HELSEUTFORDRINGER: Kronprinsesse Mette-Marit er mye å se i «Året med kongefamilien», men har ikke latt seg intervju slik andre medlemmer av familien har. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix
HELSEUTFORDRINGER: Kronprinsesse Mette-Marit er mye å se i «Året med kongefamilien», men har ikke latt seg intervju slik andre medlemmer av familien har. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix Vis mer

Kronprinsesse Mette-Marit

Derfor ble intervjuet avlyst

Flere intervjuer med kronprinsesse Mette-Marit i «Året med kongefamilien» var planlagt.

Publisert

I flere tiår har NRK hatt som tradisjon å sende «Året med kongefamilien», en dokumentar som oppsummerer deres travle hverdag - bestående av oppdrag og gjøremål.

I år som tidligere har flere medlemmer av familien latt seg intervjue, både kong Harald (82) og dronning Sonja (82), prinsesse Astrid (87) og kronprins Haakon (46). Men som mange kanskje har bitt seg merke i, påpekes det underveis at kronprinsesse Mette-Marit (46) ikke har latt seg intervjue i år.

I dokumentaren kommer det fram at dette er på grunn av kronprinsessens helsesituasjon. I dokumentaren blir det også rettet fokus på nok en utfordring hun fikk i fjor, nemlig da DN avslørte flere møter mellom henne og den overgrepsdømte avdøde milliardæren Jeffrey Epstein.

Helsemessige årsaker

Se og Hør har vært i kontakt med kommunikasjonssjef ved Slottet, Guri Varpe, som bekrefter at det var helsetilstanden til Mette-Marit som gjorde at hun ikke ble intervjuet.

Derimot påpeker hun at det likevel er et intervju med i dokumentaren.

- Kronprinsessen har blitt intervjuet av NRK. Intervjuet fant sted da hun var i Tyskland for å representere Norge som gjesteland under bokmessen i Frankfurt, sier Varpe, og fortsetter:

MØTTE PRESSEN: - Hennes kongelige Høyhet kronprinsesse Mette-Marit har fått konstatert en kronisk lungesykdom som i perioder vil kunne begrense utøvelsen av hennes offisielle program, sto det i en pressemelding fra kongehuset. I dag møtte kronprins Håkon pressen etter et skolebesøk. Video: Per Ervland Vis mer

- I tillegg var det planlagt enda et intervju med «Året med Kongefamilien», som i hovedsak skulle handle om hennes engasjement for litteratur generelt og hennes arbeid for å fremme norsk litteratur i Tyskland. Det ble avlyst av helsemessige årsaker.

- Burde undersøkt nærmere

Epstein-avsløringene påvirket altså ikke valget om å ikke bli intervjuet, men det er liten tvil om at kronprinsessen var i søkelyset da det ble kjent at hun hadde møtt ham.

Det var i desember det ble kjent at kronprinsesse Mette-Marit var en del av Epsteins bekjentskapskrets, og at de hadde møttes flere ganger i USA og Norge mellom 2011 og 2013.

Allerede da Mette-Marit møtte Epstein i 2011, var han et kjent navn med tette bånd til noen av verdens mektigste mennesker. Kronprins Haakon har på sin side bare møtt Epstein én gang, da de møtte ham tilfeldig på gaten under en ferietur på St. Barts i 2012.

PRINS PÅ FEST: I kjølvannet av overgrepsanklager og spørsmål rundt vennskapet til avdøde Jeffrey Epstein, sier prins Andrew sier i et nytt intervju at han ikke skjønner hvordan han har fått stempelet som «partyprins», da han ikke lenger fester. Bilder av prinsen i Saint-Tropez sier det motsatte. Foto: Coleman-Rayner / Stella Pictures. Klipp: Emilie Rydning Vis mer

- Jeg ville aldri hatt noe med Epstein å gjøre dersom jeg hadde vært klar over alvorlighetsgraden av hans kriminelle handlinger. Jeg burde undersøkt Epsteins fortid nærmere, og beklager at jeg ikke gjorde det, forklarte kronprinsessen til DN, via Slottet, da nyheten sprakk.

Jeffrey Epstein ble i 2008 dømt for å ha betalt en mindreårig kvinne for seksuelle tjenester, noe han sonet 13 måneder for. I fjor ble han siktet for menneskehandel og overgrep mot unge jenter og kvinner. Han tok sitt eget liv i varetekt i august.

- Lei seg

Guri Varpe, kommunikasjonssjef ved Slottet, hevdet at kronprinsparet ikke visste noe om Epsteins fortid da møtene fant sted. Hun hevdet også at kronprinsessen bestemte seg for å kutte båndene med Epstein i 2013, fordi hun opplevde at han prøvde å utnytte forbindelsen han hadde med henne overfor andre.

Da kronprins Haakon møtte pressen i desember, beklaget han i likhet med kona at han ikke visste om Epsteins bakgrunn.

- Kronprinsessen har valgt å være åpen om at hun traff ham et par ganger. Hun sier at hun burde sjekket bakgrunnen hans nøyere, og beklager at hun ikke gjorde det. Hun er lei seg for det, sa kronprins Haakon til pressekorpset, blant annet VG.

- Men det var bare noen søk unna?

- Ja, så hun beklager at hun ikke sjekket nøyere. Det burde hun ha gjort, svarte han.

LES OGSÅ: Märtha Louises rørende minneord til Ari

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer