17. mai:

Derfor droppet hun gaven fra kongeparet

Årets nasjonaldag blir annerledes for de fleste.

SE NÅ: Følg Dagbladets 17. mai-sending. Reportere: Marie Røssland og Emilie Rydning Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De siste ukene har det vært knyttet stor spenning til om hvorvidt vi vil få se kongefamilien slik vi alltid gjør - eller om årets feiring av nasjonaldagen skriver seg inn i historien.

Slottet har vernet godt om detaljer rundt dagen, men nå viser det seg at vi heldigvis i hvert fall får et glimt av kronprinsfamilien på den store dagen.

Søndag formiddag gikk nemlig de kongelige langs alleen på Skaugum der de deltok på et lite arrangement med blant andre ordfører, barn og russ. Hundene Muffins Kråkebolle og Milly Kakao var også til stede.

HILSER: Kronprinsfamilien gikk ned alleen på Skaugum for å hilse på et knippe mennesker. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
HILSER: Kronprinsfamilien gikk ned alleen på Skaugum for å hilse på et knippe mennesker. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
BURSDAG: Kronprinsfamilien hilste på to barn som representerte barna på denne dagen. De har begge bursdag i dag, 17. mai. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
BURSDAG: Kronprinsfamilien hilste på to barn som representerte barna på denne dagen. De har begge bursdag i dag, 17. mai. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

Ifølge NRK var 49 mennesker samlet med god avstand for å ta i mot kronprinsfamilien på Skaugum. Det var også 28 skoler representert fra Asker kommune med faner.

ANNERLEDES: Kronprinsfamilien ble møtt av garden da de kom gående ned fra Skaugum. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
ANNERLEDES: Kronprinsfamilien ble møtt av garden da de kom gående ned fra Skaugum. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

Etter tale og nasjonalsang, hilste kronprinsparet på russ som hadde møtt opp for anledningen. Da benyttet de anledningen til å takke.

- Det er jo litt kjedelig at det ble som det ble. Men det er utrolig imponerende hvordan russen i hele Norge har tatt hensyn, sier kronprins Haakon i samtale med russen på Skaugum søndag.

TAKKET: Kronprinsfamilien takket russen for innsatsen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
TAKKET: Kronprinsfamilien takket russen for innsatsen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

Følger tradisjonen

Da kronprinsfamilien søndag gikk ned alleen på Skaugum bet flere seg merke i at prinsesse Ingrid Alexandra ikke bar bunaden hun fikk i konfirmasjonsgave i høst.

KONFIRMERES: Prinsesse Ingrid Alexandra konfirmeres lørdag 31. august. Video: Rød Løper. Vis mer

- Mange trodde kanskje prinsessen ville bruke bunaden hun fikk fra kongeparet til konfirmasjonen i fjor, men tradisjonen tro stilte hun i Askerbunaden. En fin hyllest til bygda hun er oppvokst og bor i, sier Se og Hørs kongehusekspert Caroline Vagle, og legger til:

ASKERBUNADEN: Ingrid Alexandra hadde ikke på seg bunaden hun fikk til konfirmasjonen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
ASKERBUNADEN: Ingrid Alexandra hadde ikke på seg bunaden hun fikk til konfirmasjonen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

- De kongelige har jo flere bunader, noe som er naturlig siden de representerer hele landet. Og disse bruker de etter hvor de er.

Kommunikasjonssjef ved Slottet, Guri Varpe, har tidligere bekreftet overfor Se og Hør at kongefamilien velger bunad selv.

VINKER: Kronprinsfamilien vinker i det de kjører videre til arrangementer i Asker. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
VINKER: Kronprinsfamilien vinker i det de kjører videre til arrangementer i Asker. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

Barnetog

Dette er første gang på mange år at kronprinsfamilien ikke starter dagen med å hilse barnetoget i Asker utenfor sitt hjem på Skaugum.

Helt siden 1946 har nemlig kronprinsfamilien hilst på toget. Den gang var det daværende kronprins Olav som ble spurt av Asker kommune om familien kunne tenke seg å ta imot barnetoget.

- Ja, gjerne, men da må det skje tidlig, før vi må reise til Slottet å hilse barnetoget der, var svaret han ga.

TRADISJON: Slik hilste kronprinsfamilien barnetoget i Asker på 17. mai i fjor. I år er barnetogene avlyst. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
TRADISJON: Slik hilste kronprinsfamilien barnetoget i Asker på 17. mai i fjor. I år er barnetogene avlyst. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer

Siden har det vært slik, og i dag er det kronprins Haakon og hans familie som vanligvis holder fast ved skikken.

Kongelig lunsj

Lørdag kveld kunne dronning Sonja avsløre at kongeparet inviterer til lunsj på Bygdøy Kongsgård.

- I og med at det er et spesielt år i år, ønsker vi gjerne å få vise hvordan vi feirer 17. mai hjemme her på Bygdøy Kongsgård, når vi alle nå egentlig må feire hjemme. Hjertelig velkommen, sier dronning Sonja i en video på TV 2.

Årets 17. mai-lunsj finner sted i hovedbygningens spisestue, hvor det vil bli servert flere av Slottets spesialiteter. Eggerøre, coppa-skinke og gravet laks i norsk og dansk variant er blant rettene som serveres, samt grøntvarer som er produsert på Kongsgården.

I tillegg blir det også kransekake og kroneis.

17. MAI: Dronning Sonja har et spesifikt krav til kjendisdattera som er kokkelærling på Kongsgaarden. Vis mer

Misunnelig

Tidligere har prinsesse Märtha Louise åpnet opp om den kongelige feiringen av nasjonaldagen - en feiring som er tradisjon for de kongelige, men som skiller seg kraftig ut fra mange andres.

- Da jeg vokste opp, var jeg så misunnelig på alle som gikk i tog. Det så så gøy ut å spille i korps, å gå der med alle vennene sine og vinke med flagg og rope hurra og synge nasjonalsanger med de vakre og taktfaste drillpikene i spissen, fortalte prinsessen da hun holdt 17. mai-tale i Sjømannskirken i London for noen år siden.

DEN GANG DA: Sonja, Haakon, Märtha Louise og Harald på Skaugum i 1987 da de var landets kronprinsfamilie. Foto: NTB Scanpix
DEN GANG DA: Sonja, Haakon, Märtha Louise og Harald på Skaugum i 1987 da de var landets kronprinsfamilie. Foto: NTB Scanpix Vis mer
ENDELIG I TOG: Da prinsessen var russ i 1990, gikk hun sammen med russen i toget i Oslo. Foto: NTB Scanpix
ENDELIG I TOG: Da prinsessen var russ i 1990, gikk hun sammen med russen i toget i Oslo. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Jeg må innrømme jeg beundret drillpikene sterkt der de kastet drillstaven i luften mens de tok en piruett. Jeg sto på balkongen, smilte og vinket, først på Skaugum og siden på Slottsbalkongen, fortsatte hun.

LES OGSÅ: Venter sitt første barn

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer