FULLT AVISBRÅK: Bildene av prinsesse Madeleine har ført til full krig mellom Sveriges to største aviser. Men hva de måtte betale for bildene er ikke kjent. Foto: Stella/Faksimile Expressen/Faksimile Aftonbladet
FULLT AVISBRÅK: Bildene av prinsesse Madeleine har ført til full krig mellom Sveriges to største aviser. Men hva de måtte betale for bildene er ikke kjent. Foto: Stella/Faksimile Expressen/Faksimile Aftonbladet Vis mer

- Den sykeste episoden på 109 år

Da en avis takket nei til Madde-bildene, brøt det ut full krig mellom tabloidavisene. Her er historien om dramaet i kulissene.

Publisert
SEHER.NO: Dagens store kjendisnyhet fra Sverige, er naturlig nok prinsesse Madeleines (28) angivelige romanse med uidentifisert person i New York. Allerede før bildene av Madeleiene kom på trykk i svenske aviser fredag, var det hard kamp om bildene. Etter at de kom på trykk, har krigen om bildene blitt enda verre…

Den spanske turisten som filmet prinsesse Madeleine, med det som skal være hennes hemmelige romanse, kjente åpenbart ikke det svenske mediemarkedet veldig godt da hun skulle tjene penger på filmen.

Hun tok nemlig først kontakt med avisen Affärsvärlden, som nok kan sammenlignes med Finansavisen her hjemme, for å selge videoen ekskusivt. Sjefsredaktøren i avisen blir nå nærmest latterliggjort i nabolandet fordi han ikke slo til på tilbudet.

Han innrømmer at han var rimelig overrasket da de fikk tilbud om bildene.

- Ja, virkelig. Det var noen som sa at det var den sykeste hendelsen i Affärsvärldens 109 år lange historie, sier Åsberg til Dagensmedia.se.

- Vi skriver jo om økonomi så det er ikke vår type stoff. Men det er klart, vi lurte vel på om vi skulle la bilderedaktøren kjøpe bildene og selge dem videre. Etter at vi skrev om dette her, ringte flere aviser og spurte om de kunne kjøpe bilder av oss, men det gikk jo ikke, sier Åsberg.

At redaktøren også har selvironi på episoden og forsto rekkevidden av avslaget, viste avisen selv da de like etter tilbudet publiserte saken «Affärsvärlden missar årets scoop med prinsessan Madeleine».

I saken skriver de at de regner med at bildene vil blir publisert en av de nærmeste dagene, men at de selv takket nei til bildescoopet.

«Affärsvärldens medarbeidere er trent til å tenke økonomisk. Reporterens reptilhjerte gikk på høygir. Dette må være årets bildescoop, selv om året fortsatt er ungt. (...) Spørsmålet er bare hvordan de nye bildene skulle passe inn i Affärsvärlden.»

Løsningen ble selvsagt at de spurte «Kan han være en megler eller bankmann?». Da kvinnen som tilbød bildene ikke kunne bekrefte dette, ble det ingen sak for finansavisen.

Artikkelen avsluttes med et spørsmål om det ville bli Expressen eller Aftonbladet som først kom til å trykke bildene. Fasiten er at de begge gjorde det likt – fredag. Men det skjedde ikke uten bråk.

Torsdag kveld publiserte nemlig Expressen en teaser til at de ville vise bildene fredag, allerede før det skulle Aftonbladet ha kjøpt rettigheten på bildene ifølge en kommentar i dagens avis.

- Når det gikk opp for konkurrenten at de var ute av løpet, forsøkte de å kjøpe seg forbi. Regisserte mail begynte å hagle inn til Aftonbladet fra turisten om at vi ikke fikk publisere bildene. Til tross for at rettighetene allerede var overført og dealen var fullført. Komikken nådde sitt klimaks da konkurrenten i går kveld gikk ut med at de hadde bildene «alle pratet om eksklusivt», og skulle publisere dem i dag, skriver Mattias Sandberg i sitt angrep på konkurrenten.

I Ressume.se slår imidlertid Expressens sjefsredaktør tilbake mot Aftonbladets anklager og hevder det er de som har stjålet bildene.

- Bildestjeling er jo normalt en sak for våre jurister, men her handler det vel så mye om slurv og dårlige rutiner, eller at man på grunn av konkurransehensyn nå blåser i at opphavrettsinnehaveren skriftlig har forbudt publisering etter at man har diskutert en eventuell betaling. Fotografen har jo meddelt Aftonbladet publiseringsforbudet, men de trykker bildene likevel, sier Expressens sjefsredaktør Thomas Mattsson til Ressume.se.

Aftonbladet står imidlertid på sitt.

- Vi har sjekket med våre jurister. Kvinnen vi kjøpte bildene av har brutt kontrakten fordi vi kjøpte bildene først, sier Jan Helin i Aftonbladet til Dagens Medier.


De hevder også å ha bevis for dette.

- Ja, det bevises av at vi betalte. Hun tok imot pengene og dealen var klar. Jeg synes det er en litt komisk hendelser, selv om det finnes en alvorlig side ved at man ikke respekterer kontrakten, sier Helin.
 
Bli fan av Seher.no på Facebook her

Sjekk ut våre nye mobilsider på http://m.seher.no

Vi belønner gode kjendistips. Tips oss på [email protected], ring vår tipstelefon 93076767 eller send sms/mms med kodeord SEHERTIPS til 1901.

LES OGSÅ: - Prinsesse Madeleine avslørt med hemmelige romanse

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer