Meghan og Harrys bryllup:

Derfor er dette bildet historisk

Det nygifte hertugparets offisielle bilder overrasker.

SMØRBLID GJENG: Prins Harry og Meghan Markle, nå kjent som henholdsvis hertug og hertuginne av Sussex, har delt tre nye offisielle bryllupsbilder med offentligheten. Her sammen med brudepiker og -svenner. Foto: Alexi Lubomirski / Kensington Palace / AP / NTB Scanpix
SMØRBLID GJENG: Prins Harry og Meghan Markle, nå kjent som henholdsvis hertug og hertuginne av Sussex, har delt tre nye offisielle bryllupsbilder med offentligheten. Her sammen med brudepiker og -svenner. Foto: Alexi Lubomirski / Kensington Palace / AP / NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Et kongelig bryllup er sjelden komplett uten offisielle bryllupsbilder, helst i like staselige omgivelser som bryllupsdagen ellers.

To dager etter at prins Harry (33) og Meghan Markle (36) ga hverandre sitt ja i ærverdige Windsor Castle, slapp det britiske kongehuset den tilhørende bildepakken.

Bildene ble tatt av den New York-baserte mote- og kjendisfotografen Alexi Lubomirski, samme mann som står bak de offisielle forlovelsesbildene av det nygifte hertugparet.

MEGHAN OG HARRY: Prins Harry og Meghan Markle gifter seg i St. George's Chapel i Windsor Castle. Her sier de «ja» til hverandre. Video: AP Vis mer

Utradisjonelt solobilde

Motemagasinet Harper's Bazaar er blant dem som bet seg særlig merke i et svart-hvitt-bilde av brudeparet.

Magasinet trekker fram det faktum at prins Harrys storebror, prins William, ikke hadde et offisielt soloportrett da han giftet seg med hertuginne Catherine i 2011.

IKKE VANLIG: Hertugparet får mye skryt for soloportrettet de har valgt å dele med offentligheten. Foto: Alexi Lubomirski / Kensington Palace / AP / NTB Scanpix
IKKE VANLIG: Hertugparet får mye skryt for soloportrettet de har valgt å dele med offentligheten. Foto: Alexi Lubomirski / Kensington Palace / AP / NTB Scanpix Vis mer

«Meghan og Harrys bilder har et mer avslappet og intimt uttrykk enn vi har sett tidligere. Få hadde nok ventet at de skulle videreføre den tilbakelente stilen fra forlovelsesbildene til bryllupsbildene, men så er de jo ikke ukjente for å bryte tradisjon», skriver Harper's Bazaar.

Se og Hørs kongehusekspert, Anders Johan Stavseng, er enig.

- Meghan og Harry går igjen sine egne veier. Mens Kate og William poserte noe stivt sammen med familien, er bildene av Meghan og Harry mer avslappet i stilen, sier han og tilføyer:

- Bildet av bare de to henslengt på en trapp passer fint til det moderne paret, som allerede har satt sitt preg på den britiske kongefamilien.

DEN STORE DAGEN: Bak fra venstre: Jasper Dyer, hertuginne Camilla, prins Charles, brudeparet, Doria Ragland, prins William. Midterste rad: Brian Mulroney, prins Philip, dronning Elizabeth II, hertuginne Kate, prinsesse Charlotte, prins George, Rylan Litt, John Mulroney. Foran fra venstre: Ivy Mulroney, Florence van Cutsem, Zalie Warren og Remi Litt. Foto: Alexi Lubomirski/Kensington Palace/AP/NTB Scanpix
DEN STORE DAGEN: Bak fra venstre: Jasper Dyer, hertuginne Camilla, prins Charles, brudeparet, Doria Ragland, prins William. Midterste rad: Brian Mulroney, prins Philip, dronning Elizabeth II, hertuginne Kate, prinsesse Charlotte, prins George, Rylan Litt, John Mulroney. Foran fra venstre: Ivy Mulroney, Florence van Cutsem, Zalie Warren og Remi Litt. Foto: Alexi Lubomirski/Kensington Palace/AP/NTB Scanpix Vis mer

Nyskapende

Stavseng peker videre på at bildene er historiske på flere måter.

- Bildet er historisk. Det er aller første gang i den britiske kongefamiliens historie at en svart person er med på de offisielle bryllupsbildene. Forfedrene til Meghan var slaver på bomullsplantasjer i Amerika, sier Stavseng og fortsetter:

- Moren, Doria Ragland, er nok stolt av datteren, og stolt over å være den første svarte personen på et slikt bilde. Ikke minst viser bildet at samfunnet går i riktig retning.

Harper's Bazaar trekker for øvrig også fram hvordan prinsesse Charlotte får sitte på mamma Catherines fang. Da Catherine og William giftet seg måtte alle brudepiker og -svenner pent finne seg i å stå - eller sitte rundt brudeparet.

«To av brudepikene holder dessuten en brudebukett sammen. Med bildene, og bryllupet generelt, er det ingen tvil om at hertugen og hertuginnen av Sussex har som mål å gi kongefamilien et mer genuint og folkelig preg, og at de representerer en ny tid», skriver magasinet.

GÅR OPP KIRKEGULVET: Meghan Markle ankommer kirken i Windsor-slottet. Video: AP Vis mer

Takker folket

Samtidig som bryllupsbildene ble sluppet mandag ettermiddag, takket det nygifte paret for oppmerksomheten i en uttalelse.

- Hertugparet er svært begeistret over bildene som er tatt av Alexi Lubomirski, og er glade for å kunne dele disse med omverdenen i dag, heter det i uttalelsen fra Kensington Palace, der det også skrives følgende:

- De kjenner seg heldige som har fått muligheten å dele sin store dag med alle som var samlet i Windsor, samt alle som fulgte dagen gjennom tv-ruta i Storbritannia, det britiske samveldet og resten av verden.

Også under selve vielsen, som ble fulgt av millioner lørdag formiddag, valgte Harry og Meghan å gå for en utradisjonell vri. Det var spesielt et innslag som overrasket mange, da den amerikanske biskopen Michael Curry holdt en bokstavelig talt flammende tale til brudeparet.

SHOWMAN: Pastor Michael Curry skapte flere reaksjoner blant de oppmøtte under vielsen. - For erkekonservative briter kan han ha vært litt too much, men det gjenspeiler veldig hvem Meghan og Harry er, sier Se og Hørs ekspert Caroline Vagle. Video: AP Vis mer

- Original

- Vi har aldri tidligere - i kongelige bryllup - sett en så engasjert og original prest. Men vi har også tidligere sett tydelig personlige vielser av kongelige, som for eksempel i bryllupet til prinsesse Sofia og prins Carl Philip av Sverige, fortalte Se og Hørs kongereporter Caroline Vagle i Dagbladet og Se og Hørs direktesending.

Hun påpeker også at det er tydelig at Meghan Markle har satt sitt eget preg på vielsen.

Biskopen har i utgangspunktet ikke noe personlig forhold til paret, men skal ha blitt valgt i samråd med erkebiskopen av Canterbury.

PRINSESSE?: Her får du forklaringen. Video: CNN/ Emilie Rydning / Malene Storrusten Vis mer

- Det så vi både i valg av prest og gospelkoret som opptrådte under vielsen, sa Vagle.

Etter at Meghan og Harry ga hverandre sitt ja, dro gjestene rett til St. George's Hall i Windsor slott for lunsj, så videre til bryllupsfesten.

Klokken 20.00 ankom brudeparet Frogmore House for den store etterfesten, der prins Charles var kveldens vert.

ELEKTRISK BIL: Etter lunsjen kjørte prins Harry seg selv og bruden til bryllupsfesten i en Jaguar E-Type Concept Zero. Video: Kensington Palace via CNN Vis mer

Under den private feiringen, der kun 200 personer var invitert, byttet bruden blant annet til en ny kjole. Den hvite, stroppeløse kjolen er designet av den anerkjente designeren Stella McCartney, ifølge Vanity Fair.

Saken fortsetter nedenfor.

Må utsette bryllupsreisen

Meghan hadde også byttet smykker, til et par øredobber og en nydelig ring med turkis sten. Ifølge Harper's Baazar er ringen fra avdøde prinsesse Diana.

Brudeparet skal ha festet langt inn i de sene nattetimer, hvor det for de ekstra festglade også skal ha blitt invitert til nok en etterfest på luksushotellet Chiltern Firehouse i Marylebone, London.

LES ALT OM PRINSEBRYLLUPET HER!

Foreløpig har ikke Kensington Palace annonsert destinasjonen for parets bryllupsreise, men ifølge en kilde til Travel + Leisure, som angivelig skal være fra Kensington Palace, har duoen allerede ha bestemt seg for hvor de vil reise.

Ifølge CNN reiser ikke ekteparet av gårde riktig ennå. I morgen skal det nygifte paret delta på hagefest i Buckingham Palace for å feire veldedighetsorganisasjoner som prins Charles, som fyller 70, er beskytter for.

LES OGSÅ: - Var verdt et forsøk å gå på én date

ISTE?: Internett har talt: Enkelte mener blant annet at Pippa, hertuginne Kates søster, har kledd seg ut som en iste-boks. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer