Kong Harald og dronning Sonja:

Derfor er bildene spesielle

«Hemmelig» detalj vekker oppsikt på kongeparets nye bilder.

NYE BILDER: Søndag slapp kongehuset nye bilder av kong Harald og dronning Sonja - for å markere at de har vært konge og dronning i 30 år. Foto: Jørgen Gomnæs / Det kongelige hoff / NTB
NYE BILDER: Søndag slapp kongehuset nye bilder av kong Harald og dronning Sonja - for å markere at de har vært konge og dronning i 30 år. Foto: Jørgen Gomnæs / Det kongelige hoff / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Søndag 17. januar kunne kong Harald (83) og dronning Sonja (83) se tilbake på hele 30 år på tronen. 17. januar 1991 gikk kong Olav bort 87 år gammel, og Norge fikk dermed en ny monark i kong Harald - som besteg tronen med kona Sonja ved sin side, som ble den første dronningen i Norge på over 50 år.

Kongeparet delte søndag en serie nye bilder med folket i anledning 30-årsjubileet. Bildene er tatt av Jørgen Gomnæs ved det kongelige hoff, og viser et avslappet kongepar hjemme i stua på Slottet.

Nettopp denne detaljen er det kanskje flere som har lagt merke til. De nye bildene er nemlig tatt i Harald og Sonjas private leilighet, noe som er sjelden vare når kongeparet stiller opp til offisiell fotografering.

Bildet er tatt i hverdagsstua, som rommet heter. I bakgrunnen kan man skimte det som ifølge NRK i sin tid var kong Olavs gamle peis.

- Ikke skjedd før

Se og Hørs kongehusekspert, Caroline Vagle, kan ikke huske at det har vært tatt offisielle bilder av kongeparet i deres private leilighet tidligere. Kongeparet fikk overlevert leiligheten på slottet i 2001 - etter omfattende oppussing.

- Vi har sett bilder derfra blant annet i boka «Kongens hus - alle kongeparets hjem», men altså ikke bilder som disse nye som nå har kommet, sier Vagle.

VELKOMMEN: Kongeparet stilte opp til fotografering - i sin egen, private stue. Foto: Jørgen Gomnæs / Det kongelige hoff / NTB
VELKOMMEN: Kongeparet stilte opp til fotografering - i sin egen, private stue. Foto: Jørgen Gomnæs / Det kongelige hoff / NTB Vis mer

Når det blir tatt slike offisielle bilder av kongeparet, skjer det som regel i de mer offisielle delene av boligene deres, forklarer kongehuseksperten.

MER FORMELT: Dronning Sonja og kong Harald avbildet i 2016. Foto: Jørgen Gomnæs / Det kongelige hoff
MER FORMELT: Dronning Sonja og kong Harald avbildet i 2016. Foto: Jørgen Gomnæs / Det kongelige hoff Vis mer

- Men denne gangen ser der ut til at de ønsker å skape en mindre formell setting. Forrige gang Jørgen Gomnæs tok bilder av dem, sto de i «giv akt» i finstasen. Nå ser vi et mer avslappet kongepar - og ektepar - som vil sende en varm og personlig takk til sitt folk, forklarer Vagle, og legger til:

- De er mer hverdagslig kledd, omgivelsene er koselige og stemningen dem imellom er avslappet.

BYGDØY: Kongen uttaler seg for første gang om Durek Verrett. Video: Madeleine Liereng. Reporter: Ruben Pedersen Vis mer

- Fin gest

Caroline Vagle beskriver det som en fin gest at kongeparet så å si inviterer det norske folk hjem til seg på denne måten.

- Kongeparet inviterer oss alle hjem til seg, når de takker for at de alltid blir så varmt og gjestfritt tatt imot når de selv kommer på besøk rundt omkring i landet. En fin, symbolsk gest, sier hun.

KONGENS STUE: Slik så det ut da kongeleiligheten på slottet sto ferdig i 2001. Foto: Cornelius Poppe / NTB
KONGENS STUE: Slik så det ut da kongeleiligheten på slottet sto ferdig i 2001. Foto: Cornelius Poppe / NTB Vis mer

I anledning 30-årsjubileet sendte kong Harald og dronning Sonja en hilsen nettopp til folket.

«Vi tenker med glede tilbake på flere hundre reiser og besøk rundt i det vakre landet vårt gjennom disse årene. Vi minnes møter med mennesker - på fjelltopper og vidder, ved kysten og i dype skoger, i by og i bygd. Vi har delt både gode, morsomme opplevelser - og triste og vanskelige», sa de i uttalelsen.

Videre uttrykket kongen og dronningen sin takknemlighet overfor det norske folk.

«Vi er dypt takknemlige for at vi bestandig blir tatt så varmt og gjestfritt imot når vi kommer på besøk - uansett hvilken anledning».

RIKSHOSPITALET: Dronning Sonja besøkte kong Harald da han var innlagt på sykehus i fjor. Vis mer

Kongeparet uttrykket videre stolthet i møte med nordmenn.

«Over hele Norge møter vi mennesker med en dyp kjærlighet til hjemstedet sitt, til lokalmiljøet og sine medmennesker. Det fyller oss med uendelig glede og stolthet», sa de.

LES OGSÅ: Rømte landet etter bruddet

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer