Prinsesse Eugenie og Jack Brooksbank:

Derfor er brudekjolen spesiell

Prinsesse Eugenie skal få sin Jack.

VISER FREM BRUDEKJOLEN: Like før klokken 12 norsk tid ankom prinsesse Eugenie kapellet - og viste frem brudekjolen sin for første gang. Foto: Reuters/ NTB scanpix
VISER FREM BRUDEKJOLEN: Like før klokken 12 norsk tid ankom prinsesse Eugenie kapellet - og viste frem brudekjolen sin for første gang. Foto: Reuters/ NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Endelig fikk det britiske folket og resten av verden øyeblikket de har ventet på i lengre tid. Fredag formiddag gifter prinsesse Eugenie seg med sin Jack Brooksbank, og i likhet med andre kongelige bryllup, har det vært stor spenning rundt prinsessens kjolevalg.

Like før klokken 12 norsk tid ga prinsesse Eugenie folket det første glimtet av brudekjolen, da hun ankom kapellet i Windsor.

Den britiske avisen The Telegraph skriver at det er Peter Pilotto og Christopher De Vos som har designet kjolen. De to dannet det britisk-baserte merket Peter Pilotto i London i 2007.

Uvanlige valg

Valget av designer er uvanlig i kongelig sammenheng, ettersom kongelige bruder som hertuginne Kate og hertuginne Meghan valgte kjoler fra svært veletablerte motehus - Alexander McQueen og Givenchy.

- Bruden gikk for en relativt ukjent designer, Peter Pilotto, som er kjent for sine fargerike og mønstrete kreasjoner. Og hvis man ser nøye etter er det faktisk innvevd mønster i kjolestoffet med hjerteformasjoner - et vakkert symbol på kjærligheten mellom brudeparet, sier Se og Hørs kongehusekspert Caroline Vagle, og tilføyer:

- Designeren skal viss nok være en favoritt hos prinsessen, og hun har flere ganger båret hans kreasjoner.

VAKKER TIARA: Bruden hadde lånt hodepryden av sin bestemor, dronning Elizabeth. Foto: NTB scanpix
VAKKER TIARA: Bruden hadde lånt hodepryden av sin bestemor, dronning Elizabeth. Foto: NTB scanpix Vis mer

CNN skriver for øvrig at Eugenies kjolevalg er oppsiktvekkende av flere grunner. Brudekjolens utskjæring viser nemlig frem et langt operasjonsarr på prinsessens rygg.

Ifølge CNN hintet Eugenie om at brudekjolen kom til å vise frem arrene i et intervju sendt på ITV fredag morgen.

- Jeg tror man kan endre på hva skjønnhet her, og man kan vise folk arrene sine. Jeg synes det er veldig spesielt å stå opp for slikt, sa hun.

Eugenie har tidligere vært åpen om ryggtilstanden hun slet med som barn, Skoliose. Skjevheten i ryggsøylen fikk hun rettet opp ved å sette inn metallstenger i ryggen. Det er arrene fra denne operasjonen hun viser frem i dag.

VISER FREM ARRET: Prinsesse Eugenie gar valgt et utsnitt på brudekjolen som ikke dekker til operasjonsarret hun fikk som 12-åring. Foto: NTB scanpix
VISER FREM ARRET: Prinsesse Eugenie gar valgt et utsnitt på brudekjolen som ikke dekker til operasjonsarret hun fikk som 12-åring. Foto: NTB scanpix Vis mer

I lånt tiara

Det har også vært knyttet spenning til hva slags tiara bruden kom til å iføre seg på den store dagen.

Valget falt på den såkalte Greville Kokoshnik-tiaraen, som Eugenie har fått låne av sin bestemor, dronning Elizabeth, skriver The Telegraph.

Tiaraen ble laget av juveler Boucheron i 1919, og den er besatt med diamanter og en rekke smaragder. Selve tiaraen er laget i platina.

Den flotte tiaraen ble testamentert til dronning Elizabeth i 1942, fra filantrop og selskapsløve fru Margaret Greville.

Bruden er dessuten iført matchende øredobber besatt med diamanter og smaragder. Disse er en tidlig bryllupsgave fra brudgommen.

LANGT SLEP: Brudekjolen er virkelig en prinsesse verdig, med sitt svært lange slep. Foto: NTB scanpix
LANGT SLEP: Brudekjolen er virkelig en prinsesse verdig, med sitt svært lange slep. Foto: NTB scanpix Vis mer

Celeber brudepike

I likhet med sitt søskenbarn, prins Harry, og hans amerikanske hustru, vil brudepiker og -svenner få en stor rolle også i dette bryllupet.

Prinsesse Charlotte (4), Savannah Philips (7), Isla Philips (6), Mia Tindall (4), Maud Windsor (5) og Theodora Williams (6) er parets brudepiker.

Philips-jentene er døtre av Autumn og Peter Philips. Sistnevnte er søskenbarn med prins Harry og prins William. Tindall-jenta er datter av Zara og Mike Tindall, mens Maud Windsor er prinsesse Eugenies gudbarn.

Den siste på listen, Theodora Williams, er datter av popstjernen Robbie Williams og Ayda Field. Prinsesse Eugenie har flere ganger snakket om sitt nære forhold med Williams-familien, og har beskrevet Robbie som en bror.

Med hele seks brudepiker er det ikke plass til mange brudesvenner. Prins George (5) gjentok suksessen fra mai, og fikk hjelp av seksåringen Louis de Givenchy. Han er sønn av Zoe de Givenchy og Olivier de Givenchy. Sistnevnte er nevøen til den avdøde motegiganten Hubert de Givenchy.

FLOTT KJOLE: Prinsesse Eugenies brudekjole skilte seg ut på flere måter. Foto: NTB scanpix
FLOTT KJOLE: Prinsesse Eugenies brudekjole skilte seg ut på flere måter. Foto: NTB scanpix Vis mer

Gjennom hele byen

Få ble sjokkerte da Eugenie avslørte at hennes søster, prinsesse Beatrice, skulle være forlover i bryllupet. Det ble avslørt på Instagram for en stund siden. Brudgommens forlover er hans bror Tom.

Det er domprost ved Windsor, David Connor, som skal sørge for at bryllupet går riktig av stabelen. Erkebiskopen av York og prest John Sentamu skal lede an bønnene under vielsen.

I mai-bryllupet var det biskop Michael Curry som holdt tale, og han ble raskt en av verdens mest omtalte menn på grunn av sitt engasjement. Dette blir en mer britisk-tradisjonell vielse.

Mens Meghan og Harry leide inn et gospelkor, er det operasanger Andrea Bocelli som står for de kulturelle innslagene denne gangen. Han synger to sanger, akkompagnert av The Royal Philharmonic Orchestra.

Militære innslag blir det også rom for i dag. En fanfare blir framført av flere som er involvert i hæren, og den er skrevet spesielt til denne vielsen. Noen medlemmer av garden følger også paret ut av kapellet etter vielsen.

Etter kortesjen kjøres de nygifte til en mottakelse i Windsor Castle, som arrangeres av dronning Elizabeth. Etter det skal de videre til York-familiens eiendom, Royal Lodge, der en intim feiring vil foregå. Det er ingen hemmelighet at kaka ofte er den store stjernen i kongelige bryllup, og her har paret valgt å bryte tradisjon.

STASELIG: Det er konditoren Sophie Cabot som står bak brudeparets overdådige kake. Foto: NTB Scanpix
STASELIG: Det er konditoren Sophie Cabot som står bak brudeparets overdådige kake. Foto: NTB Scanpix Vis mer

De har gått for en sjokoladekake med red velvet-smak, laget av Sophie Cabot, ifølge Town and Country.

Fredag blir dagen for formaliteter. I morgen, førstkommende lørdag, skal paret angivelig feire med en skikkelig fest - med karuseller og drinker.

LES OGSÅ: Blåser bort i kongelig bryllup

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer