UT PÅ TUR: Dronning Sonja velger denne uken USA framfor Danmark. Foto: Andreas Fadum
UT PÅ TUR: Dronning Sonja velger denne uken USA framfor Danmark. Foto: Andreas FadumVis mer

Derfor dropper Sonja festen i Danmark

Kong Harald må dra alene på kveldens ball hos dronningens bestevenninne.

SEOGHØR.NO: Dronning Sonja glimrer i kveld med sitt fravær når Europas kongelige samles for å hylle dronning Margrethe i forbindelse med 75-årsfeiringen i Danmark.

Det har i alle år vært tette bånd mellom dronningene i Norge og Danmark. Sonja og Margrethe omgås privat så vel som på jobb.

Saken fortsetter under bildet.

17. MAI: Dronning Margrethe besøkte Norge 17. mai i fjor og var imponert over hva hun så på Karl Johan. Her i vinduet på Slottet sammen med Marit Tjessem og prinsesse Astrid. Foto: Andreas Fadum
17. MAI: Dronning Margrethe besøkte Norge 17. mai i fjor og var imponert over hva hun så på Karl Johan. Her i vinduet på Slottet sammen med Marit Tjessem og prinsesse Astrid. Foto: Andreas Fadum Vis mer

Da dronning Sonja og kong Harald inviterte til privat 75-årsfeiring på Bygdø Kongsgård for to år siden var det danske regentparet selvskrevne gjester.

Prins Henrik og dronning Margrethe bodde i flere dager på kongsgården under festlighetene, og de var også med i den innerste krets som tok dronning Sonjas kunst nærmere i øyensyn på Høvikodden Kunstsenter.

Senere i sommer skal også de kunstintreresserte dronningene stille ut kunst sammen på Baroniet Rosendal.

Saken fortsetter under bildet.

FEST I KØBENHAVN: Kongelige fra hele Europa kommer denne uka til København. Her ser vi dronning Maxima og prins Henrik. Foto: action press/All Over Press
FEST I KØBENHAVN: Kongelige fra hele Europa kommer denne uka til København. Her ser vi dronning Maxima og prins Henrik. Foto: action press/All Over Press Vis mer

Til USA

Årsaken til at dronning Sonja ikke er på plass i Danmark sammen med ektemannen og de andre kongelige er at hun har prioritert en reise til USA.

I morgen åpner Sonja utstillingen «Prize Prints: The Queen Sonja Print Award» på Scandinavia House i New York. Dette den største prisen som finnes innenfor grafisk kunst i hele verden.

Tidligere vinnere av prisen, Tiina Kivinen fra Finland og Svend-Allan Sørensen fra Danmark vil stille ut arbeider. I tillegg vises verker av dronning Sonja, Kjell Nupen og Ørnulf Opdahl, som er grunnleggere av prisen.

Saken fortsetter under bildet.

HØVIKODDEN: Dronning Sonja sammen med Tiina Kivinen, som ble den første vinneren av dronning Sonjas kunstnerstipend. Foto: Andreas Fadum
HØVIKODDEN: Dronning Sonja sammen med Tiina Kivinen, som ble den første vinneren av dronning Sonjas kunstnerstipend. Foto: Andreas Fadum Vis mer

Får ærespris

Fredag skal dronning Sonja på en gallamiddag i New York i regi av The American-Scandinavian Foundation». Her vil hun motta æresprisen ASFs gullmedalje sammen med tidligere generalsekretær i Nato og statsminister i Danmark, Anders Fogh Rasmussen.

Kronprinsesse Märtha var den første til å motta prisen i 1946 - og nå får altså dronning Sonja den gjeve prisen...

Se og Hør er selvsagt på plass i København med eget reporterteam for å dekke dronning Margrethes 75-årsfeiring, og kommer med jevnlige oppdateringer fra festlighetene på Seoghør.no.

LES OGSÅ: Baby-jubel i Monaco