt første år som gift. Vis mer

At det britiske kongehuset er konservativt, er det ingen tvil om. Det har flere ganger skapt kontroverser at kongelige har giftet seg med skilte personer, eller mennesker fra en annen klasse.

Moderniserer

Debatten raste blant annet da prins Harry kunngjorde sin forlovelse med den daværende skuespilleren Meghan Markle - som nå er hertuginne. Her ble både etnisitet og sivilstatusen hennes som skilt nevnt.

Selv om det i starten ble oppfattet som kontroversielt i visse kretser, kan blant annet nevnte forhold sies å ha tatt kongehuset inn i det 21. århundret.

SKAL GIFTE SEG: Prinsessa og forloveden skal gifte seg i løpet av 2020. Foto: NTB Scanpix
SKAL GIFTE SEG: Prinsessa og forloveden skal gifte seg i løpet av 2020. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Det samme kan prinsesse Beatrice som stemor gjøre. Det mener Se og Hørs kongehusekspert Anders Johan Stavseng.

- Prinsesse Beatrice er med på å modernisere det britiske kongehuset etter at hun blir bonusmor når hun gifter seg neste år. Det er imidlertid ikke første gang det skjer, hertuginne Camilla tok på seg rollen som bonusmor til prins William og prins Harry da hun giftet seg med prins Charles, og han ble på sin side bonusfar til hennes to barn fra første ekteskap, forklarer han.

Som i Norge

Hertuginne Camilla var derimot ikke kongelig før hun giftet seg, og dermed kan Beatrice sies å være den første i rekka. Her hjemme i Norge har vi hatt en lignende situasjon:

- Kronprins Haakon gikk foran som et godt eksempel da han ble bonusfar til «lille Marius». Marius var brudesvenn, og hilste folket fra Slottsbalkongen på bryllupsdagen. Ingen hadde gjort dette tidligere, og kronprinsparet ble således historiske, forklarer han, og fortsetter:

TIDLIG UTE: Kronprins Haakon gikk foran som et godt eksempel da han ble sammen med kronprinsesse Mette-Marit. Her fotografert med Marius Borg Høiby i år 2000. Foto: NTB scanpix
TIDLIG UTE: Kronprins Haakon gikk foran som et godt eksempel da han ble sammen med kronprinsesse Mette-Marit. Her fotografert med Marius Borg Høiby i år 2000. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Vi skal være stolte av Haakon. Ulike familiekonstellasjoner er kommet for å bli. I gamle dager måtte inngifte kvinner i kongefamiliene være jomfruer. Og at noen hadde barn fra før var uhørt. Tidene har heldigvis forandret seg, både for menn og kvinner, forklarer Stavseng.

Prinsesse Beatrice er for øvrig dattera til prins Andrew (59) og Sarah Ferguson (59), og dermed barnebarnet til Storbritannias regjerende dronning Elizabeth (93). De stolte foreldrene hadde følgende å si om forlovelsen på torsdag:

- Vi er lykkelige over at Beatrice og Edoardo har forlovet seg, og har sett forholdet deres utvikle seg med stolthet. Vi er de heldige foreldrene til en fantastisk datter som har funnet sin kjærlighet og kompanjong i en lojal, ung mann. Vi sender dem alle gode ønsker for en fantastisk familieframtid, sier prins Andrew og Sarah Ferguson i pressemeldingen.

LES OGSÅ: - Synes jeg ser normal ut

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer