Hertuginne Meghan:

- Denne detaljen vekket reaksjoner

Dronning Elizabeth skal angivelig ha hatt en helt spesiell mening om hertuginnens brudekjole.

BRYLLUPSDAG: Forrige uke feiret prins Harry og hertuginne Meghan to års bryllupsdag. Her avbildet i bryllupet utenfor St. Georges kapell på Windsor Slott. Foto: NTB scanpix
BRYLLUPSDAG: Forrige uke feiret prins Harry og hertuginne Meghan to års bryllupsdag. Her avbildet i bryllupet utenfor St. Georges kapell på Windsor Slott. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert

Tirsdag forrige uke, 19. mai, var det to år siden prins Harry (35) og hertuginne Meghan (38) giftet seg under en storslått, kongelig bryllupsseremoni ved St. Georges kapell på Windsor slott i London.

Med tusenvis av oppmøtte utenfor kapellet, rundt 600 gjester inne i selve bygningen og millioner av tv-seere var det definitivt den store «snakkisen». I forkant var det stor spenning rundt gjestelistene, men også brudens kjole var et sentralt tema.

GÅR OPP KIRKEGULVET: Meghan Markle ankommer kirken i Windsor-slottet. Video: AP Vis mer

Da Meghan etter en lengre kjøretur ankom kapellet var det en elegant brud som steg ut av bilen, i en kritthvit, enkel kjole designet av Clare Waight Keller som jobber for motehuset Givenchy.

Selv om brudekjolen ble hyllet av flere, skal spesielt dronning Elizabeth (94) ha bitt seg merke i én spesiell detalj.

Undret seg

Det er ingen hemmelighet at hertuginne Meghan hadde levd et liv før hun møtte prins Harry i 2016. Ikke bare hadde hun en lovende karriere som skuespiller i Hollywood, men også kjærlighetslivet hadde hatt sine opp- og nedturer.

Meghan har blant annet vært gift tidligere, men i 2013 skilte hun seg fra sin tidligere ektemann, den amerikanske produsenten Trevor Engelson (43), etter et to år langt ekteskap.

KRITTHVIT: Det var ikke mange nyanser å se i Meghans brudekjole, da den stort sett var kritthvit. Foto: NTB scanpix
KRITTHVIT: Det var ikke mange nyanser å se i Meghans brudekjole, da den stort sett var kritthvit. Foto: NTB scanpix Vis mer

Og nettopp på grunn av at hertuginnen tidligere har vært gift, skal dronning Elizabeth ha funnet det litt underlig at Meghan valgte en kritthvit brudekjole da hun giftet seg med prins Harry.

- Dronningen skal angivelig ha uttrykt at hun ble overrasket over at Meghan, som er en skilt kvinne, bar en så hvit kjole i bryllupet, har en kongelig kilde tidligere uttalt til Daily Mail.

Hvit brudekjole har nemlig opp gjennom årene blitt forbundet med renhet, men det var ikke før etter at dronning Victoria giftet seg med sin prins Albert av Sachsen-Coburg-Gotha i 1840.

Ifølge Brudekjolen.no ble nemlig hvitt forbundet med sorg, før dronning Victoria brøt med tradisjonen og bar en hvit kjole under sitt bryllup. I tiden etter ble hvite brudekjoler mer forbundet med rikdom, og senere med renhet.

Fritt valg for bruden

Moteansvarlig i KK, Malin Gaden, kan fortelle til Se og Hør at selv om hun forstår at kongehuset ønsker å bevare tradisjoner, har hun sett seg lei på disse «reglene». Hun påpeker også at det i dag ikke er like normalt å tenke over fargesymbolikk - selv om noen gjør det.

- I dag vil jeg ikke si at det er mange som har det i bakhodet når de velger kjole. Det burde de i hvert fall ikke! For meg handler ikke en hvit kjole om brudens renhet, men heller om noe elegant og klassisk som passer til det meste. Samt at det også har blitt en tradisjon, forteller hun til Se og Hør, og legger til:

- Men jeg har sett flere bruder i sort, rosa og andre farger, jeg, så her gjelder det å velge noe som passer til akkurat deg.

Vis mer

Se og Hørs kongehusekspert, Caroline Vagle, er enig med Gaden i at tradisjoner har utviklet seg opp gjennom årene, og har vanskelig for å tro at kjolefargen ble et altfor stort problem for dronningen, da hun jo allerede hadde gitt Harry tommel opp for å gifte seg med Meghan - som hun visste var skilt.

- Tradisjonen tilsier at hvit er et symbol på uskyld, men vi er da forhåpentligvis kommet lenger enn som så i samfunnet vårt, sier Vagle til Se og Hør.

Gjorde som Kate

Da hertuginne Kate (38) giftet seg med prins William i 2011 var det like stor, om ikke større, forventning til brudekjolen. I motsetning til Meghan, som valgte en kjole fra Givenchy, dukket Kate opp i en kjole av Sarah Burton - og ble hyllet av ekspertene.

SKRYT: Hertuginne Kate fikk stor oppmerksomhet for brudekjolen sin. Foto: NTB scanpix
SKRYT: Hertuginne Kate fikk stor oppmerksomhet for brudekjolen sin. Foto: NTB scanpix Vis mer

Kjolen var kombinert av tradisjonelle og moderne trekk, og var langt fra like enkel som Meghans. Hele kjolen var nemlig fylt av detaljer, fra blonder til enkle broderier.

Til etterfesten byttet hun derimot til en enklere kjole, og der fikk hun selskap av svigerinnen. Før bryllupsfesten sørget nemlig Meghan å bytte ut sin elegante brudekjole med en enklere kjole fra Stella McCartney.

BYTTET: Dette er kjolen hertuginne Meghan hadde på seg på etterfesten. Foto: NTB scanpix
BYTTET: Dette er kjolen hertuginne Meghan hadde på seg på etterfesten. Foto: NTB scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Brutalt ærlig om farsrollen

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer