Dronning Elizabeth:

- Derfor dropper hun munnbind

Mens hennes kongelige kolleger verden over tar munnbind i bruk, har ikke dronning Elizabeth dekket munnen en eneste gang.

OVERRASKER: Mens store deler av verdens befolkning bruker munnbind i håp om å slå ned smitten, har dronning Elizabeth konsekvent droppet å dekke nese og munn. Her er hun fotografert på offisielt oppdrag i oktober - uten munnbind. Foto: Ben Stansall / AP, NTB
OVERRASKER: Mens store deler av verdens befolkning bruker munnbind i håp om å slå ned smitten, har dronning Elizabeth konsekvent droppet å dekke nese og munn. Her er hun fotografert på offisielt oppdrag i oktober - uten munnbind. Foto: Ben Stansall / AP, NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Helt siden pandemien ble erklært av WHO i mars, har verden vært et annerledes sted. Hverdagen til mennesker i stort sett alle land har blitt snudd på hodet, og vi har måttet tilpasse oss et liv med smittevern i fokus.

Antibac, munnbind, avstand og distansering er bare noen av tiltakene samtlige forholder seg til. Viruset diskriminerer ikke, og alle må derfor føye seg for reglementet - om du så er servitør eller kongelig.

BESKYTTER SEG: Flere kongelige, deriblant prins William og hertuginne Kate, har vært ivrige brukere av munnbind siden pandemien brøt ut. Det er ikke alle kongelige som følger etter. Foto: Matt Dunham / AP / Splash News, NTB
BESKYTTER SEG: Flere kongelige, deriblant prins William og hertuginne Kate, har vært ivrige brukere av munnbind siden pandemien brøt ut. Det er ikke alle kongelige som følger etter. Foto: Matt Dunham / AP / Splash News, NTB Vis mer

De kongelige har stort sett vært flinke til å opprettholde reglene, og har gått foran som gode forbilder. De har kuttet ned på antall offentlige oppdrag, og har vist seg med munnbind om de har måttet være ute blant folk.

Én kongelig har imidlertid til gode å ta på seg munnbindet. Dronning Elizabeth (94) har nemlig ikke vist seg med den smittevernsvennlige trenden foreløpig. Hennes barn og barnebarn har brukt munnbind offentlig, men verdens lengstsittende monark har altså ikke gjort det.

Mulig grunn

Det er det imidlertid en god grunn til, om vi skal tro en av Storbritannias ledende eksperter på de kongelige.

Det er forfatter og historiker Robert Lacey som kommer med påstandene. Han er aktuell med en bok om konflikten mellom prins Harry og prins William, og er i tillegg rådgiver for manusforfatterne i Netflix-serien «The Crown». Han kan dermed mye om den velkjente familien, og er en av verdens ledende eksperter på sitt kunnskapsfelt.

I en kronikk for Vanity Fair tar han for seg smittevern blant kongelige, og dermed også dronningens manglende munnbindbruk.

TALE: Dronning Elizabeth talte til det britiske folk under coronakrisen. Bilder fra BBC. Vis mer

«Siden begynnelsen av pandemien har prins Charles og prins William alle brukt munnbind, for å være forbilder for offentligheten», skriver han, og fortsetter:

«Hva dronningen tenker om tematikken er imidlertid et mysterium. Det nærmeste noen kommer å forklare hvorfor Elizabeth II tilsynelatende ignorerer råd fra myndighetene, er at hun vil vise Storbritannia et bilde av en flott og munnbind-fri fremtid», skriver han.

FRIVILLIG: Prins William avslører hvordan han og hertuginne Kate har bidratt under coronakrisen. Video: Kensington Royal Vis mer

Han poengterer at Buckingham Palace har til gode å bekrefte påstanden. «Men dronningen holder fast i håpet», skriver han videre.

Dronningen skal etter planen vise seg på søndag, og eksperten håper virkelig at hun da dukker opp med munnbind.

I isolasjon

Det skal også nevnes at dronning Elizabeth bare har vist seg et fåtall ganger siden pandemien brøt ut. Hun viste seg imidlertid i midten av oktober, da hun besøkte Defence Science and Technology Laboratory i Porton Down, som ligger like ved Salisbury. Bilder fra oppdraget viser at hun holdt god avstand til andre, mens hun ble vist rundt på området.

MED BARNEBARNET: Torsdag hadde dronningen med seg prins William på oppdrag. De holdt god avstand til hverandre. Foto: Ben Stansall / Reuters/ NTB
MED BARNEBARNET: Torsdag hadde dronningen med seg prins William på oppdrag. De holdt god avstand til hverandre. Foto: Ben Stansall / Reuters/ NTB Vis mer

Hun hadde aldri på seg munnbind. I Storbritannia er det påbudt med munnbind flere steder innendørs, og det er mye strengere enn her til lands. Deler av besøket til dronningen foregikk utendørs, men hun var også inne på selve senteret. Dermed burde hun etter loven ha dekket munn og nese.

Hun har bodd på Windsor siden mars, da hun forlot Buckingham Palace til fordel for mer isolasjon og mindre smitte. Hun har riktignok ikke holdt seg helt unna alt og alle.

I juli var hun nemlig nok en gang å se i sine kongelige plikter, da hun kunne ønske kaptein Tom Moore velkommen til Windsor Castle for en spesiell seremoni.

ADLET: Krigsveteranen Sir Thomas Moore fikk tittelen Knight Bachelor av dronningen. Foto: REUTERS, NTB
ADLET: Krigsveteranen Sir Thomas Moore fikk tittelen Knight Bachelor av dronningen. Foto: REUTERS, NTB Vis mer

Kapteinen, som tidligere i år vekket stor oppmerksomhet da han samlet inn penger til det britiske helsevesenet i forbindelse med sin 100-årsdag, ble nemlig adlet, og fikk tittelen Sir.

- Dronningen vil bruke sverdet som tilhørte faren hennes, George VI, under seremonien, og vil gi kaptein Sir Thomas Moore tittelen Knight Bachelor, kunngjorde Buckingham Palace.

Pengene samlet han inn ved å gå runder rundt huset sitt, og han klarte å samle inn over 30 millioner pund, noe som tilsvarer over 350 millioner norske kroner.

Han ble åpenbart stolt da dronningen la sverdet på skulderen hans, en symbolsk seremoni som selvsagt ble gjennomført med god avstand. Munnbindet var imidlertid ikke å se noe sted.

LES OGSÅ: Derfor er hun privat

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer