Flukten fra Dubai:

Derfor er disse prinsessene på flukt: - Ren ondskap

Den tredje kvinnen fra familien til Dubais overhode har forsøkt å komme seg vekk fra landet.

FLYKTET: Prinsesse Haya bint al-Hussein (45) skal ha flyktet fra Dubai for flere måneder siden. Hun er den siste av totalt tre kvinner som har forsøkt å komme seg vekk fra familiens regime. Her er hun avbildet med ektemannen sjeik Mohammed bin Rashid i 2012. Foto: AP/Alastair Grant
FLYKTET: Prinsesse Haya bint al-Hussein (45) skal ha flyktet fra Dubai for flere måneder siden. Hun er den siste av totalt tre kvinner som har forsøkt å komme seg vekk fra familiens regime. Her er hun avbildet med ektemannen sjeik Mohammed bin Rashid i 2012. Foto: AP/Alastair Grant Vis mer
Publisert

Å være ung, rik og kongelig høres kanskje ikke så verst ut, men kvinnene som lever under sjeik Mohammed bin Rashid al-Maktoum sitt regime skulle helst vært alle andre steder enn hjemme i palasset.

Det siste av totalt tre fluktforsøk fra Dubais overhode, som ble gjort av hans kone prinsesse Haya bint al-Hussein for et par måneder siden, har fyrt opp under en debatt rundt hvordan familien behandler kvinner - og nettopp hva som skal til for at undertrykte får hjelp.

Tatt til fange

Det første av det som snart må anses som en masseflukt fra sjeik-palasset, skjedde i 2000 da 19 år gamle prinsesse Shamsa al-Maktoum forsvant fra familiens eiendom i Surrey i England.

Shamsa skal senere ha blitt observert i gatene rundt Cambridge og ble, ifølge henne selv, kidnappet av sjeikens livvakter like etterpå og smuglet ut av landet.

Omverden har ikke hørt fra henne siden; politiet møtte, ifølge The Guardian, en vegg da de forsøkte å besøke landet for å snakke med prinsessa og etterforske hendelsen.

I 2018 skapte en annen av sjeikens 23 døtre, Latifa Sheika, overskrifter da hun ble stanset av bevæpnede menn etter en møysommelig planlagt flukt med båt fra Emiratene.

FLYKTET: Latifa Sheika. Foto: Tiina Jauhiainen
FLYKTET: Latifa Sheika. Foto: Tiina Jauhiainen Vis mer

Etter å ha levd 32 år i det knallharde regimet styrt av hennes far, forsøkte hun i 2018 å gjennomføre en spektakulær flukt med båt fra Emiratene til Frankrike ved hjelp fra en fransk fluktmester-spion og en finsk kampsportinstruktør, ifølge en BBC-dokumentar.

Selv ikke disse klarte å hjelpe prinsessa ut av farens klør; noen få dager senere ble båten kapret, og Latifa tatt til fange av bevæpnede menn. Ingen har hørt direkte fra Latifa siden.

Den offisielle uttalelsen fra Emiratene har hele tida vært at Latifa egentlig aldri ville flykte, men at hun istedenfor skal ha blitt forsøkt kidnappet av en fransk spion, skriver The Guardian.

- Umyndiggjøres

Ina Tin, seniorrådgiver i Amnesty International, understreker overfor Dagbladet at kvinner som befinner seg høyt i hierarkiet i Golfen ofte er sterkt kontrollert av sine familier:

- Disse kvinnene er underlagt ulike variasjoner av vergesystemer hvor de underrettes sine ektemenn eller nære mannlige slektninger.

GODE VENNER: Det er ikke første gang vi ser John Carew og Prins William kose seg i hverandres selskap. Senest på mandag fikk vi se guttene på tribunen da fotballaget Aston Villa skulle kjempe seg tilbake til hovedligaen i England. Og Carew er glad for vennskapet med prinsen. https://www.seher.no/kongelig/letter-pa-sloret-om-vennskapet-til-prins-william/70768279 Vis mer

Dermed kan de heller ikke ta viktige livsvalg uten godkjenning fra den mannlige vergen. Det er på en måte et system som umyndiggjør kvinner for resten av livet, slår hun fast.

Bak fasaden av Instagram-vennlig luksus, lurer definitivt en mørkere side ved Emiratene.

Det er blant annet ikke straffbart for en mann å slå sin kone så lenge det ikke etterlater varige fysiske skader - og kvinner som anmelder voldtekt risikerer å bli dømt til mange års fengsel for sex utenfor ekteskapet.

- All grunn til å frykte konsekvenser

Det er nettopp Latifa sin mistenkelige retur til hjemlandet etter det spektakulære fluktforsøket som har gjort at Haya tok med seg barna og reiste fra Dubai til Tyskland for flere måneder siden, skriver BBC.

Haya skal ha oppdaget «forstyrrende detaljer» rundt prinsesse Latifa sin retur, og lever nå i frykt for å bli kidnappet som følge av tidligere forsvinningssaker.

For disse kvinnene kan det altså virke som hjelp fra omverden er det eneste håpet de har hvis de skal slippe vekk fra regimet.

PÅ FLUKT: Tidligere i år flyktet Haya bint al-Hussein fra Dubai og ektemann sjeik Mohammed bin Rashid al-Maktoum. Foto: David Hartley / Rex Shutterstock
PÅ FLUKT: Tidligere i år flyktet Haya bint al-Hussein fra Dubai og ektemann sjeik Mohammed bin Rashid al-Maktoum. Foto: David Hartley / Rex Shutterstock Vis mer

Ifølge Radha Stirling, lederen av den frivillige organisasjonen Detained in Dubai, vet prinsesse Haya garantert at asyl er den eneste sikre utveien fra det kongelige palasset.

- Hun har all grunn til å frykte konsekvenser hvis hun skulle bli sendt tilbake til Dubai, sier Radha Stirling, leder av organisasjonen Detained in Dubai, ifølge Business Insider.

- Hvis hun blir mishandlet, kan hun ikke gå til politiet; hvis hun vil ha skilsmisse, kan hun ikke gå til retten, slår Stirling fast.

- Han er ren ondskap

Nettopp dette underbygges av den ubehagelige stillheten fra prinsesse Latifa etter at hun ble tvangsreturnert til Emiratene.

Etter flere måneder uten å verken ha hørt fra eller sett prinsessa, gikk spekulasjonene om hvorvidt hun fremdeles var i live såpass langt at familien så seg nødt til å publisere et bilde av henne i desember i fjor.

Saken fortsetter under.

SVARTE FEIL: Se og Hørs kongehusekspert Anders Stavseng intervjuet Kronprinsesse Mary av Danmark i Texas. Det gikk ikke helt som det skulle. Vis mer

At hun ville vekk fra familien og regimet i Dubai er det likevel ingen tvil om; Latifa, som kanskje hadde mistenkt at fluktforsøket kunne bli stanset, gjorde forholdet hun har med faren og Dubais overhode krystallklart i en video hun lagde før den dramatiske flukten:

- Faren min er den mest ondskapsfulle mannen jeg har møtt i hele mitt liv. Han er ren ondskap. Det er ingenting som er godt ved ham.

- Hvis du ser denne videoen, er det ikke bra - det betyr at jeg enten er død eller i en veldig, veldig dårlig situasjon, slår en tårefull Latifa fast i videoen.

Lever i et forgylt fengsel

Tin framhever at den digitale utviklingen kan være en av årsakene til at vi nå ser flere saker hvor kvinner med innflytelsesrike familier i områdene rundt Persiabukta forsøker å flykte.

- Disse kvinnene er i større grad enn før klar over andre kvinners frihet. Omstendighetene de lever under kan betraktes som et forgylt fengsel. Man kan tenke seg at flere kvinner forsøker å flykte på bakgrunn av lengselen etter frihet, sier seniorrådgiveren.

Amnesty har tidligere uttalt overfor Dagbladet at håndteringen av de tre fluktforsøkene tydelig bryter med FNs kvinnekonvensjon. Overordnet har nemlig alle golfstatene lovgivning som er sterk kjønnsdiskriminerende.

I GODT SELSKAP: Prinsesse Haya bint al-Hussein (45) har mange rojale venner - deriblant hertuginne Camilla og prins Charles av Storbritannia. Foto: NTB Scanpix
I GODT SELSKAP: Prinsesse Haya bint al-Hussein (45) har mange rojale venner - deriblant hertuginne Camilla og prins Charles av Storbritannia. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- De har en rekke regler som det er vanlig at kvinner følger; rett til å kreve lydighet fra sin kone, hennes plikt til å ta seg av hjemmet, til å ikke jobbe eller forlate hjemmet dersom det er høyst nødvendig. Lista er lang, sier Tin.

- Disse historiene er åpenbart hevnaksjoner fordi døtrene har gått utover kjønnsnormene som forventes i kongefamilien. Kongefamilien er bygd på ære, og det er kvinnen som bærer familiens ære. Det er både en sosial norm og statspolitikk.

For tiden skal prinsesse Haya oppholde seg i sitt høysikkerhetshjem nær Kensington Palace i London sentrum, ifølge The Guardian.

Der forbereder hun seg til en pågående sivil rettssak som skal involvere henne og ektemannen. Haya skal nemlig ha søkt om skilsmisse, og det er dette rettstvisten trolig dreier seg om.

STASELIGE VENNER: Prinsesse Haya bint al-Hussein har møtt hertuginne Camilla en rekke ganger. Foto: NTB Scanpix
STASELIGE VENNER: Prinsesse Haya bint al-Hussein har møtt hertuginne Camilla en rekke ganger. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Reiste «uten vergens tillatelse»

Dubai er likevel ikke det eneste landet i Emiratene som unge kvinner har forsøkt å flykte fra:

18 år gamle Rahaf var i Kuwait med familien da hun satte seg på et fly til Bangkok i januar i et forsøk på å flykte fra familien.

Hun ville reise videre til Australia, hvor hun hevder å ha søkt asyl, og brukte altså Thailand som transittland. Rahaf sier familien skal ha mishandlet henne både fysisk og psykisk.

- Jeg er 100 prosent sikker på at de kommer til å drepe meg med en gang jeg slipper ut av fengsel, sier Rahaf til nyhetsbyrået AFP.

Kvinnen sier til nyhetsbyrået at hun ble stanset av saudiarabiske og kuwaitiske tjenestemenn da hun ankom Suvarnabhumi flyplass i Bangkok lørdag.

Tjenestemennene skal deretter ha tatt passet og reisedokumentene hennes med makt, og hennes mannlige verge skal ha anmeldt henne for å reise «uten hans tillatelse».

Thailandske myndigheter hadde planlagt å deportere henne tilbake til Kuwait, men ombestemte seg. Den 11. januar løste situasjonen seg ved at hun fløy til Canada hvor hun ble innvilget asyl.

Denne saken ble først publisert hos Dagbladet.no.

LES OGSÅ: Viser frem kjæresten for første gang

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer