Prins Charles 70 år:

Derfor er det noen som mangler på det sjeldne bildet

Feirer 70-årsdagen med moderne familiebilde - uten to helt sentrale familiemedlemmer.

LYKKELIG JUBILANT: Prins Charles fyller hele 70 år i dag, og det feires med et nytt bilde av han og familien. Hans foreldre er derimot ikke å se på fotografiet. Foto: NTB scanpix
LYKKELIG JUBILANT: Prins Charles fyller hele 70 år i dag, og det feires med et nytt bilde av han og familien. Hans foreldre er derimot ikke å se på fotografiet. Foto: NTB scanpix Vis mer

Samtlige medlemmer av den britiske kongefamilien blir gamle. De lever lange liv, sjelden preget av sykdom eller andre aldersrelaterte problemer. Dronning Elizabeth er i disse dager 92 år gammel, mens hennes ektemann - prins Philip - fylte 97 år den 10. juni i år.

I dag er det derimot en annen bursdag i den berømte familien som fortjener oppmerksomhet. De to ovennevnte monarkenes førstefødte sønn, prins Charles, fyller i dag 70 år.

Feirer med nye bilder

Det har selvsagt ikke gått britene hus forbi. I dag hylles han over hele Storbritannia, samt i landene i Samveldet av nasjoner. Han skal selvfølgelig også feires av sin egen familie.

For å gjøre stas på arveprinsen har Clarence House nå valgt å offentliggjøre nye portretter av jubilanten.

Sammen med store deler av familien smiler han bredt, og det er tydelig at samholdet i familien er sterkt. Bildene er tatt av Chris Jackson, som har uttalt det var en avslappet stemning under seansen.

SJELDENT: Hertuginne Kate, prins William, deres barn prins George, prinsesse Charlotte og prins Louis, prins William, hertuginne Meghan og hertuginne Camilla var alle til stede da det spesielle familiebildet ble tatt. Foto: Chris Jackson / AP, NTB scanpix
SJELDENT: Hertuginne Kate, prins William, deres barn prins George, prinsesse Charlotte og prins Louis, prins William, hertuginne Meghan og hertuginne Camilla var alle til stede da det spesielle familiebildet ble tatt. Foto: Chris Jackson / AP, NTB scanpix Vis mer

- Se barnebarnas behov

Selv nykommeren i klanen, hertuginne Meghan (37), er fullverdig innlemmet som medlem. Dette er ikke første gang hun stiller opp på et slikt familiebilde, og det er også tvilsomt at det blir siste gang. Bildene ble for øvrig tatt i september, og det er derfor magen til den gravide hertuginnen ikke er spesielt fremtredende ennå.

Ved Meghans side står selvsagt ektemannen hennes, prins Harry (34). Han og prins William (36), som også poserer på bildet, kan være glade for å ha en far som har blitt hele 70 år gammel. De mistet som kjent moren sin, prinsesse Diana, på tragisk vis da hun var kun 36 år gammel.

Selv om dette er prins Charles' dag, virker prinsen selv å være mest opptatt av fremtiden.

BLIDE: Prins Charles er glad i barnebarna sine, og har det eldste - prins George - i fanget under fotograferingen. Foto: Chris Jackson / AP, NTB scanpix
BLIDE: Prins Charles er glad i barnebarna sine, og har det eldste - prins George - i fanget under fotograferingen. Foto: Chris Jackson / AP, NTB scanpix Vis mer

I anledning bursdagen har han nemlig skrevet et innlegg i magasinet Country Life, der han ifølge Express har fungert som gjesteredaktør den siste tiden.

Selv om barnebarna hans, prins George (5), prinsesse Charlotte (3) og prins Louis (7 md.) hyller bestefaren sin ved å stille opp på de nye portrettene, er det han som hyller dem i det anerkjente britiske bladet.

Han ser nemlig ingen grunn til å stå på stedet hvil, og ønsker seg en fin fremtid for sine arvtakere.

- Den enkleste måten å se hva som står på spill, og hva vi kan gjøre som et resultat av det, er å forsøke og se hva barnebarna våre vil ha og behøver. For 70 år siden hadde noen aspekter av livene våre i dag helt enkelt vært utenkelige, skriver han, og fortsetter:

- Andre aspekter, som det å gå turer på landet, god mat fra lokale gårder, tradisjonelt håndverk, flotte landskap, hager, natur og en følelse av tilhørighet, har endret seg lite. Spørsmålet er hvordan vi kan sørge for at de samme livsberikende, tidløse mulighetene er der når fremtidige generasjoner ser etter dem, spør han åpent i brevet - som hylles av fans i sosiale medier.

Uten dronningen

Prins Charles kommer til å bli bestefar for fjerde gang neste år, når babyen til hertuginne Meghan og prins Harry melder sin ankomst. Han vil at verdenen de kommende barna møter skal være like spektakulær som den han selv vokste opp i.

- Skal vi i det minste anerkjenne de mer tidløse aspektene ved våre naturlige miljøer, som må opprettholdes for generasjonene som ennå ikke er født?, spør han.

Ifølge danske Se og Hør gjenspeiler dette engasjementet for barnebarna seg også i bildet. Hans foreldre, prins Philip og dronning Elizabeth, er nemlig ikke med på fotografiet.

Det kan være et tydelig symbol på at han ønsker å vise frem et moderne og ungt kongehus, mener bladet.

Magasinet Marie Claire skriver noe av det samme. De mener at dronningen det siste året bevisst har valgt å la kongehusets yngre medlemmer skinne, og at hun derfor unnlot å være med på bildet.

Kongehusekspert i norske Se og Hør, Anders Johan Stavseng, er enig i spekulasjonene.

- Den siste tiden har dronning Elizabeth trukket seg stadig mer tilbake, og overlatt oppgaver til sønnen prins Charles. Den 92 år gamle dronningen er fortsatt statsoverhode, men i sin høye alder er det klart hun trenger et noe redusert program, sier han, og fortsetter:

- Prins Charles er ikke spesielt populær i hjemlandet, og mange mener tronen burde gå direkte til prins William når Elizabeth dør. Dette vil imidlertid ikke kongehuset, og de «fronter» nå prins Charles oftere og oftere. Den storslåtte 70-årsfeiringen på Buckingham Palace er nok også en del av denne planen.

Morsomme detaljer

Selv om mange har bitt seg merke i prinsens hardtslående innlegg i magasinet, er det selvfølgelig også mange som lar seg fascinere av de nye portrettene. Flere har gått hardt til verks i analyseringen, som mange ofte gjør når slike portretter utkommer.

Flere har blant annet bitt seg merke i hertuginne Kates antrekk. Hun er iført en kjole fra Alessandra Rich, som har en prislapp på godt over 10 000 norske kroner.

Mange mener imidlertid at kjolen, som er full av prikker, er en subtil hyllest til hennes avdøde svigermor - prinsesse Diana. Før hun døde i Paris i 1997 gikk hun nemlig ofte i lignende kjoler, og var veldig glad i prikker.

DETALJ: Hertuginne Camilla hadde på seg brosjene hun hadde fått av ektemannen. Foto: NTB scanpix
DETALJ: Hertuginne Camilla hadde på seg brosjene hun hadde fått av ektemannen. Foto: NTB scanpix Vis mer

En annen motedetalj som flere har bitt seg merke i, er å finne i antrekket til hertuginne Camilla. Gjennom oppveksten har hun fungert som en stemor for prins Harry og prins William, og kjærligheten de har for hverandre synes godt på de nye bildene. Charles har også uttalt utallige ganger at han er glad i kona, noe det finnes hint om i antrekket hennes.

Hun har nemlig på seg to brosjer på den hvite kjolen. Begge er formet som øyenstikkere, hvor den ene er dekket av diamanter mens den andre er dekket av safirer. Disse har hun fått i gave av ektemannen.

I kveld er over 600 gjester bedt til en ærverdig feiring av jubilanten på Buckingham Palace. Flere kongelige fra inn- og utland er på gjestelisten, blant andre kong Harald, dronning Sonja, kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit.

LES OGSÅ: Mer populær enn sin gravide kone