Meghan Markle:

Derfor bruker hertuginne Meghan for store sko

36-åringens spesielle fottøy-vaner skaper overskrifter.

HEMMELIG TRIKS: Hertuginne Meghan (36) trives godt i høye hæler. Helst litt for store, vel å merke. Her fra Cheshire tidligere denne måneden. Foto: NTB Scanpix
HEMMELIG TRIKS: Hertuginne Meghan (36) trives godt i høye hæler. Helst litt for store, vel å merke. Her fra Cheshire tidligere denne måneden. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Det er ikke lenge siden amerikanske Meghan Markle (36) «bare» var en helt moderat kjent skuespiller i USA. At hun forelsket seg i britiske prins Harry (33) skulle raskt forandre livet hennes for alltid, for nå er hun en av verdens desidert mest omtalte kvinner.

Hver eneste bevegelse hun foretar seg i det offentlige rom blir iakttatt, det samme gjelder den ferske hertuginnens klesstil.

Motesansen hennes er nemlig blitt heftig diskutert det siste året. Mange var tidlig ute med å døpe henne til stilikon, en tittel hun på mange måter har levd opp til på offisielle oppdrag og ellers rundt om i Londons gatebilde.

Spesielt skotriks

Nå får hun også skryt for et skotriks som motepressen har bitt seg merke i.

Er du kongelig, er det nærmest påkrevd at du går i høye hæler. Kongemedlemmer som kronprinsesse Mette-Marit (44), dronning Maxima (47), hertuginne Kate (36) og selv dronning Elizabeth (92) blir uhyre sjelden sett uten fottøy som rekker flere centimeter over bakken.

Det kan være tungt å spasere en hel dag rundt i høye sko, spesielt om du er glad i hæler som er like høye som Meghans. Da de offisielle forlovelsesbildene ble tatt i fjor, hadde hun på seg et par hæler i lyst, semsket skinn fra luksusmerket Aquazzura.

GOD PLASS: De høye luksushælene fra Aquazzura er tydelig større enn hva hertuginnen har behov for, men det er ikke uten grunn at de ikke sitter som støpt. Foto: NTB scanpix
GOD PLASS: De høye luksushælene fra Aquazzura er tydelig større enn hva hertuginnen har behov for, men det er ikke uten grunn at de ikke sitter som støpt. Foto: NTB scanpix Vis mer

Det enkelte motemagasiner har begynt å legge merke til, blant andre Harpers Bazaar og Marie Claire, er at skoene Meghan bruker virker litt større enn de hadde behov for å være.

- Kan lett hovne opp

Valget kommer ikke helt uten grunn - i hvert fall om vi skal tro moteekspert Harriet Davey.

- Kjendiser pleier ofte å gå opp en skostørrelse, noen ganger to, om de skal på et event eller på en rød løper. Det er det egentlig bare én grunn til, som vi alle kan kjenne oss igjen i, forteller hun til The Sun, og fortsetter:

- For å unngå blemmer og gnagsår. Det finnes ikke noe verre enn lite komfortable sko, og når kjendiser som Meghan bruker høye hæler i så lange perioder, kan føttene deres lett hovne opp. Hevelsen kan sørge for blemmer, som igjen kan bli til liktorner, forteller eksperten.

Ifølge Lommelegen er liktorner tettpakket hud som ser ut som en kjegle, hvor spissen av kjeglen stikker inn i foten. Dette oppstår som følge av feilstilte tær eller et kontinuerlig trykk mot samme sted på foten - som man for eksempel får på tærne om man går i høye hæler. Liktorner er derfor vanligere hos kvinner enn hos menn, fordi de ofte skyldes trangt eller upraktisk fottøy.

BALANSEKUNST: Også under et arrangement for halvannen uke siden ble hertuginnen av Sussex avbildet med for store sko. Foto: NTB Scanpix
BALANSEKUNST: Også under et arrangement for halvannen uke siden ble hertuginnen av Sussex avbildet med for store sko. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Vekter under klærne

Ifølge moteeksperten er det flere andre stiletthæl-svergende kjendiskvinner, deriblant Victoria Beckham (44), som benytter seg av samme skotriks.

Alle vet riktignok at det å gå rundt i for store sko også kan være en anstrengelse, høye hæler eller ei. Hemmeligheten er å fylle tuppen av fottøyet med litt papir eller bomull, skal vi tro Davey.

I kongelige kretser finnes det for øvrig langt flere motetriks enn hvordan en kan unngå gnagsår og blemmer.

Overskrifter om puppeglipper og utfordrende antrekk hører sjelden hjemme i et kongehus, og hertuginne Kate pleier for eksempel å plassere små vekter(!) under skjørtet for å unngå Marylin Monroe-øyeblikk. Hun bruker visstnok også gjennomsiktige hårnett, og store mengder hårspray, når vinden ikke vil spille på lag.

Bekledning er ikke det eneste som skal sitte i møtet med offentligheten. Både ansiktsuttrykk, der kongelige helst skal unngå for mye grimaser, men også holdning, er viktig.

Hvis journalister eller andre opptrer ufint overfor et kongelig medlem i en offentlig sammenheng, skal vedkommende gjøre sitt ytterste for å ikke miste maska, visstnok.

Det er altså ingen tvil om at Meghan har mye å huske på.

ELEKTRISK BIL: Etter lunsjen kjørte prins Harry seg selv og bruden til bryllupsfesten i en Jaguar E-Type Concept Zero. Video: Kensington Palace via CNN Vis mer

LES OGSÅ: - Alt hun gjør er falskt