Dronning Margrethe fyller 80 år:

Denne detaljen får oppmerksomhet

Deler nye bilder av den danske dronningen på fødselsdagen.

80 ÅR: Dronning Margrethe av Danmark fyller 80 år. I den anledning har kongehuset delt nye portretter av monarken. Foto: Per Morten Abrahamsen / Det danske kongehuset
80 ÅR: Dronning Margrethe av Danmark fyller 80 år. I den anledning har kongehuset delt nye portretter av monarken. Foto: Per Morten Abrahamsen / Det danske kongehuset Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I dag, torsdag 16. april, fyller dronning Margrethe av Danmark 80 år. I den anledning har den danske monarken latt seg fotografere, og i løpet av den siste uken har det danske kongehuset delt flere portretter.

På de to siste bildene som er blitt delt med folket, ser man jubilanten stå foran Fredensborg Slott sammen med hunden Tilia, som tilhørte avdøde prins Henrik. Dette blir hun nå hyllet for.

- En gave

Ifølge det danske kongehuset er det ikke tilfeldig at dronningen lot seg fotografere foran Fredensborg Slott. Stedet skal nemlig stå monarken nært til hjertet.

- Jeg elsket da vi bodde her ute. Du kan gå ut i parken, leke og ha det moro. Ha det fantastisk, har 80-åringen uttalt om barndomsminnene fra Fredensborg.

HYLLES: Fotografen er svært glad for at dronningen tok med hunden Tilia på portrett bildene. Foto: Per Morten Abrahamsen / Det danske kongehuset
HYLLES: Fotografen er svært glad for at dronningen tok med hunden Tilia på portrett bildene. Foto: Per Morten Abrahamsen / Det danske kongehuset Vis mer

Dronning Margrethe var derimot ikke alene på bildene, da hun som nevnt hadde selskap av dachsen Tilia. Denne detaljen mener fotograf Per Morten Abrahamsen var en gave.

- Det er en gave å ha en hund på bildet, for den kan man ikke kontrollere. Det lar seg ikke gjøre når du har med et dyr, har han uttalt, ifølge danske B.T.

Endret planene

Normalt sett skulle Københavns gater vært fylt av folk i dag. Det er nemlig tradisjon å samle seg utenfor Amalienborg Slott, der dronningen sammen med resten av kongefamilien pleier å hilse fra balkongen. Slik blir det derimot ikke i år.

I utgangspunktet var det planlagt flere arrangementer og feiringer knyttet til monarkens 80-årsdag, men etter at coronaviruset for alvor traff Danmark i mars så de seg nødt til å avlyse alle arrangementene.

TALE: Dronning Elizabeth talte til det britiske folk under coronakrisen. Bilder fra BBC. Vis mer

Dermed har den danske kongefamilien sett seg nødt til å ty til andre alternativer. På kongehusets offisielle Instagram-konto skrives det at dronning Margrethe skal feire dagen på Fredensborg Slott. Man får også ta del i feiringen via kongehusets sosiale medier.

På morgenkvisten ble jubilanten blant annet møtt med sang fra sine ansatte. Det ble riktignok holdt god avstand til monarken, som observerte det hele fra andre etasje.

Barnebarna har også delt en hilsen på farmorens store dag. I en video ser man blant andre prins Nikolai (20) og prins Felix (17) gi sin gratulasjon.

- Til lykke med fødselsdagen, farmor, uttaler de i kor, i en video delt på kongehusets Instagram.

Prins Henrik (10) og prinsesse Athena (8) hilser også.

- Kjære farmor, gratulerer med dagen. Vi håper du har en riktig fin dag, sier de.

Til slutt ser man kronprins Frederik (51) og prinsesse Marys (48) barn, prinsesse Isabella (12), prins Christian (14) og tvillingene Vincent og Josephine (9), gratulere. De holder opp bokstaver - som til slutt staver «Til lykke».

Dronning Margrethe har også mottatt en rekke gratulasjoner fra det danske folk på sosiale medier. Det danske kongehuset har også gjort det mulig for folk å sende inn sine gratulasjoner på deres nettside.

Artikkelen fortsetter nedenfor.

Vekker oppsikt

Som nevnt har det blitt tatt en rekke portrettbilder av den danske monarken, som i rykk og napp har blitt publisert i løpet av de siste dagene. Her om dagen ble det blant annet delt flere bilder av dronningen, sammen med barn og barnebarn.

SVARTE FEIL: Se og Hørs kongehusekspert Anders Stavseng intervjuet Kronprinsesse Mary av Danmark i Texas. Det gikk ikke helt som det skulle. Vis mer

Bildene falt imidlertid ikke i like god smak hos alle.

På et av bildene poserer hun med sønnen, kronprins Frederik, og barnebarnet - kommende kronprins Christian. De to mennene skal begge arve tronen på et tidspunkt, og derfor er bildene utvilsomt symbolsterke.

TRE GENERASJONER: Dette portrettet er av tre generasjoner, der både kronprins Frederik og prins Christian en dag skal arve tronen etter dronning Margrethe. Foto: Per Morten Abrahamsen / Det danske kongehuset
TRE GENERASJONER: Dette portrettet er av tre generasjoner, der både kronprins Frederik og prins Christian en dag skal arve tronen etter dronning Margrethe. Foto: Per Morten Abrahamsen / Det danske kongehuset Vis mer

Enkelte mener derimot at det er en lite dynamisk familie det danske folk får presentert. I Danmark hagler kritikken, og flere eksperter mener at bildene er så oppstilte at det nesten grenser til en photoshop-blemme. Den danske kongehuseksperten Søren Jakobsen er blant dem som har reagert.

- Jeg kjenner jo Abrahamsen, som er en super fotograf, men disse bildene er litt stive. Han har vært litt for beæret over oppgaven, og det faller litt utenfor det han pleier å gjøre. Han har fotografert mange fremtredende forretningsfolk, hvor han har fått dem på nært hold. Han tilføyer ikke det kongelige portrettfoto særlig mye nytt her, sa han til Ekstra Bladet.

KRITISERES: Flere eksperter mener at bildene er for oppstilte. Foto: Per Morten Abrahamsen / Det danske kongehuset
KRITISERES: Flere eksperter mener at bildene er for oppstilte. Foto: Per Morten Abrahamsen / Det danske kongehuset Vis mer

Til tross for sterk kritikk har de også falt i smak hos andre, som mener at det er hyggelig å få se mer av kongefamilien sin.

- Jeg blir helt rørt av disse fine portrettene. For en skjønn kongefamilie vi har, har en kommentert under et bilde publisert på kongehusets Instagram.

LES OGSÅ: Slik skal hun bidra i coronakrisen

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer