Prinsesse Märtha Louise og Durek Verrett:

Derfor er ekspertene fortsatt målløse

I dag, 12. mai, er det ett år siden prinsesse Märtha Louise avslørte at hun hadde fått seg kjæreste. Lite har forbigått i stillhet siden den gang.

HOLDER SAMMEN: Da prinsesse Märtha Louise på denne dagen i fjor avslørte at hun hadde fått kjæreste, vokste en enorm interesse for paret fram. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
HOLDER SAMMEN: Da prinsesse Märtha Louise på denne dagen i fjor avslørte at hun hadde fått kjæreste, vokste en enorm interesse for paret fram. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert

«Han omfavner hele meg uten spørsmål eller frykt. Han får meg til å le mer enn noen andre og har den dypeste visdom å dele. Jeg føler meg så glad og velsignet for at han er kjæresten min», skrev prinsesse Märtha Louise (48) på Instagram 12. mai fjor.

Med denne kjærlighetserklæringen markerte prinsessa at hun hadde gjort ende på singeltilværelsen, etter skilsmissen fra Ari Behn i 2016. Nyheten slo naturlig nok ned som en bombe i norsk offentlighet, men var på ingen måte glemt dagen etterpå.

Märthas utkårede var nemlig den selvutnevnte sjamanen Durek Verrett (45), og skulle raskt bli en altoppslukende skikkelse. Hvem var egentlig denne eksentriske, og heller utradisjonelle amerikaneren som hadde klart å kapre prinsessas hjerte?

I NORGE: Prinsesse Märtha Louises nye kjæreste, Durek Verrett, er i Norge for første gang etter at de avslørte kjærestenyheten. Video: Ingebjørg Iversen Vis mer

Stjerne over natten

Dypdykket i Verretts bakgrunn var et faktum, og kontroversielle overskrifter ble hyppig gravd fram. Da Verrett landet på Gardermoen et par dager etterpå var hele Presse-Norge på plass, et oppmøte som fikk Justin Bieber-tilstandene til å blekne.

Den hittil ukjente karen fra statene hadde blitt stjerne over natta.

- Forholdet satte nærmest landet på hodet. Se og Hør skrev faktisk om den nære relasjonen allerede i februar i fjor, men den gang trodde de fleste det bare var et profesjonelt forhold. Tre måneder etter slo bomba ned - prinsessa var kjæreste med «sjamanen», forteller Caroline Vagle, kongehusekspert i Se og Hør.

Vagle har fulgt forholdet tett, og har aldri vært borti lignende oppstyr - og interesse.

PÅ TV: Kjæresteparet stilte opp til intervju på «God Morgen Norge» kort tid etter kjæresteavsløringen, og skapte kaos utenfor TV 2s lokaler i Oslo. Foto: Jan-Petter Dahl, TV 2
PÅ TV: Kjæresteparet stilte opp til intervju på «God Morgen Norge» kort tid etter kjæresteavsløringen, og skapte kaos utenfor TV 2s lokaler i Oslo. Foto: Jan-Petter Dahl, TV 2 Vis mer

Kontroversiell

Alle hadde en mening om prinsessas nye drømmeprins, og det var mildt sagt nok å ta av. At Verrett lever av å formidle sine såkalte spirituelle evner, med påstander om å blant annet kunne «snu atomer» og «drive ut ånder», skulle ikke få stå uimotsagt.

- Mange var også spesielt kritiske fordi Märtha og Durek skulle ut på turneen «The Princess and the Shaman», der Märtha brukte prinsessetittelen kommersielt. Etter mye bråk, ble det samme høst besluttet at Märtha skulle slutte å bruke tittelen i kommersiell sammenheng, forteller Vagle - som tror det var en svært klok avgjørelse, som ble tatt i fellesskap med resten av familien.

HAR FULGT FORHOLDET TETT: Se og Hørs kongehusekspert, Caroline Vagle. Foto: Andreas Fadum
HAR FULGT FORHOLDET TETT: Se og Hørs kongehusekspert, Caroline Vagle. Foto: Andreas Fadum Vis mer

Men kritikken stoppet på ingen måte der. Senere skulle Verretts bokslipp få protestene til å hagle enda hardere - så hardt at Cappelen Damm valgte å stoppe sin planlagte utgivelse. Det var særlig et avsnitt om kreft, der den frittalende amerikaneren skriver at sykdommen kan oppstå som «et resultat av at vi ikke lenger ønsker å leve», som fikk mange til å sette ned foten.

- Norge på nakken

- «Sjamanen» fikk hele Norge på nakken, og måtte senere beklage. Han har nok følt seg veldig misforstått her i landet, og ikke helt forstått hva det vil si at en prinsessekjæreste kommer med så kontroversielle utsagn, sier Vagle.

BYGDØY: Kongen uttaler seg for første gang om Durek Verrett. Video: Madeleine Liereng. Reporter: Ruben Pedersen Vis mer

Til tross for alt bråket i norsk offentlighet, har de to turtelduene holdt sammen. Prinsessa har hele tida forsvart kjæresten.

- Men hvis jeg skal driste meg til å tippe, tror jeg nok hun har lært ham et og annet på kammerset om hva han ikke skal snakke høyt om, legger kongehuseksperten til.

Intime detaljer

Verrett endte eksempelvis opp med å fjerne et podkastprogram der han delte intime detaljer fra sexlivet sitt, og publiserte senere følgende melding på Instagram:

«Til min gudinne, min kjæreste prinsesse Märtha Louise. Tusen takk for at du hjelper meg til å bli en bedre mann.»

Etter at forholdet med prinsessa ble kjent, har det også kommet fram at Märtha Louises utkårede tidligere har vært i et forhold med en mann.

Flere i det skeive miljøet skal ha gitt Verrett kred for at han viser at man kan elske personer av begge kjønn. På spørsmål om det har vært viktig for ham, har han tidligere uttalt til Dagbladet:

- Ja, men for meg handler det ikke om merkelapper. Tiltrekkes jeg av menn? Ja. Tiltrekkes jeg av kvinner? Ja, men det er basert på kjærlighet. Det er maskulinitet og femininitet i både kvinner og menn, og jeg står for kjærlighet uavhengig av kjønn.

Respekt for familien

På et tidspunkt roet kjøret seg kraftig rundt paret. Det har likevel ikke vært mangel på overskrifter, ofte om kjærlige hilsener mellom de to i sosiale medier - men også da Verrett var i Norge i jula sammen med Märtha og familien.

Da kongefamilien sto midt i sorgen etter tapet av Ari Behn, som gikk bort første juledag, viste Verrett tydelig respekt.

- Etter at prinsessas eksmann Ari Behn døde første juledag, har det imidlertid vært mer stille fra Verrett. Han var i Norge på det tidspunktet, og skjønte at dette var tida for å holde en lav profil, sier Vagle, og fortsetter:

- Noe som jeg finner helt naturlig at han gjorde av respekt for familien som var, og fortsatt er, i dyp sorg.

JULEFEIRING: Sammen med kongefamilien ankom Durek Verrett Holmenkollen kapell for gudstjeneste. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
JULEFEIRING: Sammen med kongefamilien ankom Durek Verrett Holmenkollen kapell for gudstjeneste. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

Selv om det har vært stille rundt Märtha og Verrett de siste månedene, er de ifølge Vagle fremdeles et par.

- Nå for tida er Durek i USA, og prinsessa i Norge. De fikk møtt hverandre i siste liten før Norge ble nedstengt på grunn av coronaviruset, men det vites ikke når de kan ses igjen, sier kongehuseksperten, og fortsetter:

- Hvis man følger de to i sosiale medier, er det likevel tydelig at de fortsatt er sammen. Blant annet har vi sett at han har gratulert to av døtrene hennes med dagen den siste tida med svært varme ord.

«SENSURERT»: Den selverklærte sjamanen, Durek Verrett, langet i natt ut mot norsk presse og forlaget Cappelen Damm etter at boka hans «Spirit Hacking» ikke skal utgis i Norge likevel. Video: @shamandurek Vis mer

Forholdet mellom prinsessa og Verrett har fått internasjonal oppmerksomhet, og også i Sverige har de fått mye spalteplass. Hoffreporter i Svensk Damtidning, Johanna Lejon, tror det handler om den sterke karakteren Durek Verrett er.

- Ekstremt uvanlig

- Han har kontroversielle meninger, og en spesiell væremåte for øvrig. Han kjører på med sitt, og holder lite tilbake. Akkurat det er ekstremt uvanlig i kongelige sammenhenger, forklarer hun, og fortsetter:

KAN IKKE SAMMENLKNES: Hoffreporter Johanna Lejon mener at ingen andre kongelige relasjoner kan sammenlignes med Märtha og Durek. Foto: Karin Törnblom
KAN IKKE SAMMENLKNES: Hoffreporter Johanna Lejon mener at ingen andre kongelige relasjoner kan sammenlignes med Märtha og Durek. Foto: Karin Törnblom Vis mer

- Både det svenske og norske kongehuset har blitt fylt opp med menn og kvinner av folket tidligere, og vi husker jo alle omdiskuterte Sofia Hellqvist - med sin bakgrunn fra «Paradise Hotel». Ingen person kan riktignok sammenlignes med Durek, mener hoffreporteren.

Hun trekker fram Verretts detaljer om eget sexliv, hans seneste kontroversielle holdning til coronaviruset, og hans uttalelser rundt sykdom.

- Kunne ikke skjedd i Sverige

Sjefredaktør og kongehusekspert i den samme avisa, Johan T. Lindwall, mener Verretts rolle i en kongefamilie er unik, fordi vi neppe hadde sett det i andre land.

SENSASJON: Sjefredaktør og hoffekspert Johan T. Lindwall mener vi aldri har sett liknende forhold blant de kongelige. Foto: Charles Hammarsten / IBL / NTB scanpix
SENSASJON: Sjefredaktør og hoffekspert Johan T. Lindwall mener vi aldri har sett liknende forhold blant de kongelige. Foto: Charles Hammarsten / IBL / NTB scanpix Vis mer

- Ingen av prinsessene i Sverige kunne ha kommet hjem og sagt at en «sjaman» er deres nye kjærlighet. Heller ikke med de uttalelsene han har kommet med, mener han.

Lindwall tror rett og slett det hadde blitt for mye for det svenske folk, og trekker fram ståheien som oppsto da kronprinsesse Victoria «bare» datet sin personlige trener Daniel Westling, i dag kjent som ektemannen, prins Daniel.

Sett med perspektiv og historie kan ikke det sammenlignes med forholdet mellom Märtha Louise og Durek Verrett, mener sjefredaktøren.

FRITTALENDE: Prinsesse Märtha Louise sin kjæreste, Durek Verrett, holder lite tilbake når han beskriver sexlivet sitt. Video: Rød Løper Vis mer

Durek Verrett har ikke besvart Se og Hørs henvendelser til denne saken. Prinsesse Märtha Louises manager, Carina Scheele Carlsen, opplyser at prinsessa ikke ønsker å bidra med noen kommentar.

LES OGSÅ: Har forlatt Danmark i hemmelighet

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer